Menu
Ajax hoopt te toveren op 'magische' 22 oktober

Ajax hoopt te toveren op 'magische' 22 oktober

Ajax kijkt reikhalzend uit naar de Klassieker van zondag 22 oktober 2017. De datum van de uitwedstrijd tegen Feyenoord heeft een magisch randje, want de Kuip was 2 keer eerder het strijdtoneel op die bewuste dag, met 2 fraaie zeges als gevolg.

Magische comeback
Het unieke karakter van 22 oktober kreeg in 1995 gestalte. Edwin van der Sar was al meer dan 800 minuten niet meer gepasseerd, toen Feyenoord de Kuip liet exploderen. Henrik Larsson en Clemens Zwijnenberg zorgden binnen 7 minuten voor 2-0. Een behoorlijk valse start voor het team van Louis van Gaal. 

Ajax liet vervolgens de magie zijn werk doen. Winston Bogarde, Jari Litmanen en Marc Overmars bogen de achterstand binnen 37 minuten om: 2-3. De grandioze comeback leidde tot een beslissing toen Overmars voor de 2-4 zorgde. ,,Een unieke wedstrijd”, zei Danny Blind jaren later. 

Overmars, Kluivert en Bogarde hadden 4 keer reden tot juichen.
Overmars, Kluivert en Bogarde hadden 4 keer reden tot juichen.

Magie van Huntelaar
Ajax maakte het op 22 oktober 2006 een stuk minder spannend. Spelers als Jaap Stam, Urby Emanuelson, Kenneth Perez (2 goals) en Wesley Sneijder toonden weinig genade voor het dolende Feyenoord: 0-4. 

Klaas Jan Huntelaar ontpopte zich tot de grote man in Rotterdam. De topspits nam de eerste 2 doelpunten voor zijn rekening. Of de aanvaller nog wat goals voor de Klassieker van 2017 heeft bewaard, wordt zondag duidelijk. De ideale brandstof voor de 3e magische 22 oktober op een rij?

Lees ook: Ajax scoorde in de laatste 25 edities van de Klassieker
Bekijk ook:
Keizer: 'Er valt wat te halen in de Kuip'

Tekst: Ajax.nl/Sven Koeneman
Beeld Louis van de Vuurst