Menu
Ajax plaatst zich voor kwartfinale

Ajax plaatst zich voor kwartfinale

Ajax heeft zich donderdagavond na een uitstekende thuiswedstrijd geplaatst bij de laatste acht van de UEFA Europa League. De Amsterdammers maakten een in Denemarken opgelopen 2-1-nederlaag op Kopenhagen goed door met 2-0 te winnen. Bertrand Traoré en Kasper Dolberg maakten de goals.

De opstelling van Ajax ten opzichte van een week eerder in Kopenhagen was op vele plaatsen anders. Davinson Sánchez en Joël Veltman keerden terug van een schorsing en Hakim Ziyech was niet meer vermoeid en stond ook van start af in het veld. Matthijs de Ligt kreeg een basisplaats en Nick Viergever schoof door naar links.

Met deze 1⃣1️⃣ mannen, en Veltman als captain moet het vanavond gebeuren! Let's do this boys! ⚪🔴⚪ #UEL #ajakop #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Daley Sinkgraven zat op de bank en Jairo Riedewald behoorde niet tot de selectie. Op het middenveld dus ook wisselingen, want Ziyech speelde met Donny van de Beek naast zich. De blonde middenvelder verving de geschorste aanvoerder Davy Klaassen. De aanvoerdersband ging om de arm van Veltman . Voorin bleef alles bij het vertrouwde dus met Bertrand Traoré, Kasper Dolberg en Amin Younes. Bij Kopenhagen moesten ze ook hun aanvoerder Mathias Jorgensen wegens een schorsing missen. Bovendien was Rasmus Falk, doelpuntenmaker in Denemarken, geblesseerd.

Na afloop van de Deense ontmoeting gaf Peter Bosz al de uitgangsposities aan: ,,Wij hebben het voordeel van een thuiswedstrijd, FC Kopenhagen van een 2-1-voorsprong.'' Wat zou deze vijfhonderdste officiële Ajax-wedstrijd in de Amsterdam ArenA  zwaarder wegen? De inzet was hoog: een plaats in de kwartfinale.

Vroege afhaken Veltman
Ajax begon zeer fel aan de wedstrijd en joeg Kopenhagen op alle posities op het veld op. Bosz had al gezegd dat Ajax voetballend beter was dan Kopenhagen en daarin het verschil moest maken. Dat hadden de spelers in hun oren geknoopt, want met mooi voetballend zocht Ajax de zwakke plekken van Kopenhagen op. Tegenvaller was het vroege afhaken van aanvoerder Veltman. Hij moest met een bilblessure van het veld en werd vervangen door Kenny Tete.

UPDATE | @joel_veltman heeft een forse kneuzing in zijn linkerbil opgelopen. #UEL #ajakop pic.twitter.com/6EfaPN85Ja

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 maart 2017

Broodnodige doelpunt
Kort daarna vierde Ajax het broodnodige doelpunt. Niet alleen de goal zelf maar zeker de manier waarop die tot stand kwam, was fantastisch. Combinerend vanuit de eigen zestien kwam de bal na vele schijven bij Amin Younes. De rappe linksbuiten legde zijn opponenten in de luren, trok naar binnen en loste een schot. Olsen kreeg de bal niet onder controle en Bertrand Traoré, zondag nog uitgefloten door de fans, kopte Ajax in de 23e minuut naar 1-0. Bij deze stand plaatste Ajax zich voor de kwartfinale. Maar er moesten nog zeventig minuten worden gespeeld.

23. GOAL #AJAX! 1-0, Traoré!!! #UEL #ajakop pic.twitter.com/ihygnUNBjZ

— AFC Ajax (@AFCAjax) 16 maart 2017

IJskoud 2-0
Een comfortabelere marge verschafte Ajax zich echter nóg voor rust. Kasper Dolberg werd ongenadig onderuit geschopt in het Deense strafschopgebied en deed wat eigenlijk volgens de voetbalwetten niet kon: zelf de strafschop nemen. Maar de jonge spits pakte de bal en schoot Ajax – voor het eerst in zijn nog prille carrière vanaf de stip - ijskoud naar 2-0. Zo kon iedereen iets geruster richting versnapering. Met één tegengoal zou het nu niet gelijk over zijn.

Amin Younes springt in de armen van doelpuntenmaker Kasper dolberg.
Amin Younes springt in de armen van doelpuntenmaker Kasper dolberg.

Maar waarom zou Ajax de lijn niet kunnen doortrekken in de tweede helft? Het team speelde immers naar de eigen aanhang toe. Als dat geen boost zou geven? Dat deed het zeker, maar Ajax kreeg de bal maar niet in het doel. Zo had Bertrand Traoré moeten scoren na een prachtige aanval via de uitblinkende Matthijs de Ligt. Ook Hakim Ziyech was ongelukkig in de afwerking en Kasper Dolberg tikte een voorzet van de hardwerkende Viergever op de paal. Ajax was dus regelmatig dicht bij de bevrijdende 3-0, maar beloonde zich niet.

Veilige haven
Met Frenkie de Jong voor de moegestreden Van de Beek en Justin Kluivert voor Traoré probeerde Ajax de wedstrijd in veilig haven te loodsen. Het was in de slotfase echter Kopenhagen via Cornelius dat nog akelig in de buurt van een doelpunt kwam. Maar ook Ajax kreeg nog opties in de allerlaatste fase. Dolberg leek weer de derde binnen te werken, maar vond nu Olsen op zijn pad. De thuisploeg bleef gaan en maakte het publiek gek met hoogstandjes (aanname en passeeracties Kluivert). Kopenhagen stuurde zijn doelman mee naar voren, waarna Ajax kon counteren. Ook nu bleef de Deense ploeg in leven waardoor het nog zeer spannende slotminuten werden. Maar onder aanvoering van De Ligt hield Ajax stand. De kwartfinale was een feit!

K W A R T F I N A L E 💥 #UEL #ajakop #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst