Menu
Zwaarbevochten zege voor Jong Ajax

Zwaarbevochten zege voor Jong Ajax

Op een avond dat een puntendeling lonkte, ging Jong Ajax alsnog met de volle buit aan de haal. Wederom ten koste van Jong Twente, dat met 0-1 werd verslagen dankzij een benutte strafschop van Lesly de Sa. Winnend coach Fons Groenendijk: ,,Het zat nu een keer mee.’’

Na het gelijkspel van vorige week tegen Jong PSV trof Jong Ajax maandagavond opnieuw een beloftenelftal. Ditmaal dat van FC Twente, dat veertiende staat in de Jupiler League, vier plaatsen boven Ajax. Een duel dat eerder dit seizoen eindigde in een 2-1-overwinning voor Ajax. Een echte slijtageslag was dat, waarbij het elftal van Fons Groenendijk met de hakken over de sloot de punten binnenhaalde. Niet alleen met verfijnd combinatiespel, ook met keihard werken. Dat laatste is essentieel met het oog op het vergaren van punten in de Jupiler League. Niet eens zozeer tegen Twente, maar vooral tegen ploegen die al jaren meedraaien in deze divisie, zoals Den Bosch, Emmen en Volendam.

Twente is dus niet zo’n ploeg. Eerder is het een gelijkwaardige opponent die net als Ajax verzorgd wil voetballen, met flair en uitgaande van de eigen kracht. Vreemd was het dan ook niet dat het grotendeels gelijk opging in Enschede, waar 1.250 toeschouwers op het duel waren afgekomen. Hoewel zij ongetwijfeld anders hadden gehoopt, kregen zij weinig spektakel voorgeschoteld. Vooral niet in de eerste helft, waarin beide ploegen nauwelijks kansen kregen.

Doordat de wedstrijd op maandag werd gespeeld, deden ook aan de kant van Twente enkele spelers mee die met regelmaat in het vlaggenschip acteren. Onder anderen Roseler, Martina en Tapia waren dat. Speelt het beloftenteam op vrijdag, dan spelen zij niet, omdat ze mogelijk nog in actie komen in het eerste team. Maar speelt Jong Twente op maandag, dan kunnen zij minuten maken indien ze niet in de hoofdmacht hebben gespeeld. Onder hen ook ex-Ajacied Dico Koppers, normaal een vaste waarde in het eerste team. Op dit moment alleen niet, omdat hij net terug is van een blessure en wedstrijdritme moet opdoen.

Stijlvolle actie van Tobias Sana. Stijlvolle actie van Tobias Sana.

Ook Ajax speelde met een sterke formatie, met daarin onder meer Stefano Denswil, Tobias Sana, Lesly de Sa en Kenneth Vermeer. Door hun aanwezigheid had trainer Groenendijk meer verwacht van Ajax, de uiteindelijke overwinning ten spijt. Groenendijk na afloop: ,,Het was lang geleden dat we met zo’n sterke ploeg konden aantreden. Niet dat ik een galavoorstelling verwachtte, maar wel meer dan ik vanavond heb gezien. Ik ben daarom niet voor honderd procent tevreden. Aan de andere kant: ook zij speelden met een aantal spelers uit de A-selectie. Dus het was niet raar dat we niet domineerden.’’

Voor Dico Koppers pakte het weerzien met zijn oude ploeggenoten uiteindelijk niet heel fijn uit. Althans, puur gelet op het verloop van de tweede helft. Daarin was het wederom Ajax dat zich verzekerde van de drie punten, net als in de heenwedstrijd. Mede dankzij Kenneth Vermeer, die een puike wedstrijd keepte in het oosten des lands. Doordat hij zijn doel schoon hield met enkele fraaie reddingen was het ene doelpunt van Lesly de Sa voldoende voor de overwinning. De aanvaller mocht in de 67e minuut aanleggen vanaf de stip, nadat Tim Breukers hem kort daarvoor had gevloerd. Bestaat er geen aloude voetbalwet die voorschrijft dat je nooit zelf een strafschop moet nemen? Voor De Sa blijkbaar niet. Onberispelijk schoot hij de bal binnen. ,,Hij voelde zich blijkbaar goed’’, aldus Groenendijk. ,,Lesly zat ook lekker in de wedstrijd. Vandaar dat hij de bal pakte en zonder problemen binnenschoot.’’

Het bleek de winnende treffer op een avond dat een puntendeling misschien het meest terecht zou zijn. Dat vond althans coach Groenendijk. Hij sprak van een zwaarbevochten overwinning. ,,Het ging gelijk op, dus in zekere zin hebben we deze drie punten niet echt verdiend. Maar heel vaak krijgen we tijdens zulke duels te weinig. Nu eens te veel. Dat mag ook wel een keer. Zo’n overwinning moet je daarom koesteren.’’

Opstelling Jong Ajax:
Vermeer; Tete, Gravenberch, Denswil, Riedewald; Bazoer (62. Kuipers), Sana, Lobotka; De Sa, Hendriks (81. Vermeij), Meleg (68. El Hasnaoui).

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Jong FC Twente - Jong Ajax plus de reacties na afloop van Fons Groenendijk, Lesly de Sa en Danzell Gravenberch.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Pro Shots/Peter Lous

Mede door het puike optreden van Kenneth Vermeer hield Ajax de nul tegen Jong FC Twente. Mede door het puike optreden van Kenneth Vermeer hield Ajax de nul tegen Jong FC Twente.
Sana is blij met de 0-1 en omhelst doelpuntenmaker De Sa. Sana is blij met de 0-1 en omhelst doelpuntenmaker De Sa.
Na de eerste felicitaties van Sana, is De Sa al snel het middelpunt van een blije groep Ajacieden. Na de eerste felicitaties van Sana, is De Sa al snel het middelpunt van een blije groep Ajacieden.
Riechedly Bazoer probeert met een uiterste poging de bal te veroveren. Riechedly Bazoer probeert met een uiterste poging de bal te veroveren.
Jaïro Riedewald zat zondag nog op de bank bij Ajax 1; maandag speelde hij als Jong Ajacied. Jaïro Riedewald zat zondag nog op de bank bij Ajax 1; maandag speelde hij als Jong Ajacied.
Sam Hendriks tegenover een overmacht aan Tukkers. Sam Hendriks tegenover een overmacht aan Tukkers.