Menu

Zwolle uit, altijd lastig

De laatste uitwedstrijd tegen Zwolle in de competitie liep niet goed af voor de Amsterdammers. FC Zwolle heette toen nog PEC Zwolle en het is inmiddels bijna 15 jaar geleden: 1988. Ajax verloor toen met 4-1. De laatste keer dat de clubs elkaar troffen, in september vorig jaar voor de competitie, kwamen de Amsterdammers wel met drie punten het veld af.

Overigens troffen de clubs elkaar tien keer in competitieverband in Zwolle. Vier maal werd gewonnen, evenzoveel keer verloren en twee keer gelijkgespeeld. Blijkens de statistieken dus geen eenvoudige opgave voor Koeman en de zijnen. De laatste drie keer dat de clubs tegen elkaar speelden, trokken de Amsterdammers wel aan het langste eind. Die drie keer ging om verschillende competities, een keer Eredivisie, een keer Amstel Cup en een keer vriendschappelijk, op drie verschillende terreinen, thuis, uit en op neutraal terrein.

De laatste wedstrijd, in september in de Arena, was voor veel Ajax-supporters een bijzondere westrijd. Jari Litmanen maakte zijn rentree in de Arena. Onder luid applaus en een staande ovatie keerde de Fin terug in de Amsterdamse formatie. Hij scoorde niet, maar liet wel het publiek genieten van zijn spel.

In september duurde het een uur voordat Ajax door het Zwolse verdedigingsblok kon breken. Trabelsi kwam opzetten langs de zijlijn, gaf voor en Witschge kon hem inkoppen. Chivu besliste de wedstrijd middels een penalty, die door Trabelsi werd veroorzaakt.

Koeman kan zaterdagavond over vier spelers niet beschikken, die in september in de basis stonden. Stekelenburg en Litmanen zijn er niet bij wegens blessures, Sikora heeft nog geen westrijdritme en Van der Meyde is nog geschorst.

In de selectie van Peter Boeve, trainer van FC Zwolle, zijn Bosschaart en Boudesteijn geblesseerd, Ruur Kras, huurling van Ajax, is geschorst.

Ajax staat in de Holland Casino Eredivie op de tweede plaats, met 53 punten uit 23 wedstrijden, Zwolle is in de ranglijst terug te vinden op de 17e plaats, met 16 punten uit een wedstrijd minder gespeeld dan Ajax, 22.