Menu

Zweettraining

De hele ochtend stond bij Ajax in het teken van de Gatorade zweettest. Alle Ajacieden die bij de training aanwezig waren, stonden beplakt met een soort kleine sponsjes op het veld. Zaak was flink te zweten.

Eigenlijk waren de weersomstandigheden een beetje spelbreker bij de test, want eind oktober transpireert de grootste zweter toch minder dan in juli of augustus. Maar de training was dusdanig in elkaar gestoken, dat vandaag de nodige druppels te noteren vielen. De onderdelen waaruit de zweettest bestond, waren door de technische staf zelf bedacht. Daar had Gatorade, fabrikant van de dorstlessers die Ajax gebruikt, geen stem in.

Niet alleen de selectiespelers waren het haasje, ook de spelers van Jong Ajax die vanavond niet naar Den Bosch afreizen, waren van de partij.

Sommigen hadden een regenjas over de trui gedaan zodat ze meer zouden zweten. Wesley Sonck had wel een regenjas maar geen lange broek. Zo zullen er verschillen zitten in de metingen. ,,Want ieder mens zweet anders", weet Ajax- inspanningsfysioloog Jos Geijsel. ,,Mannen meestal meer dan vrouwen. Op zich is het beter als je minder zweet, want wie zweet, verliest ook zouten en mineralen. Vooral bij start en stopoefeningen zweet je meer. Want dan heeft de luchtstroomtoevoer, waar je van afkoelt, geen kans."

Die start en stopoefeningen waren er dus volop. Rennen en stilstaan, springen, sprinten en stoppen. Het zat er allemaal in. Ook de inspanningsfysioloog zal zijn voordeel met deze training kunnen doen, want hij bond Rafael van der Vaart, Wesley Sonck en Julien Escudé een hartslagmeter om.

Na bijna twee uur trainen zat het er op en konden de Ajacieden en de mensen van Gatorade snel naar binnen. Daar werden de sponsachtige plakkers weer verwijderd, waarna de deskundigen in Engeland er verder mee aan de slag gaan.