Menu
Zuur verlies  voor Zaterdag 1

Zuur verlies voor Zaterdag 1

In een bizarre wedstrijd heeft Ajax zaterdag met 4-3 verloren van sc Genemuiden. Ajax kwam in de eerste helft op 0-2 door doelpunten van Kenneth Misa-Danso en Ralph Owusu, maar de thuisclub trok nog voor de rust de stand gelijk. Na rust kwam Genemuiden op 3-2 en leek Peter Post Ajax een punt te bezorgen. In de blessuretijd werd het echter alsnog 4-3.

Op een zonovergoten en druk bevolkt sportpark de Wetering begonnen Genemuiden en Ajax voorzichtig, maar na wat speldenprikken van de thuisclub trok Ajax het initiatief naar zich toe en via verzorgd veldspel ging Ajax op zoek naar openingen. In de 8e minuut resulteerde dat in een kans, maar Kenneth Misa Danso stuitte op doelman Albert Flier. Het was het begin van een periode dat de Amsterdammers prima voor de dag kwamen. Sergio Cameron bewees dat in de 17e minuut nog maar eens toen zijn prima vrije trap net naast ging. Het was slechts uitstel van executie voor de thuisclub, want twee minuten later was het Kenneth Misa Danso die een combinatie aanging met Ralph Owusu. Hij gaf de bal voor en de meegelopen Misa Danso tikte vervolgens de bal simpel binnen voor de 0-1. Ajax was los en de onzekere defensie van de groenwitten wisten niet hoe ze de dadendrang van Ajax een halt konden toe roepen. Nog geen twee minuten later konden de bezoekers andermaal juichen toen Sergio Cameron Ralph Owusu weg stuurde. De veelvuldig mee opkomende back stoomde af richting doelman Flier die hij kansloos liet met een geplaatst schot, 0-2.

Ajax had volledig de controle over het duel en moest alleen vrezen voor de lange bal die continu gebruikt werd, maar er leek geen vuiltje aan de lucht en met wat meer beleid in het spel had er in deze fase veel meer ingezeten. Het leek wel of Ajax na een goed half uur de scherpte wat aan het verliezen was, want plotseling was daar opnieuw zo’n lange peer naar voren die overigens heerlijk op de slof genomen werd door Philip Ties en zo stond het opeens 1-2. Zo kwam Genemuiden uit het niets weer terug in de wedstrijd en met het fanatieke publiek achter zich trok het massaal en met veel opportunisme naar voren. Ajax maakte plots onnodig veel fouten, waardoor de thuisclub in het zadel werd geholpen. Zo ook in de 38e minuut toen Erik Rotman een lange bal verzond aan Tjeerd Korf die het hoofd vond van Philip Ties en hij knikte de 2-2 binnen. Als sneeuw voor de zon verdween niet alleen de riante voorsprong, maar ook het goede voetbal. Ajax moest vrezen voor erger dat bijna ook geschiedde toen een kopbal net naast de paal belandde. In blessuretijd herpakte Ajax zich enigszins en zo had Glenn van Zoolingen de 2-3 op zijn schoen na een prima aanval opgezet via Karim Bridji.

Na rust was het de thuisclub dat fel van leer trok en met name Philip Ties had het op zijn heupen, want in de 51e minuut (schot voorlangs) en 59e minuut (schot op de paal) was de spits dicht bij een treffer. Ajax kwam maar niet in zijn ritme, mede omdat het vergat te voetballen, waardoor Genemuiden zich steeds meer in zijn element begon te voelen. Ajax moest waken dat het niet meeging in het strijdgewoel. In de 67e minuut kreeg de thuisclub een strafschop. Deze werd benut door Philip Ties en bracht hiermee de stand op 3-2.

Ajax moest nu wat doen en trainer Logchies bracht Kid Ronday en Peter Post als echte stormram en zowaar kreeg Ajax de grip weer terug. Het kon nu ook zelf weer druk gaan uit oefenen. Gelijk aan de eerste helft piepte en kraakte het weer achterin bij de thuisclub op het moment dat Ajax aandrong. Ajax oogde in ieder geval weer gretig, maar had Ajax wel tijd genoeg om het tij te keren en was het niet te laat wakker geworden ?
In de 87e minuut stuurde Glenn van Zoolingen de bal diep op, de andere invaller, Stefano Seedorf die richting doel ging en vlak voordat Seedorf wilde uithalen botsten doelman Flier en Robert Boes op elkaar. De meegelopen Peter Post benutte dit buitenkansje en schoof de bal in het lege doel voor de 3-3.
Ajax rook bloed. Met passie en gedrevenheid wilden de Amsterdammers ook de drie punten binnenhalen, maar in de spaarzame omschakelingen van de thuisclub moest Ajax wel alert blijven.
Zo ook in de 90e minuut toen de thuisploeg een corner mocht nemen waar zelfs doelman Flier voor mee naar voren was gekomen. Maar Ajax kon de bal wegwerken en het doel aan de andere kant was nu leeg. Stefano Seedorf kon aan zijn lange rush vanaf de middenlijn beginnen richting het lege doel, maar uitgerekend die ene verdediger die was mee gelopen hinderde Seedorf zo erg dat het zwakke schot voor open doel naast ging.
Ajax vergat zo de genadeklap toe te dienen, hield de thuisclub in leven dat massaal aangemoedigd werd door het thuisfront. De scheidsrechter trok maar liefst acht (!) minuten blessuretijd bij. Uitgerekend in die allerlaatste seconde struikelde een aanvaller maar al te gretig over het uitgestoken been van Kevin de Visser. Erik Rotman schoot de bal met een mooie curve op de onderkant van de lat en deze bal belandde millimeters achter de doellijn en zo explodeerde heel Genemuiden na de eindstand van 4-3.

Fotografie: Rob van Vliet