Menu
Milik en Klaassen geven zege extra glans

Milik en Klaassen geven zege extra glans

Ajax blijft competitiekoploper PSV dicht op de hielen zitten. Met de 3-0-thuisoverwinning op Excelsior blijft de achterstand op de Brabanders beperkt tot een enkel punt. Arek Milik was zondag met zijn twee goals de meest bejubelde Ajacied. Ook de jarige en scorende Davy Klaassen speelde een hoofdrol.

Koploper PSV kwam zaterdag al in actie in de 24ste speelronde van de Eredivisie. De Eindhovenaren besloten hun thuiswedstrijd tegen Heracles met een degelijke 2-0-overwinning. Voor Ajax volstond slechts een zege om het onderlinge verschil op de ranglijst terug te brengen tot een enkel punt.

Driemansdefensie
Deels gedwongen door blessures en de schorsing van Mike van der Hoorn deed Frank de Boer in de ArenA een beroep op een driemansdefensie. Joël Veltman, Nick Viergever en Mitchell Dijks waren de Ajax-verdedigers. Spits Arek Milik begon voor het eerst sinds de uitwedstrijd tegen Roda JC (2-2 op 31 januari) weer in de basis.

De Boer had bovendien de youngsters Damian van Bruggen en Robert Muric in zijn wedstrijdselectie opgenomen. De aanstormende talenten mochten dromen van een officieel debuut in Ajax 1. Voor Muric kwam die droom zondag uit. De Kroaat gaf zijn officiële debuut extra glans met een assist op Davy Klaassen.

Muric maakt zijn officiële debuut.
Muric maakt zijn officiële debuut.

Lasse Schöne is het stadium van debutant natuurlijk al lang en breed voorbij. Sterker: de Deen startte als middenvelder en speelde alweer zijn 150ste officiële wedstrijd als Ajacied. Schöne werd na afloop gehuldigd door Ajax’ directeur voetbalzaken Marc Overmars. De multifunctionele routinier ontving een fraaie schaal met inscriptie.

Eenrichtingverkeer
Het was een voetbalmiddag met lang eenrichtingverkeer in de ArenA. Waar de Rotterdammers zich voor rust tevreden moesten stellen met een zeldzame kans, creëerden de Ajacieden volop kansen en mogelijkheden. Met iets meer scherpte in de afrondende fase was het duel halverwege allang gespeeld.

In de openingsfase strafte Milik gepruts van keeper Tom Muyters bijna af. In het vervolg verdwenen schoten van – opnieuw – Milik, Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer naast het Rotterdamse doel. Kopballen van Amin Younes en de jarige captain Davy Klaassen bleken hetzelfde lot beschoren. De blonde Ajacied vierde zondag zijn 23ste verjaardag.

Het was Milik die de Amsterdamse kansenmisserij niet lang kon aanzien. Vier minuten voor de pauze legde de Pool al zijn gram in een woedend schot, dat insloeg achter Muyters: 1-0. Het voorbereidende werk van Milik op zijn openingsgoal was ook het vermelden waard. De aanvaller bracht zichzelf in kansrijke positie met een fraaie solo. Cipier Henrico Drost werd onderweg tureluurs gespeeld.

Milik in actie.
Milik in actie.

Afspiegeling
Ajax zag zijn voorsprong bijna verdubbeld toen Sander Fischer de bal zó ongelukkig raakte dat deze bijna in eigen doel verdween. De Amsterdamse voorsprong bij rust was terecht, maar ook een broodmagere afspiegeling van de krachtverhoudingen op het veld.

Milik tekende tegen de Kralingers voor zijn tiende treffer van dit seizoen. Eerder was de Poolse Ajacied ook trefzeker op Woudestein, in de met 0-2-gewonnen uitwedstrijd. Milik kwam met dat aantal naast clubtopscorer El Ghazi, de andere scorende Ajacied dit seizoen in Rotterdam.

Het duurde niet lang voordat Milik zijn collega-clubtopscorer voorbij was in het clubtopscorerklassement. De spits schoot tien minuten na de pauze opnieuw loepzuiver raak: 2-0. De elfde competitiegoal van Milik werd ditmaal ingeleid door een passje van Younes. Mooi detail: Milik was afgelopen seizoen met zijn elf treffers definitief clubtopscorer van de Amsterdammers. Normaal gesproken moet de international zijn Eredivisie-productie uit 2014-2015 overtreffen. 

De nieuwe (en tegelijkertijd dus ook: oude) clubtopscorer bewees zondag zichzelf en Ajax een uitstekende dienst. Milik was de voorbije weken vooral wissel en invalspits. Met zijn krachtige optreden en goals toonde Milik opnieuw over klasse én over veerkracht te beschikken. De goals van Milik en Klaassen gaven Ajax’ thuiswedstrijd tegen Excelsior de glans die het verdiende.

Frank de Boer: 'Milik maakte een wereldgoal.'
Frank de Boer: 'Milik maakte een wereldgoal.'

,,Het was even wennen om zo te spelen’’, besprak De Boer naderhand zijn gekozen tactiek. ,,Met de extra man op het middenveld waren er ook veel positiewisselingen. Dan moet je continu goed op elkaar anticiperen. Vooral in de tweede helft liep het beter en was er veel druk op het doel van Excelsior. Tegen dit soort ploegen, waarbij je vaak op de helft van de tegenstander voetbalt, kun je goed met Milik spelen. Hij maakte ook een wereldgoal. Uiteindelijk ben ik tevreden met 3-0, al hadden we meer kunnen maken. We hebben goed gecontroleerd gespeeld en creëerden genoeg kansen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst