Menu

Zware maar leuke training donderdagochtend

De training van Ajax donderdagochtend stond in het teken van de kleine partijtjes. Leuk voor elke voetballer, maar zwaar op de manier waarop Ronald Koeman en Ruud Krol hun spelers aan het werk zetten.

Op het regenachtige trainingsveld werden de spelers van Ajax eerst op twee velden in een twee-tegen-twee neergezet. De keepers, onder wie gastspeler Edwin van der Sar, trainden intussen met Wil Coort.

Wamberto en Stefano Seedorf, die beiden herstellen van een gebroken middenvoetsbeentje, en de lichtgeblesseerde Zlatan Ibrahimovic, oefenden aan de zijkant met conditietrainer Laszlo Jambor.

De grote oefening op de training bestond uit een combinatie van een rondo, een positiespel en een afwerkoefening. Aan beide zijden van het veld werden drie teams geformeerd. Telkens was een ploeg de aanvallende partij en de andere twee de verdedigers. De defensieve spelers moesten samen met de doelman de bal rondspelen, waarbij zij de bal een keer mochten raken. Het aanvallende team moest de bal onderscheppen en proberen te scoren zodra de bal was veroverd.

Het tempo lag zeer hoog in de korte partijtjes. De trainers zaten er dan ook bovenop. Aan een kant vielen met een geel hesje Rafael van der Vaart, Cristian Chivu en Yakubu aan tegen de oranjes (Maxwell, Andy van der Meyde en Wesley Sneijder) en de groenen (Tomás Galásek, Hatem Trabelsi en Steven Pienaar). Tot genoegen van Ronald Koeman liet de verdedigende partij de bal lang en snel rondgaan, zonder dat een van de 'jagers' er een voet tussen kon krijgen. Toch wist geel een maal de bal te veroveren en prompt werd er uit het balbezit gescoord. ,,Jullie speelden het beste van allemaal'', zei Koeman tegen oranje/groen. ,,Maar wel een doelpunt tegen!''

Na bijna een uur lang voluit gegaan te zijn in de drie tegen zes, mochten de spelers nog enkele minuten afronden op doel. Bal inspelen, terugkrijgen en uithalen richting de doelmannen. Het leverde soms flinke afzwaaiers af, vooral als de Ajacieden met hun 'slechte' been moesten uithalen van grote afstand, maar ook enkele wonderschone treffers.

Terwijl de spelers zich naar de douche begaven, kwamen echter de mooiste goals van de voet van de meester zelf: Ronald Koeman. Na even een kort wedstrijdje 'latje schieten' te hebben gedaan met enkele achterblijvers, nam de trainer van verre Bogdan Lobont onder vuur. Hoewel de Roemeense doelman telkens zeer atletisch naar de hoek sprong of dook, was hij toch vaak kansloos tegen de harde en effectvolle uithalen van zijn trainer. De coach had er zichtbaar plezier in zijn specialiteit te kunnen etaleren. ,,De laatste'', klonk het wel vijf keer. Waarna weer een beauty achter Lobont tegen de touwen sloeg.