Verslag | Ajax Vrouwen boeken broodnodige zege

AZAJA HEADER 1920

De Ajax Vrouwen hebben na twee nederlagen weer het zoet van een overwinning geproefd. Op bezoek bij de AZ Vrouwen in Wijdewormer boekten de Ajacieden in een merkwaardig duel een 1-2-overwinning. Daliyah de Klonia tekende voor haar eerste goal als Ajacied, waarna Lily Yohannes de bevrijdende tweede maakte en de zege veiligstelde.

• #AjaxVrouwen

Trainer Suzanne Bakker had haar ploeg op zes posities gewijzigd vergeleken met de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente. Het drukke wedstrijdschema was daar een voorname reden voor, liet de trainer in haar voorbeschouwing weten.

De Ajacied probeerde met de wisselingen wellicht ook voor een kentering te zorgen. Ajax verloor afgelopen week nationaal van FC Twente en internationaal (in de UEFA Women’s Champions League) van AS Roma. Vooral die laatste nederlaag, en dan vooral hoe die 3-0 totstandkwam, was teleurstellend te noemen. In de achtervolging op koploper FC Twente konden de Ajax Vrouwen zich weinig misstappen meer veroorloven in de Azerion Vrouwen Eredivisie. Er werd zondag, kortom, veerkracht gevraagd van de Ajax Vrouwen.

De geconcentreerd spelende Ajacieden zetten vanaf de aftrap de toon in de Noord-Hollandse derby. Vooral Romée Leuchter was een voortdurende plaag voor de AZ-defensie. De spits dacht in de negentiende minuut met een fraaie volley (na een scherpe vrijetrap van Sherida Spitse ) te scoren. Maar helaas stond Leuchter buitenspel en werd de treffer geannuleerd. Een handvol minuten later kreeg de topschutter opnieuw een vrije schietkans. Dit keer miste ze op fraai aangeven van Soraya Verhoeve. Laatstgenoemde speelde tegen AZ haar honderdste officiële wedstrijd voor de Ajax Vrouwen. Een fraaie mijlpaal, die later in de wedstrijd ook werd bereikt door invaller Chasity Grant.

Sabayo
Ook na een ruim halfuur leek Quinty Sabayo van dichtbij te scoren. Helaas stond ook zij buitenspel. De thuisploeg kreeg in de counter direct een zeldzaam grote kans om tegen de verhoudingen in toe te slaan. De Noord-Hollanders misten van dichtbij. Ajax kwam zeer gelukkig en goed weg. Hetzelfde gold bij de rake knal van AZ’er Desiree van Lunteren. De oud-Ajacied zag haar uithaal ook al afgekeurd worden vanwege buitenspel. De gasten waren nogal fortuinlijk met die beslissing, want van buitenspel was geen sprake.

Na een doelpuntloos eerste bedrijf ontbrandde de wedstrijd direct na rust. In de pauze had Bakker met Spitse en Leuchter twee van haar sterkhouders gewisseld. De toch al niet zo hoge gemiddelde leeftijd daalde daarmee nog iets meer.

Eerste voor De Klonia
Nauwelijks twee minuten na de hervatting tikte De Klonia op aangeven van Danique Noordman van dichtbij binnen: 0-1. Het talent tekende daarmee voor haar eerste goal als Ajacied. Lang hield de voorsprong geen stand, want weer een paar minuten later schoot aan de overkant AZ-spits Floor Spaan raak. De gelijkmaker was een domper voor de Ajacieden. De 1-2 van Lily Yohannes verschafte de gasten in de 55e minuut juist weer extra zuurstof.

Het bleek de beslissende voor de geplaagde ploeg van Bakker. Met de broodnodige zege op laagvlieger AZ blijven de Ajacieden toch nog enigszins in het spoor van FC Twente.

AZ Vrouwen - Ajax Vrouwen 1-2 (0-0)
47. De Klonia 0-1, 50. Spaan 1-1, 56. Yohannes 1-2

Ajax Vrouwen: Van Eijk; De Klonia (79. Keijzer), Spitse (46. Hoekstra), Kardinaal, Verhoeve; Noordman (62. Van Gool), Sabayo, Yohannes; Keukelaar (74. Grant), Leuchter (46. Tolhoek), Jansen.