Menu
Zwakke start nekt Jong Ajax

Zwakke start nekt Jong Ajax

Een apathische start zorgde ervoor dat Jong Ajax zondag nooit lekker in de wedstrijd kwam op bezoek bij Excelsior. Een punt leek haalbaar, maar uiteindelijk maakte de Rotterdamse opponent in de tweede helft het verschil: 3-1.

,,Het kan verkeren’’, klonk het zondag aan de poorten van Stadion Woudestein in Rotterdam. Waar de supporter van Excelsior op doelde was het affiche van die middag: de thuiswedstrijd tegen Ajax. Twee seizoenen geleden zou dat een eredivisiewedstrijd zijn, maar anno nu is het een duel op een niveau lager, in het rechterrijtje van de Jupiler League. Want niet de hoofdmacht van Ajax was op bezoek, maar de beloften. Zij zouden het tegen Excelsior net zo zwaar krijgen als het vlaggenschip destijds. Maar waar Ajax 1 in 2010 ontsnapte met een gelijkspel, keerde Jong Ajax met lege handen terug naar Amsterdam.

De nederlaag tekende zich als het ware al aan in de vierde minuut. Toen viel de bal pardoes achter doelman Mickey van der Hart, nadat een voorzet van Excelsior-middenvelder Jeff Stans door niemand werd aangeraakt. De snelle tegentreffer was een fikse tegenvaller voor Jong Ajax, dat op Woudestein een kenmerkende wedstrijd voor de Jupiler League speelde. Oftewel: werklust was een minstens zo belangrijk ingrediënt als verzorgd spel. ,,Het blijft daarom leerzaam’’, aldus coach Groenendijk, die met een piepjong elftal naar Rotterdam was afgereisd.

Danzell Gravenberch in duel met Excelsior-speler Lars Hutten. Danzell Gravenberch in duel met Excelsior-speler Lars Hutten.

Toch vindt hij dat geen excuus om ‘apathisch’ aan het duel te beginnen. ,,De 1-0 was geen pech, maar gewoon een gevolg van ons zwakke spel. Het was alsof we film aan het kijken waren. We keken toe hoe Excelsior voetbalde’’, foeterde de oefenmeester.

Na het zwakke begin groeide Ajax gaandeweg in de wedstrijd. Echt grote doelkansen leverde dat in de eerste helft niet op, hoewel Eyong Enoh de paal raakte. Anders was het na rust, toen Vincent Vermeij binnen enkele minuten de 1-1 maakte. De sterk ingevallen aanvaller besloot van afstand te schieten en deed dat met succes. Zij het met een beetje geluk, aangezien zijn schot van richting werd veranderd. ,,Ik geloof dat de bal wel drie meter naast zou gaan. Ja, het was echt een afzwaaier. Maar ineens lag de bal toch in het net. Heerlijk’’, aldus de jongeling die twee jaar geleden nog bij de amateurs voetbalde.

Zijn schot had Ajax terug in de wedstrijd moeten brengen, maar luttele seconde later maakte vreugde alweer plaats voor teleurstelling. Van dichtbij was het Jordan Botaka die de 2-1 maakte namens Excelsior. Mogelijk ging er een buitenspelsituatie aan vooraf, maar de arbitrage dacht hier anders over.

Vervolgens ging Ajax verwoed op zoek naar de gelijkmaker. ,,We bleven knokken’’, aldus Groenendijk. Over sommige spelers was de coach dan ook zeer tevreden na afloop. Zoals Kenny Tete, die een dijk van een wedstrijd speelde als linksachter. ,,Als rechtsback is dat voor hem een vreemde positie, maar hij was geweldig. Zijn ontwikkeling is heel positief’’, zo luidde de lovende woorden van zijn coach.

Met een omhaal zorgde spits Geoffrey Castillion bijna voor de gelijkmaker, maar in plaats daarvan was het Excelsior dat in de slotminuut via Botaka uitliep naar 3-1. De uiteindelijke verliespartij leidde tot teleurstelling bij de gasten, maar zoals Groenendijk nuchter concludeerde naderhand: ,,Het blijft een leerjaar.’’

Opstelling Jong Ajax: Van der Hart, Martina (31. Vermeij), Gravenberch, Kuipers, Tete; Enoh, Ligeon, El Hasnaoui (81. Hendriks); Meleg, Castillion, Lazic (74. De Bondt)

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Pro Shots

Khalid Karami komt fel in bij Ajacied Boban Lazic. Khalid Karami komt fel in bij Ajacied Boban Lazic.