Menu
Ajax bezorgt Heracles eerste kater

Ajax bezorgt Heracles eerste kater

Ajax’ 1000ste uitwedstrijd in de Eredivisie bleek een krachten verslindende. Dat de Ajacieden de competitietopper tegen Heracles Almelo wonnen (0-2) verzachtte na afloop alle pijn en vermoeidheid. Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj pegelden koploper Ajax naar een verdiende zege.

In het prachtig verbouwde Polman Stadion besloot Ajax een roerige voetbalepisode. De kater van de verloren competitietopper tegen PSV werd opgevolgd door een – in elk geval voor de internationals van Oranje – teleurstellende interlandweken. Oranje liep deelname aan het EK van 2016 in Frankrijk mis. Heracles-trainer John Stegeman sprak vooraf de hoop te profiteren van de  teleurstelling (‘Oranje kater’) bij de Ajax-internationals.

Kickstart

Zelfbewustzijn kon de Heraclieden toch al niet worden ontzegd. De thuisploeg had ook reden om trots te zijn. Heracles begon het seizoen 2015-2016 met een onvervalste kickstart. Met Heracles – Ajax was sprake van een heuse competitietopper. Lijstaanvoerder Ajax vond op het Almelose kunstgras de nummer drie van de Eredivisie tegenover zich. De Tukkers hadden nog geen punten gemorst sinds de ingebruikname van het deels vernieuwde onderkomen. Heracles won zelfs zijn laatste zes thuisduels. De speler die daarin een belangrijk aandeel had, Oussama Tannana, ontbrak vanwege een schorsing.

Frank de Boer posteerde in Almelo zijn topscorer Anwar El Ghazi in de spits. Arek Milik en Yaya Sanogo, normaal de voornaamste kanshebbers voor de plek van centrumaanvaller, waren zaterdag niet beschikbaar. Lasse Schöne was Ajax’ startende rechtsbuiten. Diederik Boer verving de ook al ontbrekende Jasper Cillessen. Met het oog op de drukke en belangrijke komende voetbalweken (donderdag wacht de Europa League-uitwedstrijd tegen Fenerbahçe) werd de doelman gespaard. Cillessen raakte geblesseerd tijdens de warming-up voor het kwalificatieduel van Oranje met Kazachstan. De international is inmiddels hersteld. ‘Bekerkeeper’ Boer mocht zich niettemin een avond bewijzen op het verleidelijke podium van de Eredivisie.

Glans

El Ghazi gaf zijn optreden als spits binnen het kwartier al glans. De international rondde een individuele actie af met een schitterend schot in de linker kruising: 0-1. De Almeloërs leken zich vijf minuten na de openingstreffer alweer naast de gasten te knokken. De doeltreffende kopstoot van Wout Weghorst werd afgefloten wegens buitenspel van Ramon Zomer. Ajax ontsnapte aan een gelijkmaker; scheidsrechter Kevin Blom had de goal ook kunnen toekennen.

Nemanja Gudelj bezorgde Ajax enkele minuten later een nog riantere voorsprong. De Serviër, ook Gudelj liep met zijn land het EK mis, schoot van royale afstand oogstrelend fraai raak. Net als de inzet van El Ghazi verdween ook de poging van Gudelj in de kruising, alleen was het ditmaal de linker.

De rommelige en bij vlagen stekelige en geagiteerde eerste helft leverde verder een handvol kansen op voor Ajax en Heracles. El Ghazi had de competitietopper vlak voor rust al kunnen beslissen. Op aangeven van Fischer tikte de geheel vrijstaande spits de bal naast. De topper bleef daarmee spannend.

Veltman uitblinker

Irritaties voerden na rust de boventoon in het almaar rommeliger wordende duel. Veelzeggend genoeg deelde arbiter Blom al zijn vijf gele kaarten uit in het tweede bedrijf. De Amsterdammers hielden het hoofd het koelst in waterkoud Almelo. Met Joël Veltman als een van de onbetwiste uitblinkers. De verdediger was werkelijk over al én had ook vrijwel overal de bal.

Het waren toch vooral de gasten die kansen kregen om het duel definitief te beslissen. Gudelj pegelde na een dik uur spelen zijn vrijetrap op de dwarslat. De van richting veranderde vrijetrap van Schöne bleek iets verderop hetzelfde lot beschoren. Fischer verscheen in de slotfase oog-in-oog met Bram Castro. De Ajax-Deen tikte zijn inzet naast.

Zo kwam de overwinning van de Amsterdammers, waarvoor het fundament in het openingsdeel werd gestort, feitelijk geen moment écht in gevaar. Ajax besloot de krachten verslindende topper met een big smile. Donderdag moet bij Fenerbahçe een nieuwe, goede slag worden geslagen op het podium van de UEFA Europa League. Heracles bleef na zijn eerste nederlaag in het vernieuwde thuishonk achter met een kater.

Scoreverloop: 14. El Ghazi 0-1, 22. Gudelj 0-2

Opstelling Ajax: Boer, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer, Klaassen, Gudelj, Schöne, El Ghazi, Fischer (81. Younes)

Viktor Fischer en Nemanja Gudelj vieren de 0-2.
Viktor Fischer en Nemanja Gudelj vieren de 0-2.
De Ajacieden speelden voor het eerst in het vernieuwde Polman Stadion.
De Ajacieden speelden voor het eerst in het vernieuwde Polman Stadion.
Davy Klaassen en Anwar El Ghazi werden fel verdedigd.
Davy Klaassen en Anwar El Ghazi werden fel verdedigd.
Nemanja Gudelj maakte op prachtige wijze de 0-2.
Nemanja Gudelj maakte op prachtige wijze de 0-2.
Vreugde na de prachtige treffer van Nemanja Gudelj.
Vreugde na de prachtige treffer van Nemanja Gudelj.
Aanvoerder Davy Klaassen was belangrijk op het middenveld.
Aanvoerder Davy Klaassen was belangrijk op het middenveld.
Diederik Boer verving Jasper Cillessen en hield zijn doel schoon.
Diederik Boer verving Jasper Cillessen en hield zijn doel schoon.