Menu

Zware maand begint voor Ajax in Tilburg

Ajax hervat de competitie komende zondag in Tilburg tegen Willem II. Het duel is het eerste van een lange en zware reeks wedstrijden die de Amsterdammers in de maand februari te wachten staat. Want ook de volgende twee Champions-Leaguekrakers tegen Arsenal worden in de kortste maand van het jaar afgewerkt.

Willem II opent de lange rij, gevolgd door Roda JC (5 feb), Feyenoord (9 februari), Groningen (15 februari), Arsenal (18 februari), FC Utrecht (23 februari) en wederom Arsenal (26 februari). Een imponerend rijtje tegenstanders. ,,We moeten proberen voor februari/maart afstand te hebben genomen," liet Ronald Koeman half december al weten. De afstand tot Feyenoord dat derde staat, de plaats die geen recht meer geeft op het spelen van voorronde Champions League, bedraagt zeven punten. PSV leidt in de Holland Casino Eredivisie met twee punten meer dan Ajax (17-42 om 17-40).

De oefenwedstrijden in Portugal en Egypte verliepen nog niet zoals Koeman graag zou willen. Ajax speelde immers niet naar vermogen, maar verloor desalniettemin niet van Wolfsburg, Aberdeen, Benfica en Al Ahly. Dat gebeurde afgelopen dinsdag wel. In en tegen Volendam bleef Ajax, in een opstelling waarvan Koeman verwacht dat het de sterkste is, met lege handen achter. De Ajax-trainer was allerminst in zijn sas met dat resultaat. ,, Je kon zien dat een aantal spelers nog niet op het vereiste niveau is. Misschien opent dit verlies de ogen van het team", hoopte de geboren Zaandammer. ,,En beseffen ze dat het voor zondag echt anders moet."

Ajax speelde met Lobont, Trabelsi, Chivu, Bergdølmo, Sneijder, Galasek, Pienaar, Maxwell, Van der Meyde, Zlatan en Mido. Sneijder was als leerproces linksachter geposteerd. In de competitie zal dat waarschijnlijk de plaats zijn van Van Damme tot O'Brien weer fit is.

Bij Willem II kijken trainer en spelers positief vooruit op de confrontatie tegen Ajax. De Tilburgers hebben na de bekernederlaag tegen Jong Ajax begin december ongetwijfeld revanchegevoelens, waardoor Ajax I dubbel gewaarschuwd is. Dubbel gewaarschuwd omdat Willem II het in de competitie goed doet met een zesde plaats.

De ploeg van trainer Mark Wotte en Ajacied Cedric van der Gun oefende tijdens de winterstop vier keer. Twee keer in eigen land leverde winst op tegen Schijndel (7-0) en Top Oss (3-0) en twee vriendschappelijke duels in Turkije gingen verloren. Zowel tegen Arsenal-Kiev als Rapid Boekarest moesten de Tricolores een 2-0 nederlaag slikken.

De verwachting is dat Willem II tegen Ajax speelt, zoals de ploeg startte tegen Rapid Boekarest, dus met De Vlieger, Victoria, Mathijsen, Jaliens, Janssens, Landzaat, Ceesay, Mathijssen, Simons, Van der Gun en Mariana

Op Tarik Sektioui kan Wotte geen beroep doen. De enkel van de aanvaller is in het gips gezet en hij moet zeker twee weken aan de kant blijven.

Koeman kan nog geen beroep doen op Heitinga, O'Brien, Sikora, Mendes da Silva, Van der Vaart en Litmanen.

De wedstrijd begint om 14.30 uur, is live te volgen via Canal + en staat onder leiding van scheidsrechter J. Wegereef.