Menu

Zwamborn: 'Kampioenschappen, sportief antwoord op snerende reacties'

Alle landelijk spelende jeugdelftallen van Ajax zijn dit seizoen kampioen geworden in hun klasse. Een kroon op het harde werk van de trainersstaf op De Toekomst. Reden genoeg om de directeur jeugdopleiding aan het woord te laten over de resultaten en de toekomst. Kees Zwamborn: ,,Dit is goed voor de uitstraling van de Ajax jeugdopleiding. Vorig jaar hoorde je overal mensen sneren over de opleiding, omdat de resultaten uitbleven. Dit is ons sportieve antwoord."

Zwamborn: ,,Het is een mooi seizoen geweest. Kampioen worden is sowieso leuk en als het meerdere teams zijn dan is dat mooi. Het is topjeugd en ze spelen om te winnen. Dat is de charme van sport. Het is ook een element van opleiden: eerste willen worden. Daarnaast gaat het in de opleiding om het voortbrengen van talenten. Als dat hand in hand gaat met de resultaten is het helemaal mooi.?


,,Dit succes is een teken dat we op breed vlak met z?n allen goed werk verrichten. De buitenwereld zegt aan de hand van die kampioenschappen dat het weer goed met Ajax. Wij moeten dan zelf kritisch naar binnen kijken. Waar kunnen we verbeteren en waar perfectioneren? Vorig jaar hoorde je mensen sneren over de opleiding: die zou helemaal niets meer zijn. Dit is ons sportieve antwoord.?

Een antwoord heeft de directeur gedeeltelijk op de vraag of hij een verklaring heeft voor de successen. ,,Het is in sport sowieso moeilijk aan te geven, maar ik denk dat het misschien te maken heeft dat we niet meer zo dogmatisch een bepaald systeem spelen.?

,,We gaan nog wel uit van vastigheden, maar binnen de uitwerking zitten ook variaties beschreven. Gewoon realistisch, wat in het topvoetbal ook gebeurt. Je moet verdedigend zijn ingesteld op de manier van spelen van de tegenstander.?

,,Op het moment dat we de bal hebben, spelen we wel vanuit een vaste speelwijze. Ook daarin maken we verschillen, afhankelijk van de kwaliteit van de spelers of vanwege andere redenen. We hebben een stap gezet om gevarieerder te spelen binnen bepaalde regels. Het is niet zo dat iedereen kan doen en laten wat-ie wil. We gaan niet met z?n allen in de goal hangen of zonder buitenspelers spelen. Dat staat nou eenmaal vast omschreven.?

Afgelopen seizoen stond bol van de noviteiten. Zo ging de C1 voor het eerst landelijk spelen. Zwamborn: ,,Voor de C1 is deze competitie een stuk beter geweest. Tot dit jaar waren het maar een paar wedstrijd die er om gingen. Er zaten te weinig leermomenten in. Weerstand is belangrijk voor de spelers en dat kregen ze dit jaar genoeg. Grote uitslagen zaten er niet meer tussen.?

Ook kreeg Ajax een F-team, dat prompt de titel pakte. ,,We zijn een vereniging en dan hoort een F-team er ook bij. Het is heel grappig dat zo?n team hier speelt. Ook de tegenstander vindt het mooi om hier te komen. Voorheen scoutten we ieder jaar een nieuw E-team en nu dus tweedejaars F-jes. Zo krijgen we een voorsprong op onszelf. De jongetjes trainen tenslotte al een jaar bij ons. Tegenwoordig moet je er steeds vlugger bij zijn. De stichtingen als AZ en Utrecht mogen nu ook al D-junioren hebben.?


De structuur van de jeugdopleiding gaat gedeeltelijk op de schop. De elftallen worden verdeeld groepen: de F-jes tot en met de E1, de D2 t/m C2, de C1 t/m B1 en van de A2 tot en met Jong Ajax. ,,In elke groep staat een coördinator aan het hoofd en gaan we meer met methodiekjes werken, meer vastleggen. In een bepaalde periode moeten diverse facetten aan bod zijn gekomen.?

In de trainersstaf bij de jeugd worden volgend seizoen drie wijzigingen doorgevoerd. Hennie de Regt en Wilco van Buren gaan weg en Bryan Roy en Edmond Claus komen erbij. Danny Blind blijft. ,,Daar zijn we blij mee. Voor de opleiding is het fantastisch. In eerste instantie hebben we te maken met zijn kwaliteiten als coach en ten tweede is Blind een grote voetbalnaam, ook internationaal. Daarnaast heeft hij een zoontje in de jeugd spelen waardoor zijn betrokkenheid bij de andere teams ook heel groot is. Die betrokkenheid is sowieso hier heel goed. De hele staf is betrokken bij de andere elftal. Er wordt veel gesproken over trainingen en spelers en dat versterkt de opleiding.?

De derde noviteit was dat Ajax 2 in de Beloftencompetitie ging spelen en verder ging als Jong Ajax. ,,Wij zijn voor het continueren van de beloftencompetitie?, aldus Zwamborn. ,, Dat is in het belang van het Nederlandse voetbal. Zelf zetten we altijd al jonge talenten in het tweede team, maar nu moest elke club dat doen. Volgend jaar mogen nog slechts twee dispensatiespelers meedoen. We willen die beloftencompetitie wel doorzetten, alleen is de zaterdag een probleem omdat je dan te kort spelers zou kunnen hebben. Als de trainer van het eerste een speler van het tweede op de bank wil hebben, wil de trainer wel een frisse speler en kan hij zaterdag dus niet spelen."

,,Daar komt ook nog bij dat de A1 en Jong Ajax bijna altijd gelijktijdig spelen. Het spelerstekort zou een goed argument zijn om op maandagavond te spelen. De zaterdag was vanuit publicitair oogpunt een goede gedachte, maar het blijkt dat de theorie de praktijk in de weg zit. Wij zijn vorig jaar loyaal geweest door mee te gaan met het idee. Nu vinden we dat iedereen op een dag moet spelen. Bij veel clubs stuit de zaterdag op weerstand, dus zal het wel maandag worden.?