Menu
Zwaar geschut en frivoliteit tijdens afrondoefeningen op drie Ajax-goalies

Zwaar geschut en frivoliteit tijdens afrondoefeningen op drie Ajax-goalies

Is een voetbalpersoonlijkheid af te lezen aan de manier waarop wordt afgewerkt? Terwijl de basisspelers van een dag eerder tegen NAC zich kopvolleyend amuseren, leven de invallers en onlangs geblesseerden en geschorsten zich uit op de drie Ajax-doelverdedigers. 'Jonkie' Robbert Schilder blijft pogingen ondernemen om de keepers te verschalken met frivole lobballetjes. De routiniers Yannis Anastasiou en Angelos Charisteas brengen zwaarder geschut in stelling. Verwoestende pegels eindigen vaak in het net of - met bijbehorend fraai geluid - op de aluminium doelpalen.

Creatieve middenvelder Wesley Sneijder doet ook al volop mee aan de schiet- en afwerksessie. De verbindingsman vertrouwt op zijn niet geringe traptechniek. Sneijders indraaiende balletjes verhogen de moeilijkheidsgraad van de te pakken inzetten. De schotpogingen van Edgar Manucharyan? Vooral veel creativiteit en technisch hoogstaand. De ‘voetballende’ verdediger John Heitinga voelt zich deze training beter thuis tussen de Grieken. Ook zijn keuze valt op een waar bombardement aan schoten richting doel. Korte broek, de kousen ietwat afgezakt; ‘de Heit’ cultiveert het verdediger-zijn tot in de finesses.

Alhoewel. Van de basisklanten de dag ervoor heeft onder meer ook Mauro Rosales zich in korte broek gehesen. Een kunstig uitgevoerde tatoeage steekt net boven een afgezakte voetbalkous uit. Ook de sierlijke aanvaller koestert een voorliefde voor lichaamsversiering.
Hoe de manschappen er ook uit zien; het deert de trainers Gerard van der Lem en René Wormhoudt weinig. Het groepje afwerkers wordt vooral aangespoord zo efficiënt en doeltreffend mogelijk af te ronden. Vooral de afstand tot het doel en de manier van trappen, zijn veel besproken trainingsingrediënten. Op zijn beurt koestert keeperstrainer Fred Grim zijn doelwachters. Sommige ballen belanden vrijwel onhoudbaar in het doel. Niet veel later ranselen Maarten Stekelenburg, Hans Vonk en Kenneth Vermeer inzetten vol machtsvertoon uit de doelmond. Besmeurd met modder en grasvlekken verlaten de Ajax-keepers niet veel later het aardig omgeploegde trainingsveld.

Waar Thomas Vermaelen normaal gesproken daags na een wedstrijd meekopvolleyt met de basis, kon de Belg dit keer terecht bij het selecte gezelschap van Van der Lem en Wormhoudt. De zondag nog geschorste verdediger zag zijn ploeg vanaf de tribune gelijk spelen tegen NAC. De verbetenheid van Vermaelen liet zich misschien daardoor wel verklaren. Frustratie over de eigen (gedwongen) afwezigheid en het puntenverlies tegen de Bredanaars kan het best worden afgereageerd op de bal.

Terwijl de afwerktraining zijn hoogtepunt bereikt, keren de basisklanten groepjesgewijs terug richting Amsterdam ArenA. Het uitlopen en kopvolleyen zitten er op. Wellicht wacht binnen de stadionmuren nog een behandeling of lichte krachttraining. Vanaf morgen kan weer op volle kracht worden toegeleefd naar de volgende halte in de strijd om een play-offplek. Zondag 12.30 uur is Roda JC in het Parkstad Limburg Stadion de volgende tegenstander.