Menu
Ajax O19 aan de hand van Pereira voorbij Sparta

Ajax O19 aan de hand van Pereira voorbij Sparta

Ajax O19 is zaterdagmiddag aan de hand genomen door Danilo Pereira. De Amsterdammers wonnen met 2-1 van Sparta O19, maar soepel ging het niet. De Braziliaan ontpopte zich met 2 doelpunten echter tot de grote man van de middag.

Trainer John Heitinga had voor de 2e keer dit seizoen een basisplaats ingeruimd voor Scabolz Schön. De behendige buitenspeler werkte als een magneet, want de bal trok geregeld naar zijn rechterflank. Hij bekroonde zijn balbezit met een fraaie steekpass door het hart van de Rotterdamse verdediging. Jürgen Ekkelenkamp schoot in eerste instantie nog op de keeper, maar Pereira wist wél raad met de rebound: 1-0. 

Pereira in vorm
Ajax had, met uitzondering van 2 vrije trappen, weinig te dulden van de tegenstander. Aan de overzijde stond de Sparta-doelman met 3 knappe reddingen treffers van Schön en Pereira in de weg. De 2 smaakmakers hadden het goed naar hun zin op de Toekomst.

Pereira toonde vlak voor rust een kwaliteit die nog niemand had gezien bij de 18-jarige Braziliaan. Hij mocht van Mitchel Bakker, normaal gesproken de specialist, aanleggen voor een vrije trap. Dit deed hij met verve, want de bal vloog van 25 meter in het Rotterdamse doel: 2-0. De Ajacied zocht met een brede glimlach de kleedkamer op. Niet gek, want veel leek te lukken bij hem.

Debuut Brobbey
Bij de andere smaakmaker van Ajax verdween de glimlach in de 52e minuut van het gezicht. De goed spelende Schön kreeg een zware tik en kon niet verder. Heitinga vond de tijd rijp voor Brian Brobbey. De 15-jarige aanvaller maakte zijn debuut in het vlaggenschip van de opleiding. 

🆕 | Brian Brobbey maakte zijn eerste minuten voor #AjaxO19! 😏#ajaspa pic.twitter.com/bNFJTleXZd

— AFC Ajax (@AFCAjax) 14 oktober 2017

Met andere nieuwelingen Victor Jensen, Dean Solomons, Brobbey en Ryan Gravenberch stond er in de 2e helft sowieso een nieuw geraamte in het veld. Het spel werd slordig en Ajax creërde weinig.

Sparta leerde in de slotfase het strafschopgebied van Ajax steeds beter kennen, met als gevolg de 2-1. De fraaie vrije trap van Sparta-invaller Ugor Altintas zorgde voor een hectische slotfase, waarin Ajax uiteindelijk op de been bleef. De 5e competitiezege op rij werd een feit.

UEFA Youth League
Uitgebreid napraten over de moeizame zege is er niet bij voor de Ajacieden, want dinsdagavond komt Hammarby alweer op bezoek. Kan Ajax ook een 0-4-voorsprong verdedigen? ,,Het moet in ieder geval beter dan vandaag”, aldus aanvoerder Boy Kemper. 

Scoreverloop: 2-1 (2-0): 16. Pereira 1-0, 40. Pereira 2-0. 83. Altintas 2-1.

Opstelling Ajax O19: El Maach; Bakboord, Botman, Kemper (45. Solomons), Bakker (72. Struijk); Pasquali, Ter Heide (60. Gravenberch), Ekkelenkamp (45. Jensen); Schön (52. Brobbey), Pereira, Ylätupa.

Highlights Ajax O19 - Sparta Rotterdam O19
Tekst en beeld: Ajax.nl/Sven Koeneman