Menu
Ajax in mineur door late gelijkmaker

Ajax in mineur door late gelijkmaker

Ajax verloor sinds de eeuwwisseling niet meer thuis van Roda JC en die ongeslagen reeks bleef zaterdagavond in stand. Maar niemand bij Ajax die er blij mee was. De late gelijkmaker van Limburger Tom van Hyfte een minuut voor tijd dompelde de Amsterdam ArenA in rouw: 2-2.

Het positieve optreden van Kasper Dolberg, uitblinker met twee goals, en het debuut van Bertrand Traoré en Davinson Sanchez verdwenen daardoor nadrukkelijk naar de achtergrond. Ajax verspeelde in zijn eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie twee dure punten, een scenario waar weinig mensen vooraf rekening mee hadden gehouden.

Peter Bosz had aangekondigd tegen Roda JC een zelfde wedstrijd te verwachten als zes dagen eerder tegen Sparta: 1-3. De trainer kreeg gelijk. Niet alleen het wedstrijdbeeld – Ajax viel aan en de tegenstander verdedigde - verliep overeenkomstig met de wedstrijd op Het Kasteel, maar het scoreverloop aanvankelijk ook.

Opnieuw kon Ajax namelijk niet lang genieten van een voorsprong. Na zeventien minuten poetste Adil Auassar de openingstreffer van Kasper Dolberg weg: 1-1. Het doelpunt van de Deen was er overigens één om in te lijsten. Vooral het voorbereidende werk. Jairo Riedewald vond aanvoerder Davy Klaassen, die met een schitterende lob de bal panklaar op het hoofd van Dolberg legde: 1-0.

Ajacieden vieren de treffer van Dolberg.
Ajacieden vieren de treffer van Dolberg.

Copa Libertadores
Dolberg was samen met Sanchez de opvallendste naam in de basiself. Laatstgenoemde was de vervanger van de geschorste Joël Veltman en maakte zijn debuut voor Ajax. Sanchez is door het winnen van de Copa Libertadores pas een kleine twee weken in Amsterdam. Landgenoot Mateo Cassierra moest genoegen nemen met een plaats op de bank, waar ook de kersverse Ajacied Traoré plaatsnam.

Bosz' keuze om Dolberg op te stellen kon hij na afloop prima rechtvaardigen, want de spits sloeg voor rust nogmaals toe. Wederom was het een uitstekende goal. Dolberg kwam in de 43e minuut goed voor zijn man en verschalkte met buitenkant rechts voor de tweede keer doelman Benjamin van Leer: 2-1 De treffer kwam voor Ajax op een welkom moment, want de thuisploeg wist maar moeizaam tot kansen te komen. Eigenlijk was alleen Daley Sinkgraven nog in scoringspositie gekomen. De uitblinker van Sparta-uit stuitte echter op Van Leer.

Het bleek Sinkgravens laatste wapenfeit, want na de rust werd hij vervangen door de van liesklachten herstelde Amin Younes. De terugkeer van de Duitser werd door het publiek met applaus begroet. Dat gold ook voor Traoré toen de Chelsea-huurling even later van de bank werd gestuurd om warm te gaan lopen.

Ajacieden wakker geschud
Ondertussen was de marge nog altijd pas één, en de buit nog allesbehalve binnen. Een dreigend Roda-moment leek de Ajacieden wakker te schudden, want tussen de 57e en 62e minuut kwam Ajax tot een handvol goede kansen. Schoten van Younes (2) en Nemanja Gudelj én een kopbal van Mitchell Dijks leverden echter niet de gewenste derde treffer op.

Na 63 minuten was het tijd voor de tweede debutant van de avond: Traoré. De spits mocht daags na het bekrachtigen van zijn huurovereenkomst Dolberg vervangen. Een kleine tien minuten later was de spits dichtbij zijn eerste goal in Amsterdamse dienst, maar hij trof het zijnet.

Spits Traoré maakt zijn debuut.
Spits Traoré maakt zijn debuut.

Tien minuten voor tijd kreeg Traoré een betere kans. Scheidsrechter Bas Nijhuis besloot na een overtreding op Riechedly Bazoer voordeel te geven, waarna de bal voor de voeten van Traoré belandde. Diens schot ging echter over het Roda-doel. Het bleek een dure misser, want Roda kwam een minuut voor tijd langszij via Van Hyfte: 2-2. Ajax zette in blessuretijd nog wel aan, maar het Amsterdamse offensiefje leverde geen goal meer op. 

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst