Menu
Oppermachtig Ajax heeft finale voor het grijpen

Oppermachtig Ajax heeft finale voor het grijpen

Topwedstrijden voor eigen publiek, het lijkt dit seizoen iets ongekends bij Ajax los te maken. Niet voor het eerst trakteerden de Ajacieden woensdagavond hun fans in een kolkende Amsterdam ArenA op een majestueuze voetbalavond. Olympique Lyon, een vooraf hoog ingeschaalde tegenstander, werd bij fases compleet onder de voet gelopen en mocht achteraf niet eens klagen over de 4-1-einduitslag. Ajax staat met anderhalve been in de finale van de Europa League!

Natuurlijk is enige voorzichtigheid op zijn plaats. Het verschil tussen Europese uit- en thuiswedstrijden is dit seizoen groot gebleken, met als lichtend voorbeeld de recente kwartfinale tegen Schalke 04. Toen moest Ajax na een sublieme heenwedstrijd tijdens de return in Duitsland diep in het rood om plaatsing voor de halve finales af te dwingen.

Maar toch: het gemak en de superioriteit waarmee de thuisploeg na een stroperig begin voetbalde, dat geeft Ajax-fans het volste recht om te dromen van de eerste Europese finale in 21 jaar. Enig smetje: eigenlijk had de score net als tegen Schalke 04-thuis hoger moeten uitvallen. De strijd had – gezien de krachts – en kansenverhouding – halverwege al beslist kunnen zijn.

Noodgedwongen mutaties in basiself
Peter Bosz had noodgedwongen mutaties in zijn basiself moeten doorvoeren. Joël Veltman en Nick Viergever zaten een schorsing uit en werden vervangen door Kenny Tete en Jairo Riedewald, zo had Bosz daags voor de wedstrijd al aangekondigd. Bij Lyon zat topschutter Alexandre Lacazette op de bank. In aanloop naar het duel was over de inzetbaarheid van de spits veel te doen geweest. Lacazette bleek toch fit genoeg om mee naar Amsterdam te reizen.

Deze mannen moeten vanavond de eerste stap richting Stockholm zetten! ⚪🔴⚪ #UEL #ajalyo #wijzijnajax

Een bericht gedeeld door AFC Ajax (@afcajax) op

Zoals vaker het geval in topduels moest de wedstrijd wat op gang komen. Het eerste kwartier stond in het teken van aftasten. Lyon voetbalde de openingsfase beduidend beter en was meer op de helft van Ajax te vinden. De eerste kans was ook voor de Fransen. Andre Onana redde van dichtbij op een inzet van Cornet.

De wedstrijd had even nodig om te ontbranden, maar eenmaal het geval was het genieten geblazen. Althans, vanuit Amsterdams perspectief, want voor Lyon was het een stuk minder prettig wat er na de openingstreffer van Betrand Traoré allemaal gebeurde. Een scherpe indraaiende vrije trap van Hakim Ziyech werd door de rechtsbuiten uit Burkina Faso minuscuul van richting veranderd, voldoende om de treffer op zijn naam te krijgen.

Ontlading bij Hakim Ziyech en Davy Klaassen.
Ontlading bij Hakim Ziyech en Davy Klaassen.

Als een rode lap
De treffer werkte als een rode lap op een stier. Ajax leek gevrijwaard van de hoogspanning die er op het duel stond en kreeg vleugels. De Ajacieden voelden de defensieve kwetsbaarheid van Lyon en gaven gas, op jacht naar meer. En de beloning volgde al snel. Na 34 minuten verdubbelde Kasper Dolberg de score. Wederom was Traoré van grote waarde. Hij kopte Dolberg vrij voor doelman Anthony Lopes en de Deen faalde niet.

Ajax leidde met 2-0, een ongekende weelde, maar het had voor rust nóg mooier kunnen worden. Amin Younes verscheen volledig vrij voor Lopes en had de hoek voor het uitkiezen, maar zijn inzet werd gekeerd door de Lyon-goalie.

Onder een ovationeel applaus ging Ajax naar de kant voor de rust. Het voorkomen van tegengoals in thuiswedstrijden is tegenwoordig heilig in Europa en in dat kader lag het wellicht voor de hand dat de Ajacieden in de tweede helft de marge van twee zouden gaan verdedigen. Maar tot groot genoegen van het thuispubliek en de neutrale voetballiefhebber gebeurde dat niet.

De Amsterdam ArenA schudde op zijn grondvesten.
De Amsterdam ArenA schudde op zijn grondvesten.

Ajax ging verder met het aandraaien van de duimschroeven. Lyon leek opnieuw een beetje overdonderd. De beloning voor Ajax volgde vrij snel. Ditmaal mocht Younes wél zijn handen ter hemel heffen. De Duitser werd vrijgespeeld en haalde uit. Lyon leek te ontsnappen, maar de inzet bleek ruimschoots de doellijn gepasseerd en zodoende werd de treffer goedgekeurd.

Ajax niet van de wijs na Franse tegentreffer
Opvallend genoeg bleven zich in rap tempo kansen aandienen. Dolberg was tweemaal dichtbij, maar zijn tweede van de avond bleef uit. Intussen was Lyon tot een antwoord verplicht, wilden de Fransen nog iets van perspectief voor de terugwedstrijd hebben. Onana voorkwam met een goede reflex de 3-1 na een kans voor Nabil Fekir, maar moest even later alsnog een goal incasseren. Valbuena tekende voor de treffer.

Het was een fikse domper, maar het sierde de Ajacieden dat ze zich niet van de wijs lieten brengen. Sterker nog, Ajax ging onverdroten door. Met de 4-1 van Traoré kreeg de thuisploeg loon naar werken.

Bertrand Traoré was met twee treffers de grote man.
Bertrand Traoré was met twee treffers de grote man.

Onana óók ijzersterk
In de slotfase golfde het spel over en weer, met kansen aan beide kanten. Ajax bleef het meest dreigend, vooral via Dolberg en Younes, maar Onana moest ook een aantal keer diep in de ankers om een tweede Franse treffer te voorkomen. Daarin slaagde de Kameroener met verve.

Dat een vijfde Amsterdamse treffer uitbleef was een klein wondertje, maar het mocht de feestvreugde niet drukken. ,,We gaan naar Stockholm toe”, zongen de uitzinnige fans, terwijl de Amsterdam ArenA schudde op zijn grondvesten.


Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst, Gerard van Hees