Menu
Ajax serveert specialiteit van het huis tegen Twente

Ajax serveert specialiteit van het huis tegen Twente

Ieder goed restaurant heeft een specialiteit van het huis. Nu is Ajax natuurlijk geen restaurant en is een vergelijking misschien wat vergezocht, maar net als in de horeca dienen de Ajacieden hun gasten te vermaken en zo'n goed mogelijke service te verlenen. Dat gebeurde tegen FC Twente op een manier zoals dit seizoen al vaker werd opgediend. Namelijk in het eerste kwartier na rust de duimschroeven aandraaien, de score openen en daarmee de weg richting een driepunter plaveien. Precies op die manier werd FC Twente verschalkt. Ajax zegevierde met 3-0 door goals van Kasper Dolberg (2) en Amin Younes.

Door de zege blijft de ploeg van 'chefkok' Peter Bosz in het spoor van Feyenoord, dat eerder op de dag won van AZ.  Het onderlinge verschil bedraagt nog altijd vier punten in Rotterdams voordeel. De speelronde van volgende week, de 27e, belooft interessant te worden. Feyenoord gaat op bezoek bij sc Heerenveen, terwijl Ajax het Woudestein van Excelsior aandoet.

De opstelling voor een mooie voetbalmiddag! ☀ #ajatwe #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Vertrouwde basiself
Ajax trad FC Twente in zijn vertrouwde opstelling tegemoet. Dat betekende met Joël Veltman en Davinson Sánchez terug in het elftal. Het tweetal zat donderdag tegen FC Kopenhagen een schorsing uit. Daarnaast had Bosz weer een plekje ingeruimd voor Hakim Ziyech. De linkspoot had in de aanloop naar Kopenhagen aangegeven vermoeid te zijn en werd daarom gespaard. Tegen zijn oude club was Ziyech weer van de partij.

Hakim Ziyech, in actie tegen zijn oude club.
Hakim Ziyech, in actie tegen zijn oude club.

De spelmaker liet zich direct gelden met een fijne steekpass op Dolberg, die vervolgens vanuit een moeilijke hoek op Nick Marsman diende af te gaan. De goalie verkleinde zijn doel en kwam als winnaar uit de strijd. Even later vond Dolberg Marsman opnieuw op zijn weg, maar ditmaal hoefde laatstgenoemde minder handelend op te treden. De Deense Ajacied liet een fraaie actie volgen door een slap ingeschoten schuiver.

Het werd al vlot duidelijk dat Twente niet voor de schoonheidsprijs naar de ArenA was gekomen en vanuit een gesloten organisatie wenste te opereren. Ajax had veel moeite met de opponent en wist op een aantal spaarzame momenten na niet te imponeren. Een mooie combinatie waarbij Veltman ploeggenoot Ziyech vrijspeelde, had een beter lot verdiend. Doelman Marsman redde echter in de korte hoek.

Joël Veltman in actie.
Joël Veltman in actie.

Nieuw geloof
Even later waren de rollen omgedraaid en bracht Ziyech vanuit een corner Veltman in stelling. Ook de verdediger haalde in één keer uit, maar de volley belandde op het dak van het doel. Al met al bleef Twente zeer gemakkelijk op de been, al kreeg Ajax met de rust in aantocht toch nog wat kansen.

Bertrand Traoré stuitte vanuit een moeilijke hoek op Marsman, maar kreeg even later een herkansing. Het was misschien wel de grootste kans van de eerste helft, maar de Afrikaanse aanvaller wist een afgemeten voorzet van Younes niet op waarde te schatten. Op slag van rust trof ook een krachtig afstandsschot van Dolberg geen doel, waardoor Twente schadevrij de eerste helft doorkwam. De bezoekers beperkten zich in aanvallend opzicht tot een kopmogelijkheid van Bersant Cerlina en een schotkans van Kamohelo Mokotjo.

55. GOAL #AJAX! Amin Younes, 1-0! #ajatwe pic.twitter.com/IzhWW6v8yL

— AFC Ajax (@AFCAjax) 12 maart 2017

Ajax toonde zich dit seizoen al vaak ijzersterk in het eerste kwartier na rust en dat kunststukje werd ook tegen Twente opgevoerd. De Ajacieden wilden de slechte eerste helft uit de geheugens wissen en draaiden stevig de duimschroeven aan. Een goal leek in die fase niet uit te kunnen blijven. Nadat Traoré nog een grote kans had laten liggen, zorgde Younes voor de bevrijding. De Duitser werd door Davy Klaassen uitstekend vrijgespeeld en verschalkte Marsman met een schuiver over de grond: 1-0.

Balveroveraar Ziyech
De ban was gebroken en Ajax wilde meteen opnieuw zaken doen. De jacht op de 2-0 werd direct ingezet. Het verdubbelen van de marge gebeurde na 67 minuten. Naast Dolberg (de maker) en Younes (de aangever) was ook een belangrijke rol weggelegd voor Ziyech, die halverwege de helft van Twente de bal veroverde en vervolgens Younes aanspeelde. Luttele seconden later en een passje verder was de 2-0 een feit.

De wedstrijd was daarmee gespeeld en het bood Ajax de gelegenheid om alvast voorzichtig aan de return tegen FC Kopenhagen te gaan denken. Bosz bracht met jongelingen Justin Kluivert, Matthijs de Ligt en Donny van de Beek nog drie verse krachten binnen de lijnen. De wedstrijd leek in 2-0 te eindigen, maar Ziyech wenste daar geen genoegen mee te nemen. Hij was nadrukkelijk op zoek naar een treffer en kreeg daarvoor een grote kans vrij voor Marsman. Ziyech liet 'm liggen, maar onderscheidde zich even later alsnog met een assist op Dolberg. De spits werkte, op randje buitenspel, eenvoudig zijn tweede van de wedstrijd binnen.

Job done! ✔️ #wijzijnajax #ajatwe

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst