Menu
Zwaarbevochten overwinning Jong Ajax

Zwaarbevochten overwinning Jong Ajax

Jong Ajax heeft maandagavond in eigen huis met 1-0 van Jong PSV gewonnen. Het was een zwaarbevochten overwinning die tot stand kwam na een doelpunt van Lucas Andersen. Bij Ajax maakte Kolbeinn Sigthórsson zijn rentree na maandenlang durend blessureleed.

Meer dan vierhonderd minuten had Jong Ajax niet gescoord. Het gevolg: vele onnodige nederlagen en gelijke spelen. Maar maandag was het Lucas Andersen die in de zestigste minuut de ban brak voor de Beloften. Aan zijn fraaie treffer ging een even fraaie aanval vooraf. A-junior Tom Noordhoff, die in het hart van de defensie speelde, stuurde Jody Lukoki de diepte in, waarna de flankspeler een puntgave voorzet gaf op Andersen. De jonge Deen nam de bal perfect aan en schoot knap binnen. PSV-doelman Nigel Bertrams was kansloos.

,,Een hele opluchting’’, aldus Ajax-trainer Gery Vink na afloop van de 1-0 overwinning. ,,We hadden al zo lang niet gescoord. Dat knaagt toch aan je. Met het resultaat kan ik daarom alleen maar tevreden zijn. Ook met het spel. Maar er valt nog genoeg op aan te merken. We scoren nog steeds te weinig. Toen we 1-0 voor kwamen, hadden we al met 3-0 of 4-0 voor moeten staan.’’

Zijn ploeg was vooral in de eerste helft heer en meester, vond Vink. Ongelijk had hij niet; de gasten uit Eindhoven kwamen nauwelijks onder de druk van Ajax vandaan. Eenmaal waren de Brabanders gevaarlijk. Maar toen toonde Ajax-doelman Mickey van der Hart zich een te groot obstakel. Net als in de 87ste minuut. Toen stopte hij een strafschop, waardoor hij en zijn ploeggenoten de zege veilig konden stellen.


Lucas Andersen maakte in de zestigste minuut de enige treffer. Lucas Andersen maakte in de zestigste minuut de enige treffer.

In tegenstelling tot PSV kreeg Ajax wél kansen in de eerste helft. De beste was voor Kolbeinn Sigthórsson, die na maandenlang blessureleed zijn rentree maakte in het shirt van Ajax. Maar zijn hakbal achter het standbeen werd gepareerd. Sigthórsson, die volgens afspraak maar één helft speelde, had nog meer kunnen scoren. Maar dan had Jody Lukoki hem beter moeten bedienen. In plaats daarvan waren de voorzetten van de buitenspeler te scherp of simpelweg niet op maat.

Ook in de tweede helft kreeg Ajax goede mogelijkheden. Zo mocht Danny Hoesen, die Sigthórsson had vervangen in de rust, alleen op het doel van PSV afstormen. Maar hij miste. Zijn schot was veel te zacht. Even later speelde Lukoki de bal te ver voor zich uit toen hij een vrije doortocht had.

Doordat Ajax niet scoorde, bleef PSV uitzicht houden op een goed resultaat. Zoals Vink naderhand aangaf: ,,Je weet dat ze nog kansen gaan krijgen.’’ Die kregen ze vlak voor tijd, toen scheidsrechter Martens naar de stip wees nadat Ajacied Mike Busse een overtreding had begaan. Busse moest eraf met rood, terwijl PSV’er Rik Schouw mocht aanleggen vanaf de stip. Alle aanwezigen op de Toekomst hielden hun adem in, maar zagen vlak daarna hoe doelman Mickey van der Hart de bal met zijn handen omklemde. Enkele minuten later was de eerste overwinning sinds oktober een feit.

Vink ziet de komende wedstrijden met een positief gevoel tegemoet. Mede omdat hij dan naar alle waarschijnlijkheid over een echte midvoor kan beschikken. ,,We hebben lang zonder spits gespeeld. Maar met Danny (Hoesen, red.), Kolbeinn en eerdaags ook Ryan (Babel, red.) heb we weer de mogelijkheid om een spits op te stellen.’’

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart; Ligeon, Noordhoff, Denswil, Koppers (61. Keskin); Boccara, Busse, Andersen; Sana, Sigthórsson (45. Hoesen), Lukoki (85. De Bondt).

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Kolbeinn Sigthórsson maakte na een maandenlange afwezigheid zijn rentree. Kolbeinn Sigthórsson maakte na een maandenlange afwezigheid zijn rentree.
Gery Vink kon achteraf tevreden zijn over zijn elftal. Gery Vink kon achteraf tevreden zijn over zijn elftal.
Dico Koppers, afgelopen weekend zat hij nog op de bank bij Vitesse, stond in de basis. Dico Koppers, afgelopen weekend zat hij nog op de bank bij Vitesse, stond in de basis.
Tobias Sana tikt de bal vooruit. Tobias Sana tikt de bal vooruit.
Captain Stefano Denswil laat zich niet afleiden. Captain Stefano Denswil laat zich niet afleiden.