Menu
Zwaarbevochten zege Ajax Vrouwen

Zwaarbevochten zege Ajax Vrouwen

De Ajax Vrouwen speelden vrijdagavond hun vierde wedstrijd in tien dagen tijd. Tegenstander op de Toekomst waren de vrouwen van PSV. Na de twee gelijkspelen (ADO uit en Utrecht thuis) en de knappe zege bij FC Twente, won de ploeg van trainer Ed Engelkes met 2-0 van PSV.

In de eerste helft viel er voor de toeschouwers op sportcomplex de Toekomst niet heel veel te genieten. Kansen waren schaars in dat bedrijf van het duel tussen de Ajax Vrouwen en PSV Vrouwen. Ajax, dat in dezelfde formatie startte als dinsdag in de met 0-4 gewonnen wedstrijd tegen FC Twente, kwam vooral over links met Petra Hogewoning en Claudia van den Heiligenberg, af en toe goed door. Maar op hun voorzetten werd onvoldoende geanticipeerd. Het dichtste bij een Ajax-treffer waren Kelly Zeeman (schot via Eindhovens been net naast) en Eshly Bakker (kopbal in handen van keepster Angela Christ). Voor het doel van Marieke Ubachs gebeurde ook niet heel veel. Twee keer zat de verdediging van Ajax enigszins in spanning, maar ook Suzanne de Kort en Jeslynn Kuijpers hadden het vizier niet op scherp.

Daphne Koster heerste in de verdediging. Daphne Koster heerste in de verdediging.

In de tweede helft compenseerde Ajax die magere eerste helft ruimschoots. Al binnen vijf minuten had Mandy Versteegt de openingstreffer op haar voet na een prima actie van Desiree van Lunteren, maar redde Christ. Ajax was duidelijk de bovenliggende partij, maar vergat zichzelf te belonen voor het veldoverwicht. Tot de zeventigste minuut. Bij een voorzet van Versteegt kopte Mirte Roelvink pardoes over haar eigen keepster heen en kwam Ajax op de verdiende 1-0-voorsprong.

Ook daarna waren de beste kansen voor de Amsterdamse formatie. Nadat Ubachs nog keurig redde op een inzet van Lisanne Vermeulen, speelde de meeste actie zich in het strafschopgebied van PSV af. Twee minuten voor tijd was de opluchting daar. Claudia van den Heiligenberg, door de BeneLeague uitgeroepen tot speelster van de maand oktober, schoot na een voorzet van invalster Chantal de Ridder de bevrijdende 2-0 binnen. ,,Dit is een belangrijke overwinning", sprak trainer Ed Engelkes na afloop voor de camera van Ajax TV. ,,Er is de laatste week na de teleurstellende wedstrijd tegen Utrecht veel gebeurd. Nu stond er wél een team dat wilde winnen en dat heeft evochten in de slotfase. Van vorig seizoen heb ik zat wedstrijden waarin het nog misging in de laatste minuten. Nu pakten we de winst."

Zo sloot Ajax de zware campagne van vier duels in tien dagen tijd waardig af. De komende week is er een korte interlandperiode. Daarna gaan de Ajax Vrouwen - na vijf nationale duels - naar België. Op 29 november staat het duel tussen FC Antwerp en Ajax Vrouwen op het programma.

Opstelling Ajax Vrouwen: Ubachs; Van der Most, Koster, Sharpe, Hogewoning; Hoogendijk, Van Lunteren, Zeeman; Versteegt (82. L. Bakker), E. Bakker (67. De Ridder), Van den Heiligenberg (90. Roof).


Houd Ajax TV in de gaten voor interviews met trainer Ed Engelkes, Ajacied van de Wedstrijd Whitney Sharpe en Mandy Versteegt.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Anouk Hoogendijk maakt het de PSV-keepster lastig. Anouk Hoogendijk maakt het de PSV-keepster lastig.
Eshly Bakker kan de bal net niet binnen glijden. Eshly Bakker kan de bal net niet binnen glijden.
Marieke Ubachs heeft ook deze bal klemvast. Marieke Ubachs heeft ook deze bal klemvast.
Mandy Versteegt haalt uit, maar ziet haar schot geblokt. Mandy Versteegt haalt uit, maar ziet haar schot geblokt.
De 2-0 wordt uitgebreid gevierd met de reserves. De 2-0 wordt uitgebreid gevierd met de reserves.
Whitney Sharpe wordt door Dick Schoenaker in de bloemen gezet. Zij werd Ajacied van de Wedstrijd. Whitney Sharpe wordt door Dick Schoenaker in de bloemen gezet. Zij werd Ajacied van de Wedstrijd.