Menu
Slordig Ajax blijft na zinderend slot aan kop

Slordig Ajax blijft na zinderend slot aan kop

Ajax heeft zondag in de Amsterdam ArenA in extremis de titelkansen in eigen hand gehouden. Waar het ruim 85 minuten lang niet lukte, viel in de slotfase de bal tot twee keer toe wél goed. Davy Klaassen en Arek Milik, vanuit een strafschop, schoten Ajax na een 0-2-achterstand naar 2-2. PSV heeft nu evenveel punten, maar Ajax koestert een beter doelsaldo.

Ajax wist zondagmiddag wat er gebeuren moest. PSV had immers zaterdagavond na een 0-3-zege bij Roda JC de koppositie heroverd. Bij een gelijkspel of overwinning op Utrecht kon de ploeg van trainer Frank de Boer de kop weer overnemen. Dat moest met een andere formatie gebeuren dan de laatste weken.

3-4-3
Want De Boer gaf vorige week bij Cambuur Leeuwarden aan enigszins ‘spijt’ te hebben gehad dat hij had gekozen voor een 4-3-3-opstelling. Dus tegen FC Utrecht, vaak met twee spitsen spelend, koos hij voor 3-4-3. Dat betekende in de praktijk dat Mitchell Dijks zijn plek kwijt was en Daley Sinkgraven in de basis stond. Aangezien Utrecht met Nacer Barazite, Willem Janssen en Sébastien Haller toch veelal met drie man voorin speelde, was het even zoeken voor de verdedigers, Bazoer en Gudelj naar de juiste taakverdeling.

Na 36 seconden had FC Utrecht, terwijl Ajax had afgetrapt, al een levensgrote kans op de openingsgoal, maar Veltman voorkwam erger. Uit de corner kon Ajax razendsnel omschakelen en had Klaassen de pech dat zijn pass op Milik net te hard was. De toon was gezet. Het zou een spannende middag worden. Maar hoe spannend, kon niemand voorzien.

Afgekeurde goal
In de vijftiende minuut leek Ajax op 1-0 te komen nadat de bal via de kluts bij Younes die binnen prikte. Omdat hij kort daarvoor buitenspel stond, annuleerde scheidsrechter Makkelie op aangeven van zijn grensrechter de treffer. Kort daarna kopte El Ghazi, op rechts de voorkeur krijgend boven Schöne, snoeihard naast na een vrije trap van Gudelj en ook Gudelj zelf nam het doel - tevergeefs - onder vuur.

Younes prikt de bal binnen, maar de treffer wordt afgekeurd.
Younes prikt de bal binnen, maar de treffer wordt afgekeurd.

Utrecht loerde op de snelle omschakeling en was in de 35e minuut bijna succesvol. Met alleen Bazoer en Gudelj achterin kwam Ajax er echter zonde schade vanaf en ook daarna waren de gasten, die volgende week de bekerfinale spelen, nog een aantal keer dreigend. Hoewel het een spannende strijd was, mocht het bij Ajax allemaal wel wat zuiverder. Utrecht De strijdlust en spanning vergoedden veel. Maar niet genoeg, bleek uit het kleine fluitconcert dat Ajax ten deel viel bij de rust.

Tegengoal
In de tweede helft kwam FC Utrecht op voorsprong. Davy Klaassen wilde kaatsen met Bazoer maar de bal sprong te ver weg. Utrecht, dat minder wilskracht toonde dan in de eerste helft, profiteerde en Nacer Barazite schoot in de 56e minuut de 0-1 in. Die tegengoal kwam keihard aan bij de Ajacieden. De gelijkmaker lag in de 63e minuut op het hoofd van Milik, maar de dit seizoen zo vaak succesvolle spits vond keeper Filip Benarek op zijn weg.

Wissels
Met nog twintig minuten te gaan, wisselde De Boer voor het eerst. Amin Younes moest zijn plaats afstaan aan Vaclav Cerny. Bij een van zijn eerste acties zette de Tsjech een een-twee op met Bazoer. Hij ontving de bal terug en schoot op doel. Helaas op de buitenkant van de paal. Tien minuten later een lichtpuntje bij Ajax. Kenny Tete maakte zijn rentree in het eerste team en verving de ongelukkig spelende Bazoer. Voor Van der Hoorn het signaal om twee linies naar voren door te schuiven. De oud-speler van Utrecht moest naast Milik de stand zien om te buigen. Cillesen stond voor zijn goal het publiek op te zwepen. Het mocht aanvankelijk niet baten, want in de 86e minuut was hij kansloos bij een poeier van invaller Patrick Joosten, 0-2.

Valcav Cerny vervangt Amin Younes.
Valcav Cerny vervangt Amin Younes.

Krankzinnige slotfase
Het stadion liep snel leeg. Maar de mensen keerden rap terug. Want in de 86e minuut knalde Davy Klaassen, na terugleggen van de gelegenheidsspits Van der Hoorn, met een prachtig schot vol frustratie de aansluitingstreffer binnen. Drie minuten later legde Makkelie de bal op de stip. Met dat buitenkansje onder hoogspanning wist Milik wel raad. Hij schoot raak, 2-2! Door die twee late goals blijft Ajax koploper met evenveel punten als PSV maar een beter doelsaldo. Het blijft dus met drie duels te gaan dus ongemeen spannend in de titelstrijd.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst