Menu
Ajax besluit uitputtingsslag bij Legia met doelpuntloos gelijkspel

Ajax besluit uitputtingsslag bij Legia met doelpuntloos gelijkspel

Tien Ajacieden hielden uiteindelijk stand tegen Legia Warschau in de heenwedstrijd in de zestiende finales van de UEFA Europa League. Na de rode kaart voor Kenny Tete (2 keer geel) in de slotfase van het meeslepende duel, bleek een doelpuntloze uitslag het hoogst haalbare. Ajax en Legia beslissen komende week in de ArenA wie de achtste finales bereikt.

Ajax moest het in de heenwedstrijd tegen Legia last-minute zonder Joël Veltman stellen. De verdediger bleek op de wedstrijddag te ziek om in actie te komen. Kenny Tete was de vervanger van de IJmuidenaar. Op Veltman na koos Peter Bosz voor exact dezelfde Ajacieden als hij zondag deed tegen Sparta. Met het oog op de return (komende week al) in de uitverkochte ArenA waren beide clubs er op gebrand vooral niet te verliezen.

Moment
Het eerste treffen in de zestiende finales begon met een controversieel moment. Doelman Arkadiusz Malarz leek een schot van Davy Klaassen in de achtste minuut nipt op zijn doellijn te keren. Wie de televisiebeelden kon bekijken, zag dat de goalie de bal ruimschoots achter de lijn stopte. Ajax werd een glaszuivere openingsgoal door de neus geboord.

De Amsterdammers zagen in het vervolg hoe Andre Onana tweemaal reddend optrad bij Pools gevaar. Vooral Vadis Odjidja bleek een onvervalste handenbinder in het sfeervolle Wojska Polskiego-stadion. De voetbalveste was twee jaar terug nog het spookdecor bij de allereerste editie ooit van Legia Warschau - Ajax. Ondanks de weinig inspirerende omstandigheden won Ajax het duel destijds wel met 0-3. Met volgepakte tribunes, met daarop ook 700 Ajax-fans, bood het Legia-stadion deze avond een veel vrolijkere aanblik.

Andre Onana hield alweer zijn doel schoon.
Andre Onana hield alweer zijn doel schoon.

Grip
Ajax kreeg, na een rommelige fase met (te) veel balverlies, tien minuten voor rust iets meer grip op de wedstrijd. Het leverde schietkansen op voor Hakim Ziyech en Bertrand Traoré. De beloning bleef uit voor de Ajacieden. Voormalig PEC-spits Tomás Necid kon kort voor rust Onana van dichtbij testen. De Kameroense goalie toonde - niet voor het eerst dit seizoen - zijn klasse met een katachtige save. Zo bleef de eerste helft doelpuntloos.

Legia - Ajax bleef ook na rust een intense wedstrijd; niet per se goed, maar wel uitputtend zwaar en spannend. Wat dat betreft bood het Europese treffen de Ajacieden volop waardevolle leermomenten; precies ook waar onder meer Daley Sinkgraven daags voor de wedstrijd zo openlijk gretig naar uitkeek. Tete komt dit seizoen door de hevige concurrentiestrijd maar weinig aan spelen toe. De rechtsback toonde veel inzet en werkte - onder meer - na een uur spelen met een verdedigende actie de bal voorlangs.

Alle kostbare voetbalervaringen ten spijt vond Ajax ook het laatste half uur nauwelijks gaatjes in de zwartwitte verdedigingslinie van Legia. Ajax liep bijna in het mes bij een razendsnelle counter. Guilherme dacht af te ronden, maar vond op het beslissende moment Onana op zijn weg.

Kluivert
De Amsterdammers moesten hun klus dan maar klaren in het slotkwartier. Ondanks (of wellicht juist dankzij?) de soms hevige Poolse druk, wisselde Bosz Traoré voor Justin Kluivert. Na veelbelovende eerste stappen in de Eredivisie maakte de 17-jarige medio februari ook al zijn Europese debuut. Tien minuten voor tijd verving Donny van de Beek op het middenveld Hakim Ziyech.

84. Voor Kenny Tete komt de wedstrijd vroegtijdig ten einde. Hij incasseert zijn 2e gele kaart. Ook Klaassen krijgt daarna nog geel. #legaja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 februari 2017

Het werd voor Kluivert een memorabel Europees debuut. Helaas in negatieve zin. Gedwongen door de omstandigheden duurde de invalbeurt van Kluivert junior nog geen kwartier. Na de tweede gele, en dus rode kaart van Tete, werd de rechtsbuiten om tactische reden alweer naar de kant gedirigeerd. Extra verdediger Heiko Westermann moest meehelpen om de 0-0 over de streep te trekken.

Dat lukte. De strijd om een plek in de achtste finales van de Europa League wordt donderdag 23 februari voortgezet in de Amsterdam ArenA. Ook in de uitverkochte thuishaven van Ajax wacht ongetwijfeld weer een meeslepend voetbalgevecht.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst