Menu

'Zwolle zal Ajax niet onverslaanbaar vinden'

Trainer Ronald Koeman vindt vooraf dat Ajax móet winnen van FC Zwolle. Zo zou het in de normale situatie ook gaan. Maar hij weet ook dat door de mindere resultaten van de laatste weken van Ajax, Zwolle zichzelf ook kansen toedicht. Toch maakt de trainer zich geen zorgen, want kansen krijgt Ajax de laatste tijd wel genoeg.

,,Ik maak me pas zorgen als we zo spelen zoals tegen FC Utrecht uit", aldus Koeman donderdagmiddag. ,,De hele wedstrijd balbezit hebben en dan bijna niets creëren. In de laatste wedstrijden hebben we wel 15 zeer goede mogelijkheden gehad en daar maar twee doelpunten uit gemaakt. Het positieve is het aantal kansen, het negatieve het rendement. Dat we dit seizoen 67 goals hebben gemaakt is te weinig voor een ploeg als Ajax. Het aantal tegendoelpunten is wel aardig in orde. De spelers gaan echter steeds meer nadenken als ze voor het doel komen. Ze zijn niet vrij meer."

Toch komt het kampioenschap steeds dichterbij. Koeman: ,,Dat komt vooral omdat het aantal wedstrijden afneemt. Met drie wedstrijden zes punten voor. We moeten nog een keer gelijkspelen en een keer winnen. Ik ga er vanuit dat dat gaat gebeuren, maar de zekerheid is weg. Dat zal ook in de hoofden van de spelers omgaan."

Normaal gesproken is Koeman er niet van gecharmeerd dat hij in de voorbereiding op een competitie meer dan helft van zijn selectie mist vanwege interlands. ,,Maar soms is het voor een speler wel prettig even uit de dagelijkse sleur te zijn", zegt hij nu. ,,Ze zijn dan met andere spelers. Het hangt er wel vanaf hoe ze terugkomen uit de interlands. In ieder geval hebben ze morgen vrij en dan hebben we zaterdagmiddag de laatste training voor Zwolle."

Zwolle staat onderaan in de Holland Casino Eredivisie. ,,Maar ik denk dat zij vinden dat wij niet onverslaanbaar zijn. Als NEC gelijk kan spelen tegen Ajax, zal Zwolle dat gevoel ook hebben. Ze zullen er meer uitdaging in zien om van Ajax te winnen. Alle clubs zullen al meer gemotiveerd zijn als ze tegen Ajax moeten spelen en bij Zwolle komt er nog bij dat ze voor de punten spelen. De laatste twee wedstrijden thuis hebben ze gewonnen en ze hielden de nul. Terwijl wij zelf nou ook niet foutloos speelden."

Ook bij Koeman begint het te knagen dat het kampioenschap zo lang duurt. ,,Ik zat vorige week zondag heel chagrijnig thuis. En dat was lang geleden. Het komt dichtbij maar we hebben het moeilijk een wedstrijd te winnen."

Ajax blijft afhankelijk van PSV. Mocht de club van Ronalds broer Erwin zondagmiddag punten verspelen bij Volendam, dan wordt Ajax in de bus naar huis kampioen. ,,Terwijl het het mooiste is om thuis kampioen te worden. Maar ik werd ooit met Barcelona een dag later kampioen." Dus Koeman en zijn spelers zullen daar niet heel erg rouwig om zijn.