Menu
Heersende Ajacieden mager beloond met gelijkspel

Heersende Ajacieden mager beloond met gelijkspel

In lijn met het gewonnen tweeluik met PAOK heeft Ajax de heenwedstrijd van de play-offs tegen Rostov afgetrapt met een 1-1-remise. De Russen kwamen in de Amsterdam ArenA al vroeg op voorsprong, maar nog voor rust trokken de heersende Ajacieden via Davy Klaassen de stand gelijk. Ondanks een groot Amsterdams overwicht bleef het op een remise steken.

Door de puntendeling begint Rostov over acht dagen met een licht voordeel aan de return, waarin Ajax zal moeten scoren. Op basis van het vertoonde spel is dat zeker geen onhaalbare kaart voor de Ajacieden, die vrijwel het gehele duel de touwtjes stevig in handen hadden.

Uitverkochte ArenA
Na zo'n twintig maanden klonk weer eens de Champions League-hymne in de hoofdstad. Op 10 december 2014 tegen APOEL (4-0) speelde Ajax zijn laatste wedstrijd in het kampioenenbal. Het was toen het laatste duel van de groepsfase, het podium dat de Ajacieden ten koste van Rostov nu weer hopen te bereiken. Ajax werd gesteund door een vrijwel uitverkochte Amsterdam ArenA. Er waren 51.463 tickets verkocht.

#Ajax speelt met 1-1 gelijk tegen Rostov. Volgende week moet het in Rusland gaan gebeuren! #UCL #ajaros

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op


Op voorhand viel de kracht van Rostov moeilijk in te schatten. De club uit het zuiden van Rusland is op papier een grote onbekende, maar een tweede plek in de Premier League en het uitschakelen van Anderlecht spraken toch tot de verbeelding. Onder Kurban Berdyev namen de prestaties van Rostov een vlucht. Ten tijde van Ajax' laatste Champions League-duel, in december 2014 dus, stond de club onderaan. Anderhalf jaar later werd Rostov op een haar na geen kampioen. Na het verslaan van Anderlecht maakte Berdyev overigens bekend te vertrekken, Omdat een akkoord met een nieuwe club nog is uitgebleven, was de coach als adviseur toch mee naar Amsterdam meegereisd.

Handbaldefensie
De laatste twee duels, tegen Sparta en Roda, kenden een zelfde verloop. Ajax viel aan, en de tegenstander beperkte zich grotendeels tot verdedigen. De heenwedstrijd tegen Rostov kon naadloos in dat rijtje worden toegevoegd, met dien verstande dat Rostov er ogenschijnlijk bewust voor koos om terug te gaan. Direct vanaf de aftrap timmerden de bezoekers een handbaldefensie in elkaar, het handelsmerk van de ploeg zoals in de scoutingrapporten duidelijk werd. 

Captain Davy Klaassen in actie.
Captain Davy Klaassen in actie.

Het deed Ajax' intenties geen goed dat Rostov's eerste uitbraak direct een goal opleverde. Na dertien minuten zette spelmaker Christian Noboa Jasper Cillessen uit een vrije trap op het verkeerde been: 0-1. De ArenA viel even stil. Daarvoor was het louter Ajax geweest dat de klok sloeg. In het vervolg van de eerste helft was het niet anders. De thuisploeg draaide stevig de duimschroeven aan, vond ook met regelmaat gaatjes in de Russische defensie, maar een treffer leverde het aanvankelijk niet op.

Doelman Soslan Dzhanayev was meermaals een sta-in-de-weg. Hij redde op een kopbal van Klaassen, op een afstandsschot van Anwar El Ghazi en verijdelde ook een dubbele inzet van eerst Bertrand Traoré en later Amin Younes. Laatstgenoemde kreeg ook nog de grootste kans van de eerste helft. De Duitser tastte volledig vrijstaand mis bij de tweede paal na een prima voorzet van El Ghazi.

Ajacieden domineren het spel in de Amsterdam ArenA.
Ajacieden domineren het spel in de Amsterdam ArenA.

Koelbloedig
Toch kreeg Ajax nog in de eerste helft loon naar werken. De Schotse scheidsrechter Collum wees naar de stip nadat een schot van Riechedly Bazoer door Cesar Navas met de hand was beroerd. Captain Klaassen bleef vervolgens – net als bij PAOK – koelbloedig en tekende voor zijn derde Europese treffer dit seizoen: 1-1.

De tweede helft kende een minder spectaculair verloop dan het amusante eerste. Ajax had nog steeds een groot veldoverwicht, maar de kansen dienden zich in minder rap tempo dan voor rust aan. Wel kreeg Traoré nog een grote kans, maar zijn kopbal na andermaal een voorzet van El Ghazi werd uit het doel geranseld door Dzhanayev. De uitblinkende goalie pareerde in de 68e minuut ook een krachtig afstandsschot van Gudelj.

Bosz trachtte het Amsterdamse spel in de slotfase nog wel van impulsen te voorzien met het inbrengen van Kasper Dolberg en Mateo Cassierra, maar effect sorteerde het niet meer. Het voorkomen van een tweede tegentreffer genoot ook prioriteit, waardoor Ajax niet meer alle registers opentrok.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Younes kon zijn goede spel helaas niet belonen met een doelpunt vanavond. #UCL #ajaros

Een foto die is geplaatst door AFC Ajax (@afcajax) op