Menu
Ajax sluit China-trip af met zege

Ajax sluit China-trip af met zege

Ajax heeft het seizoen met een overwinning afgesloten. In het Olympisch Stadion van Shenyang eindigde de laatste wedstrijd onder trainer Frank de Boer in een 0-2 zege voor Ajax.

Voor de statistieken was het officieel de allerlaatste wedstrijd onder leiding van De Boer. Al zag hij dat zelf anders. ,,Ik noem dit niet echt de allerlaatste. Voor mij was dat toch De Graafschap - Ajax. Die wedstrijd ging ergens om, dit is alleen voor de eer”, sprak hij voorafgaand aan het duel tegen Liaoning Whowin FC.

Veltman doeltreffend
Met die ‘eer’ kwam het uiteindelijk goed. Joël Veltman zette Ajax in de 19e minuut op het spoor van de overwinning. De international verlengde een schot van Nemanja Gudelj met zijn hoofd: 0-1. Drie minuten later had Veltman bijna de tweede op zijn schoen. Daarna waagden Amin Younes en spits Anwar El Ghazi beurtelings nog wat pogingen, maar daarmee brachten ze doelman Zhang Zhenqiang niet echt aan het schrikken.

Ajax moest het de hele tweede helft met een man minder doen. Kenny Tete liep vlak voor rust tegen zijn tweede gele kaart op. Met drie verse krachten (Mike van der Hoorn, Ricardo van Rhijn en Daley Sinkgraven) schakelde De Boer vervolgens op een 5-3-1-systeem over. De coach van de thuisploeg stuurde op zijn beurt een volledig nieuw elftal het veld in.  

Anwar El Ghazi, opgesteld als spits, zet op stijlvolle wijze een actie in.
Anwar El Ghazi, opgesteld als spits, zet op stijlvolle wijze een actie in.

Onder toeziend oog van ruim 40.000 toeschouwers maakten ook Diederik Boer, Donny van de Beek en Mitchell Dijks na een uur spelen hun opwachting. Zodoende kreeg iedereen speelminuten tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen. Op die manier had niemand voor niets zo lang in het vliegtuig gezeten, zo gaf De Boer daags voor het duel al aan. Na de 8.000 kilometer van Amsterdam via Beijing naar Shenyang kwamen alle spelers in het speciale wedstrijdshirt in actie. De shirts met Chinese namen en een badge van partner CST op de mouw waren mooie collectorsitems.

Milaan-scenario
Dankzij een goal van Van der Hoorn (met hulp van de tegenstander) eindigde Ajax de laatste wedstrijd onder De Boer precies zoals het 5,5 jaar geleden in Milaan begon: met een 0-2-zege. Het tijdperk De Boer eindigt daardoor met een overwinning.

De Boer: ,,Ik ben blij dat het 0-2 is geworden. Zo begonnen we eind 2010 ook in Milaan. De cirkel is nu echt rond.'' En dan met een lach: ,,Gelukkig schoot Van der Hoorn die kans op de 0-3 over. Maar zonder gekheid: dit is een mooi afscheidscadeau van de spelers. We hebben deze trip in China op een mooie wijze afgesloten.''

Ajax keert vrijdagochtend terug uit China.  

Scoreverloop: 19. Veltman 0-1, 84. Van der Hoorn 0-2.

Opstelling Ajax: Cillessen (61. Boer), Tete, Veltman, Viergever, Riedewald (61. Dijks), Bazoer, Klaassen (46. Van der Hoorn), Gudelj, Schöne (46. Van Rhijn), El Ghazi (61. Van de Beek), Younes  (46. Sinkgraven).

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst