Menu
Klaassen bezorgt Ajax gelijkspel in Klassieker

Klaassen bezorgt Ajax gelijkspel in Klassieker

Ajax heeft zondag geen sportieve wraak kunnen nemen op aartsrivaal Feyenoord. Anderhalve week na de Rotterdamse triomf in het KNVB Bekertoernooi eindigde de Eredivisie-uitvoering van Feyenoord – Ajax in een gelijkspel: 1-1. Captain Davy Klaassen tekende in de Kuip voor de gelijkmaker. Het team van Frank de Boer gaat wel als koploper de interlandperiode in.

De statistieken gaven de Klassieker vooraf al extra cachet. Feyenoord – Ajax was een duel tussen de beste thuisclub en de sterkste uitploeg van de huidige voetbaljaargang. In de Rotterdamse voetbaltempel verloor Feyenoord dit seizoen nog geen thuisduel. Ajax was tot aan 14:30 uur de best presterende uitploeg van het lopende seizoen 2015-2016. De Amsterdammers wonnen vijf van hun zes uitduels; alleen bij FC Twente kwam Ajax een gelijkspel overeen.

Ajax beschikte bovendien over een doelman die in de Eredivisie nog nooit verloor van Feyenoord. De Gelderlander won drie duels en speelde er drie gelijk. Daar kwam zondag dus een vierde gelijkspel bij. Cillessen had zelf een aardige hand in het in stand houden van die statistiek. De Ajax-goalie sleepte zijn ploeg op de meest benarde momenten koeltjes doorheen.

De stand op de ranglijst schonk de Amsterdammers ook al een gouden kans. Met een overwinning breidde Ajax zijn voorsprong op naaste belager Feyenoord uit tot zes punten. ‘We kunnen geen knock-out, maar wel een tik uitdelen in de titelstrijd’, schetste Nemanja Gudelj vooraf de verhoudingen. De Servische Ajacied, een ervaringsdeskundige in het spelen van beladen duels,  startte als centrale middenvelder. Met de wetenschap dat PSV eerder op de dag won van FC Utrecht (3-1) was een Ajax-overwinning extra gewenst.

Klaassen als spits
Frank de Boer koos in de Maasstad verder voor Davy Klaassen als zijn startende spits. De flanken werden bezet door Amin Younes (links) en alleskunner Lasse Schöne. Laatstgenoemde was de vervanger van de geblesseerde Anwar El Ghazi. De aanvaller raakte donderdag tegen Fenerbahçe (0-0) al vroegtijdig geblesseerd aan zijn enkel. Tegenover het gemis van de clubtopscorer, kon De Boer zondag wél beschikken over linksback Mitchell Dijks en de donderdagavond licht aangeslagen Viktor Fischer. Dijks had een basisplaats, de Deen was fit en begon de Klassieker op de bank.

De tweede Feyenoord – Ajax binnen anderhalve week, stond vooraf in het teken van revanche. Of werd het een tweede deceptie in de Kuip? Op 28 oktober mondde de Klassieker in de Kuip nog uit in een volksfeest. Een even laat als ongelukkig eigen doelpunt van Joël Veltman hielp Ajax vroegtijdig uit het bekertoernooi. De Feyenoorders en hun Legioen vierden de triomf alsof de belangrijkste Europa Cup die avond was bijgezet in de Rotterdamse prijzenkast.

Een Klassieker boort als dé Wedstrijd van het Jaar altijd extra krachten aan in een Ajacied. Toch zal door de nog verse voorgeschiedenis vooral Veltman hebben geaasd op zoete wraak op de Rotterdammers. Na het teleurstellende midweekse gelijkspel tegen Fenerbahçe (0-0) in de UEFA Europa League, hadden meer Ajacieden iets recht te zetten. 

Eerste kans
De erfvijanden stonden elkaar weinig kansen en mogelijkheden toe in de eerste 29 minuten van de Klassieker. Nipt binnen het halfuur kreeg Eljero Elia de eerste échte kans van de wedstrijd. De linksbuiten van de thuisclub zag Cillessen knap redden. Vier minuten later volgde eindelijk een Amsterdams antwoord. Met Feyenoord-goalie Kenneth Vermeer binnen schootsafstand legde spits Klaassen de bal terug op Daley Sinkgraven. De inzet van de linkermiddenvelder scheerde voorlangs.

De eerste schermutselingen waren voorbodes op de openingsgoal van de thuisploeg. Dirk Kuyt omzeilde buitenspel en bracht de meegelopen verdediger Sven van Beek in stelling. De centrumverdediger liet vervolgens Cillessen kansloos: 1-0. Weer was het feest in de uitverkochte Kuip. Het was vervolgens tot aan de rust billenknijpen voor de gasten. Cillessen voorkwam extra averij bij een scherpe inzet van Marko Vejinovic. Het uitvallen van Schöne was pal voor rust een extra domper. De Deen werd vervangen door zijn landgenoot Fischer.  

Ajax had nog een halve Klassieker om orde op zaken te stellen in de Kuip. Bij aanvang van de tweede helft bleek nog een Ajacied afgehaakt. De aangeslagen Riechedly Bazoer werd vervangen door Arek Milik. De Pool nam zijn vertrouwde plek als spits in, Klaassen vervolgde de topper vanaf het ook hem meer vertrouwde middenveld.

De Klassieker raakte niet lang na de hervatting in een stroomversnelling. Ajax voerde de druk op, en had de pech dat Kenneth Vermeer de inzet van Gudelj met een hand uit zijn doelmond ranselde. De sterk spelende Veltman kopte de daarop volgende corner over. De gelijkmaker volgde twee minuten later alsnog. Het van richting veranderde schot van Klaassen caramboleerde fraai, bijna miraculeus op maat, over de kansloze Vermeer: 1-1.

Cruciale redding
Aan strijd, passie, overtredingen en gele kaarten geen gebrek in de spannende eindfase. Cillessen kreeg en greep de kans zich (opnieuw) te onderscheiden. De goalie verrichtte een cruciale save op de inzet van invaller Colin Kazim-Richards. Aan de overkant strandde Sinkgraven op de keepende oud-Ajacied Vermeer. Met een zwiepend schot (over) en een kopbal (redding Cillessen) had de Ajax-doelman het laatste woord. Zodoende bleven Feyenoord en Ajax zondag steken op een 1-1-gelijkspel.

Feyenoord - Ajax 1-1 (1-0): 38. Van Beek 1-0, 59. Klaassen 1-1

Ajax: Cillessen, Tete, Veltman, Riedewald, Dijks, Bazoer (46. Milik), Gudelj, Sinkgraven, Schone (45. Fischer), Klaassen, Younes (79. Serero).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst
Vreugde na de 1-1 van Davy Klaassen.
Vreugde na de 1-1 van Davy Klaassen.
Daley Sinkgraven stuit op Kenneth Vermeer.
Daley Sinkgraven stuit op Kenneth Vermeer.
Amin Younes probeert zijn tegenstander uit te kappen.
Amin Younes probeert zijn tegenstander uit te kappen.
Viktor Fischer verving vlak voor rust Lasse Schöne.
Viktor Fischer verving vlak voor rust Lasse Schöne.
Kenny Tete speelde een uitstekende wedstrijd.
Kenny Tete speelde een uitstekende wedstrijd.
Lasse Schöne viel vlak voor rust uit.
Lasse Schöne viel vlak voor rust uit.
Mitchell Dijks keerde terug na zijn blessure.
Mitchell Dijks keerde terug na zijn blessure.