Menu
Hard leerproces jeugdig Ajax bij Cambuur

Hard leerproces jeugdig Ajax bij Cambuur

Een jeugdig Ajax is donderdagavond verrassend uitgeschakeld in het bekertoernooi. Op een vroege donderdagavond bleek Cambuur in Leeuwarden met 2-1 te sterk. Martijn Barto velde met twee goals het vonnis. De aansluitingstreffer van Pelle Clement leek voor een ommekeer te zorgen, maar zover kwam het niet.

De grootste vraag bij de derde bekerwedstrijd van dit seizoen was welk jong team trainer Peter Bosz nu de wei in zou sturen. De talenten die hij tegen Willem II (5-0) en Kozakken Boys (6-1) liet acteren, presteerden daarin dusdanig goed dat ze ook in de UEFA Europa League ervaring mochten opdoen. Bosz wil dan ook niet meer spreken van een B-keus. ,,Want alle jongens hebben in die wedstrijden aangetoond een volwaardig lid van de A-selectie te zijn.”

Dit is de opstelling van #Ajax. Pelle Clement en Frenkie de Jong maken hun basisdebuut. 🔥🔥 #camaja

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Om terug te komen op de vraag. Het team dat de kwartfinale van de beker moest halen, was een samenstelling van het eerdere bekerduel met Kozakken Boys en de Europese thuiswedstrijd tegen Panathinaikos. Diederik Boer mocht weer keepen en de verdediging bestond uit Kenny Tete, Matthijs de Ligt, Nick Viergever (aanstaande zondag geschorst voor de topper tegen PSV)  en Mitchell Dijks. Het middenveld (Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Abdelhak Nouri) was hetzelfde als de laatste twinitg minuten tegen Panathinaikos, evenals de aanval bestaande uit Vaclav Cerny, Mateo Cassierra en Pelle Clement. Voor De Jong was het tegen Cambuur zijn basisdebuut.

Verwachtingen
En als we dan toch aan het vergelijken zijn. Twaalf dagen eerder won een jong Jong Ajax met 1-3 bij Cambuur. De meest ‘ervaren’ krachten waren – buiten internationals Tim Krul en Thulani Serero – Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Pelle Clement. In de laatste tien minuten liep dat talentvolle maar piepjonge Jong Ajax uit naar een 1-3-zege. En hoe je het ook wendt of keert; dat schiep verwachtingen voor dit bekerduel.

Bij Cambuur hadden ze wel zin in een herhaling van het vorige bekerduel in Leeuwarden. Ruim twintig jaar geleden plaatsten de Friezen zich ten koste van Ajax voor de kwartfinale.  Daarom had trainer Sipke Hulshoff zijn spelers in een 5-3-2-opstelling gegoten. In de hoop Ajax in de counter pijn te kunnen doen.

Te doorzichtig
En precies dat gebeurde in de twintigste minuut. De Jong kaatste te nonchalant naar Van de Beek, Hoefdraad anticipeerde goed, pikte de bal op en passte op Martijn Barto. De spits passeerde vervolgens Boer, 1-0. Cambuur had waarnaar het zocht, een voorsprong. Dus hoefde de thuisploeg de tactiek niet te veranderen. Ajax probeerde wel de openingen te vinden, maar het was te slordig of te doorzichtig om de Leeuwarders pijn te doen.

Slordig spel van de Ajacieden resulteert in een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.
Slordig spel van de Ajacieden resulteert in een 1-0 voorsprong voor de thuisploeg.

Andersom lukte het Cambuur wel Ajax hard te treffen. In de 38ste minuut trapte Nienhuis ver uit, De Ligt kopte weg, maar de thuisploeg ving op. Barto werd weggestoken, snelde richting Boer en ook deze tweede kans was aan hem besteed, 2-0. De statistiek dat Cambuur de enige ploeg in het bekertoernooi is zonder tegengoals, deed het ergste vrezen voor de rest van het duel.

Bosz liet de spelers uit de eerste helft aanvankelijk staan. Aan hen de taak om toch openingen te vinden in het geelblauwe bolwerk, de achterstand om te buigen en alsnog de kwartfinale te bereiken. Het was echter Cambuur dat weer de grootste mogelijkheid kreeg. Dit keer leverde de kans geen treffer op.

Volop kansen voor Cambuur.
Volop kansen voor Cambuur.

Rigoureuze maatregel
Met nog een klein half uur op de klok nam Bosz een rigoureuze maatregel. Hij stuurde Kasper Dolberg, Lasse Schöne en Amin Younes tegelijk het veld in. Dijks, Cerny en De Jong moesten eruit en Ajax ging met drie man achterin spelen. De ploeg van Bosz kwam weer met de schrik vrij toen Cambuur kans had op 3-0. Maar vijf minuten na zijn entree draaide Schöne de bal na een corner knap bij de tweede paal. Daar kon Clement ongehinderd raak koppen, 2-1. Het werd weer een wedstrijd. Het spel golfde heen en weer en het werd een prachtige bekerstrijd. Barto had in de 72e minuut de 3-1 op zijn slof. Hij schoot echter over.

Wat een domper! Einde bekeravontuur na nederlaag in Leeuwarden. 😣 #camaja

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op

Daarna rukte Ajax weer op. Clement had zijn tweede op de slof toen hij in de 79e minuut hard op de lat schoot. In de enerverende slotfase doken de aanvallers van beide ploegen nog regelmatig voor de doelen op. Doelpunten vielen er echter niet meer. Na het verlies afgelopen zondag bij Twente en deze nederlaag in Friesland moet Ajax zondag zorgen dat de eerste seizoenshelft toch waardig wordt afgesloten. Dan staat de topper tegen PSV op het programma.

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees