Menu
Zware poule voor Oranje op Euro 2012

Zware poule voor Oranje op Euro 2012

Bij de loting in Kiev voor Euro 2012 is het Nederlands elftal vrijdag in een relatief zware poule terecht gekomen. In groep B speelt Oranje in thuisbasis Charkov (Oekraïne) tegen achtereenvolgens Denemarken, Duitsland en Portugal.

Een deel van de loting werd verricht door oud-Ajacied Marco van Basten. De oud-speler en -trainer van de Amsterdammers haalde het kaartje van 'The Netherlands' al vroeg uit de koker. Nadat Denemarken aan groep B was toegevoegd, trok Zinedine Zidane het 'lootje' Portugal. Als slotstuk en voor de ogen van alle aanwezige bondscoaches, inclusief Bert van Marwijk, completeerde Duitsland de poule van groepshoofd Oranje.

,,Laten we tegen Denemarken net zo beginnen als op het laatste WK'', bezag oud-Ajacied John Heitinga in een eerste reactie de loodzware poule van de zonnige kant. ,,Het is een echte poule des doods.'' De groepsfase van het komende Europees kampioenschap loopt van 8 tot en met 19 juni. Op zaterdag 9 juni (18:00 uur) opent Oranje de poule tegen Denemarken. Vervolgens zijn Duitsland (woensdag 13 juni, 20:45 uur) en Portugal (zondag 17 juni, 20:45 uur) de tegenstanders. De finale wordt op zondag 1 juli vanaf 20:45 uur gespeeld in Kiev.

Christian Eriksen bleek vrijdagochtend al over een vooruitziende blik te beschikken. Ajax’ Deense nummer 8 zag het Nederlands elftal graag aan de Denen gekoppeld worden. Al was het maar om revanche te nemen voor het WK. Die wens kwam glansrijk uit, zo bleek vrijdagavond.
Direct na de ochtendtraining liet Eriksen ook al weten welke opponenten hij liever niet in de groepsfase wilde treffen. ,,Laat Spanje, Duitsland en Portugal maar zitten”, sprak de Deen bijna een halve dag voor de loting. De wens om die landen te ontlopen werd niet verhoord.

,,Na het teleurstellend verlopen WK willen we ons met Denemarken graag revancheren’’, vervolgde de Deen op de Toekomst. ,,Bijvoorbeeld voor de 2-0 nederlaag tegen Nederland. Dat zou, zeker voor mij, fantastisch zijn. Tijdens het EK moet ik komende zomer een bepalende speler zijn. Bij het WK kwam ik vorig jaar zomer net kijken, maar op weg naar dit EK heb ik de hele kwalificatie meegemaakt. Daarom mag ik best iets van mezelf eisen.”

De complete loting voor Euro 2012:

Groep A:
Polen
Griekenland
Rusland
Tsjechië

Groep B:
Nederland
Denemarken
Duitsland
Portugal

Groep C:
Spanje
Italië
Ierland
Kroatië

Groep D:
Oekraïne
Zweden
Frankrijk
Engeland

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Pro Shots