Menu
Ajax in de gloria

Ajax in de gloria

Scoren op je verjaardag, Davy Klaassen deed het vorige week tegen Excelsior (3-0) en zondag trakteerde ook Arek Milik zichzelf op een mooi verjaardagscadeau. De Pool opende in de topper tegen AZ al vroeg de score en daarmee was de feestvreugde nog niet over. Milik bepaalde ook de eindstand op 4-1 en verzorgde net als Davy Klaassen twee goals.

En dus werd Milik luidkeels en toepasselijk bezongen. ,,In de gloria, in de gloria”, zong Ajax’ fanatieke aanhang. Gevolgd door een ouderwets ‘hiep, hiep, hoera’.

Ajax – AZ werd vooraf als een topper bestempeld. Het verschil tussen de nummers twee en drie van de ranglijst was weliswaar achttien punten, maar toch werd AZ op basis van een mooie reeks kansen toegedicht, en door sommigen zelfs als lichte favoriet beschouwd. AZ won zijn eerste zeven wedstrijden na de winterstop. Ajax benaderde dit kalenderjaar nog niet zijn topvorm en liet slechts bij momenten zijn klasse zien, zoals tegen Feyenoord.

Tegen de provinciegenoot toonde Ajax uit het goede hout gesneden te zijn. Na een aftastende openingsfase nam de thuisploeg het heft in handen en werden de duimschroeven stevig aangedraaid. Het leidde vlot tot een comfortabele 2-0-voorsprong.

Verbetering
In de veertiende minuut van de wedstrijd brak Milik de ban. De Pool prikte raak na een uitstekende voorzet van Gudelj. Voor Milik was het zijn twaalfde competitietreffer, nu al een verbetering van zijn eerste jaar in Amsterdamse dienst. De Pool werd toen clubtopscorer met elf goals.

Mooi was ook de ontlading bij Gudelj, die de afgelopen tijd de nodige kritiek voor zijn kiezen kreeg. Frank de Boer nam het voor de middenvelder op en betitelde de Serviër als ‘onmisbaar’. Gudelj nam het overigens net als Nick Viergever op tegen zijn oude club.

Arek Milik vol van vreugde na zijn eerste treffer.
Arek Milik vol van vreugde na zijn eerste treffer.

Tegen AZ onderscheidde Gudelj zich in offensieve zin. Een minuut na de 1-0 zette hij ook Amin Younes goed aan het werk. De Duitser kapte zich knap vrij, maar stuitte in de korte hoek op doelman Sergio Rochet. Ajax was de dominante partij en had nauwelijks iets van de opponent te duchten. Doelman Jasper Cillessen had de eerste helft bij wijze van een snipperdag kunnen opnemen.

Uitstel van executie
Ajax breidde na een klein halfuur de score uit. De gevierde man was Klaassen, die even daarvoor nog een kopbal op het dak van het doel had zien belanden. Een vlijmscherpe uitbraak leek in de 28e speelminuut aanvankelijk op niets uit te lopen. Ajax’ aanvoerder kwam net tekort bij een strakke voorzet van Anwar El Ghazi. AZ haalde opgelucht adem, maar het bleek slechts uitstel van executie. Younes pikte aan de linkerkant op, omspeelde zijn man en zette Klaassen wél succesvol aan het werk: 2-0.

Klaassen bezorgt Ajax de tweede goal tegen provinciegenoot AZ.
Klaassen bezorgt Ajax de tweede goal tegen provinciegenoot AZ.

Ajax’ doelpunten waren goals uit het boekje, maar misschien wel de mooiste aanval van de eerste helft leverde geen treffer op. Younes werd uiteindelijk vrijgespeeld op de zestienmeterlijn, had de hoek voor het uitkiezen, maar vond het lichaam van een AZ-speler.

Oud-Ajacied John van den Brom, de coach van AZ, had in de rust het nodige te bespreken. Zijn ploeg werd namelijk nauwelijks gevaarlijk. De Alkmaarse goede bedoelingen, die er ongetwijfeld waren, leken al vroeg de koelkast in te kunnen. Na acht minuten bracht Klaassen de 3-0 op het bord. Een goed uitgevoerde tegenaanval leek (net als bij de 2-0) op niets uit te lopen, maar Klaassen pikte op na een mislukte passeerbeweging van El Ghazi en schoot via het lichaam van Rochet binnen.

Kopzorgen
De wedstrijd van El Ghazi zat er even later op. Na een licht vergrijp kreeg de aanvaller zijn tweede gele kaart en dus rood. Het gaf het tot dusver kansloze AZ iets van perspectief. Toch boden de eerste tien minuten na El Ghazi’s wegzenden Ajax nauwelijks kopzorgen. Tot de 64e minuut. Topschutter Vincent Janssen, na de winterstop op dreef, creëerde middels een (koppende) een-twee met Markus Hendriksen ruimte voor zichzelf. Zijn inzet in de verre hoek was Cillessen te machtig: 3-1.

De Boer maakte meteen zijn intenties duidelijk en bracht even later Ricardo van Rhijn voor Younes. Met vijf verdedigers ging Ajax in het vervolg van de wedstrijd de voorsprong verdedigen. In die opzet slaagde de thuisploeg relatief eenvoudig, ondanks een groot veldoverwicht van AZ.

Ajax wist de score zelfs nog uit te breiden. Milik klopte Ron Vlaar op snelheid en verschalkte Rochet met een listig balletje. Diezelfde Vlaar hield even later de doorgebroken Ricardo van Rhijn wél van scoren af. Het deed aan de Amsterdamse feestvreugde niets af.  

Tekst: Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Ajax - AZ in beeld