Menu
  Ajax laat kans op koppositie liggen

Ajax laat kans op koppositie liggen

Ajax profiteerde zondagmiddag opnieuw niet van het puntenverlies van PSV een dag eerder. Tegen NEC kwam Ajax in eigen huis niet verder dan 2-2, waardoor de koppositie niet werd overgenomen van de Eindhovenaren. Zo blijft Ajax in het nadeel richting de topper van volgende week tegen PSV.

De rijen op zondagmiddag bij de stadionkassa’s zeiden al veel. De voetballiefhebbers hebben zin in de slotfase van de competitie. Dat PSV zaterdagavond – een week voor de mogelijk cruciale topper - in eigen huis volkomen onverwachts twee punten verspeelde, bracht de Ajax-fans in euforie. Maar ze wisten ook dat Ajax eerst NEC nog moest kloppen om volgende week als koploper naar concurrent PSV af te reizen.

Gevaarlijk
Want hoe gevaarlijk het is om over het weekend heen te kijken, ondervonden de Eindhovenaren deze speelronde dus aan den lijve. Een duidelijkere waarschuwing konden de Ajacieden, als laatste duel aan de beurt in ronde 27, niet krijgen. De vorige keer dat PSV op zaterdagavond in de Eredivisie punten liet liggen, was op 12 december. Toen profiteerde Ajax een dag later eveneens niet. Er werd met 1-0 verloren van FC Utrecht.

Frank de Boer koos voor dezelfde elf namen aan de aftrap als vorige week bij Willem II. Dus geen Anwar El Ghazi die na  een schorsing van één wedstrijd terugkeerde in de selectie van achttien man. Maar wel Lasse Schöne, die vooraf uitkeek naar de ontmoeting met zijn oude club NEC. Ook voor Jasper Cillessen was het een reünie met zijn vorige club.

Zidane-pirouettes
Dat hij er zin in had, liet de Deense Ajacied in de beginfase duidelijk merken. Hij strooide met Zidane-pirouettes en hakjes. Eén daarvan bereikte Davy Klaassen in de vijftiende minuut, maar de aanvoerder kreeg net te weinig kracht achter zijn inzet. Vier minuten later viel de openingsgoal wel. Arek Milik schoot aanvankelijk tegen de keeper aan, maar stiftte vervolgens de bal toch prachtig tegen de touwen, 1-0.

Vreugde na de goal van Milik.
Vreugde na de goal van Milik.

Domper
Het publiek kreeg gelijk een kampioenskoortsstuip. Die vreugde was na vier minuten echter alweer weg. Navarone Foor stond vogelvrij en schoot tussen de benen van Mike van der Hoorn onbereikbaar in het hoekje, 1-1.Groot was de domper voor het publiek, maar Ajax liet zich niet van de wijs brengen. De fraaie passes bleven komen, maar in de eindfase strandde het te vaak. Zoals een minuut voor rust. Younes zette goed voor en Schöne ramde de bal over. Het was een uitgelezen moment om het strijdlustige NEC pijn te doen.

Dan moest het maar in de tweede helft gebeuren. Dat leek al snel te gebeuren toen Milik  in de 47e minuut een voorzet van Dijks bijna binnengleed. Vier minuten later was het wel raak. Younes zette goed voor en Rens van Eijden passeerde zijn eigen doelman, 2-1. Het was overigens al de derde keer in zijn carrière dat oud-PSV’er Van Eijden in eigen doel schoot tegen Ajax. Maar Ajax kon niet doordrukken, waardoor de loerende Nijmeegse ploeg erin bleef geloven.

Onheil
Ajax riep het onheil over zich af. Acht minuten voor tijd ging het daadwerkelijk mis. Een razendsnelle omschakeling van NEC bracht de bal voor het doel. Daar won Santos het kopduel van Van der Hoorn, 2-2. Een spannende slotfase brak aan, waarin Ajax met verse krachten El Ghazi en Fischer op jacht ging naar de goal en de koppositie. Dat lukte niet, waardoor Ajax volgende week in de topper van PSV moet winnen om de koppositie over te nemen en de kansen op de titel in eigen hand te krijgen.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst