Menu
Bliksemstart genoeg voor winst op Vitesse

Bliksemstart genoeg voor winst op Vitesse

Nadat vorige week het eerste duel van 2016 met 1-0 werd gewonnen, boekte Ajax ook in de eerste thuiswedstrijd een 1-0-zege. Tegen Vitesse bleek het razendsnelle doelpunt van Riechedly Bazoer in de 26ste seconde na een spannende wedstrijd de winnende.

Na de winst in Den Haag moest Ajax thuis de lijn doortrekken. Alleen dan zou de Amsterdamse club concurrent PSV, dat zondag pas in actie komt, op gepaste afstand houden. Net als tegen ADO moest dat gebeuren zonder aanvoerder Davy Klaassen. De middenvelder was nog niet wedstrijdfit en werd opnieuw vervangen door Donny van de Beek. Het enige verschil in de opstelling ten opzichte vorige week was de basisplaats voor Anwar El Ghazi. De Boer gaf hem de voorkeur boven Viktor Fischer.

De start van Ajax in de - door De Boer ‘grote’ genoemde - wedstrijd was formidabel. Na welgeteld 26 seconden had lijstaanvoerder Ajax al gescoord tegen de nummer vier. Mitchell Dijks was doorgelopen naar de achterlijn, gaf voor waar Eloy Room leek te schrikken van Arek Milik. De doelman kon de bal niet pakken waardoor de meegelopen Riechedly Bazoer het speeltuig wel keurig binnen kon prikken, 1-0. Dat het uitgerekend Bazoer was die het 100ste thuisdoelpunt tegen Vitesse scoorde – zijn derde van het seizoen – was een mooi feit. De jonge middenvelder was vorige week middelpunt van racistische spreekkoren. Het enige dat Bazoer wilde, was zijn voeten laten spreken. Dat deed hij voor eigen  publiek dus opnieuw. Hij maakte de snelste Ajax-goal sinds 11 maart 2001 toen Nikos Machlas in Groningen al na zeventien seconden scoorde.

Riechedly Bazoer scoort na 26 seconden de 1-0.
Riechedly Bazoer scoort na 26 seconden de 1-0.

Na de snelle openingsgoal ontspon een lekkere wedstrijd, waarin Ajax vooral in de eerste helft mooie dingen liet zien. Met afwisselend razendsnel combinatiespel en de lange bal, wist Vitesse aanvankelijk niet goed raad met de Ajacieden. Toch kwam de ploeg van trainer Rob Maas in de achtste minuut in een kansrijke situatie toen drie Arnhemmers tegen twee Amsterdamse verdedigers stonden. Jasper Cillessen redde echter op een schot van Milot Rashica en de rebound was niet aan Isaiah Brown besteed.

Een tegenvaller in de plannen van De Boer was het uitvallen van Kenny Tete. In de 19e minuut moest hij met een knieblessure het veld uit. Mike van der Hoorn bleek een uitstekende vervanger. Hij nam de plaats centraal in de verdediging in, waardoor Joël Veltman uitweek naar de rechtsbackpositie.

In die hoedanigheid stond aanvoerder Veltman in de 33e minuut plotseling in kansrijke situatie voor het doel van Room. Hij kreeg de bal op maat van Bazoer, schoot direct maar de inzet ging voorlangs. Daarvoor had El Ghazi na een reeks prachtige passeerbewegingen bijna de 2-0 gemaakt, maar Room tikte de bal uit zijn doel.

Gedurende de eerste helft werd Vitesse sterker, maar verdedigend stond het bij Ajax uitstekend. Vier minuten voor rust greep Van der Hoorn goed in toen Valeri Qazaishvili gevaarlijk leek te worden. Zo bleef de 1-0-stand tot rust op het bord staan.

Van der Hoorn greep goed in.
Van der Hoorn greep goed in.

Vitesse trok de lijn door in de tweede helft. Ajax werd af en toe wel gevaarlijk via Younes en Room, maar het waren de Arnhemmers  die het spel probeerden te maken. Dat de cijfers van het percentage balbezit in Vitesse’s voordeel spraken, illustreerde dat.

Maar echt grote kansen kreeg Vitesse niet. Ajax was nog het dichtste bij de 2-0. Zo schoot El Ghazi in de 80e minuut via de vingertoppen van Room over en een paar minuten later kreeg uitblinker Mitchell Dijks het – weer eens – op zijn heupen. Nadat hij een speler van Vitesse had gepoort, lanceerde hij Milik. De Pool ging in de mangel en waar het Ajax-publiek én Milik zelf een penalty wilde, liet scheidsrechter Kuipers doorspelen. Bijna was Serero nog het goudhaantje, maar Vitesse bleef in die situatie nipt overeind waardoor het nog mocht hopen op een puntje. Dat kwam er - zoals nooit in de historie - niet. Ajax stond wederom verdedigend als een huis, won voor de 26e keer in 31 thuisduels met Vitesse en staat nu zes punten voor op PSV. De Eindhovenaren spelen zondag echter nog hun wedstrijd tegen FC Twente.

De Boer was tevreden: ,,Ik moet het team een compliment maken. We hebben Vitesse steeds wel 25, 30 meter van Jasper (Cillessen, red.) kunnen houden. We hebben de betere kansen gehad, maar in de omschakelmomenten hadden we meer kunnen doen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst