Menu
Zwaar programma voor Ajax CT

Zwaar programma voor Ajax CT

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we iedere maandag het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In de 23ste aflevering van dit seizoen kijken we vooruit naar de eerste wedstrijd van Ajax Cape Town in de Nedbank Cup, een betrekkelijk nieuwe knock-out competitie in Zuid-Afrika.

Na de derby tegen Santos (1-1) van vorige week zaterdag kan trainer Maarten Stekelenburg zijn team ruimschoots voorbereiden op de eerste bekerwedstrijd in de Nedbank Cup. Op 11 maart neemt het Afrikaanse Ajax het op tegen Amazulu in Durban. ,,Het was afgelopen week interlandweek. Wij hadden helaas dit keer maar één international, George Maluleka. Er zijn wel twee Zimbabwanen, die normaal gesproken ook international zijn, maar die deze keer niet zijn opgeroepen omdat er nog een onderzoek tegen omkoping loopt waarbij Zimbabwe is betrokken. Maar ik verwacht dat zij er de volgende keer wel weer bij zijn. Nu we afgelopen week slechts één speler misten, konden we ons wel goed optrainen om straks klaar te zijn voor de bekerwedstrijd uit bij Amazulu.”

De Nedbank Cup is vijf jaar geleden opgezet en de enige competitie in zijn soort in Zuid-Afrika. De competitie levert een bijdrage in de ontwikkeling van het voetbal in Zuid-Afrika. Het geeft namelijk amateurteams de kans om uit te komen tegen profteams. De competitie-opzet plaatst zestien clubs uit de PSL-league (de Eredivisie van Zuid-Afrika), acht uit de Premier League en acht amateurclubs in een toernooi. Met een prijzengeld van twintig miljoen Rand (bijna 2 miljoen euro) is het bovendien de meest lucratieve competitie.

Begin februari vloog trainer Maarten Stekelenburg naar Johannesburg voor de loting van de Nedbank Cup. Daar kwam Amazulu, finalist van 2010 uit de koker. ,,We hadden ook tegen een ploeg uit de derde divisie kunnen loten. Dat was misschien eenvoudiger geweest”, zegt Stekelenburg. ,,Maar nu weten we wel wat voor een vlees we in de kuip hebben. Elk jaar is er wel een club dat zich verrassend ver in het toernooi weet te spelen. Vorig jaar was dat Baroka, dat in de halve finales kwam door winst op onder andere de grote clubs Moroka Swalows en Kaizer Chiefs. Eigenlijk een beetje zoals je dit seizoen met GVVV in de KNVB Beker had. En natuurlijk jaren geleden met Jong Ajax dat toen zelfs de halve finales van het grote bekertoernooi bereikte. Dat geeft extra dimensies aan het toernooi.”

De competitie begon afgelopen vrijdag, kende met de 24-0 overwinning van Mamelodi Sundowns van Johan Neeskens zondag een recordscore, en Ajax Cape Town komt op de laatste speeldag van de eerste ronde uit. Dan breekt er direct een zware tijd aan voor Stekelenburg en zijn mannen. ,,We spelen straks vier wedstrijden in tien dagen. We nemen het daarin onder meer op tegen andere grote clubs als Kaizer Chiefs (uit) en Sundowns (thuis). In die twee weken vind ik de ene competitie niet belangrijker dan de andere maar ik ga per wedstrijd wel goed kijken welke spelers ik nodig heb. Je kan niet iedereen vier wedstrijden in tien dagen laten spelen. Daarbij houden we nauwlettend de kwaliteiten van de tegenstander in het oog. Als ze bijvoorbeeld veel kopkracht hebben, dan kijken wij wie van onze spelers we daartegenover kunnen zetten. We kunnen in deze tien dagen prachtige dingen doen of een hoop weggooien. We hopen natuurlijk op dat eerste!”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax Cape Town