Verslag | Ajax Vrouwen zijn bekerfinalist

Header Ajax Vrouwen Feyenoord

De Ajax Vrouwen zijn dinsdagavond doorgedrongen tot de finale van de KNVB Beker Vrouwen. Dankzij doelpunten van Tiny Hoekstra en Sherida Spitse werd Feyenoord op sportcomplex de Toekomst na verlenging met 2-1 verslagen.

• #AjaxVrouwen

Op het zonnige hoofdveld in Amsterdam gingen beide ploegen op jacht naar een plek in de finale. De ploeg van Suzanne Bakker koos direct de aanval en was in de openingsfase gevaarlijk met een voorzet van Daliyah de Klonia en een schot van Hoekstra. Een fraai hakje van Romée Leuchter bracht Jonna van de Velde na twintig minuten spelen in stelling om te scoren. Haar inzet werd gepareerd door de keeper van de Rotterdammers.

Mogelijkheden
De Ajax Vrouwen voerden het tempo op en lieten de bal steeds sneller van voet naar voet gaan, maar zagen even later de gasten voor het eerst gevaarlijk worden. Regina van Eijk moest ingrijpen na een volley van Feyenoord. In de hoekschop die daarop volgde kopten de Rotterdammers naast. Ella van Kerkhoven was even later heel dicht bij de openingstreffer, maar volleerde de bal op de paal.

Hoekstra was ruim vijf minuten voor de rust uiteindelijk degene die het net vond. Een voorzet van rechts werd slecht weggewerkt door de Rotterdamse defensie en eenvoudig binnengeschoten door de Ajacied: 1-0. Met die tussenstand gingen beide ploegen rusten.

Gevaar vanuit Grant
De eerste kans van de tweede helft was voor Van de Velde. Na een uitstekende versnelling gaf Chasity Grant de opgekomen middenvelder een schotkans. De inzet van Van de Velde hobbelde naast. Een volgende actie van Grant leverde opnieuw gevaar op. Ditmaal was het Hoekstra die op doel schoot, maar zij stuitte op de keeper.

Het was Feyenoord dat de stand gelijktrok. Van Kerkhoven, die in de eerste helft de paal raakte, schoot nu wel raak achter Van Eijk: 1-1. Met Lotte Keukelaar voor doelpuntenmaker Hoekstra kwam er een aanvallende impuls binnen de lijnen. Diezelfde Keukelaar kreeg amper twee minuten na haar entree een enorme kans, maar schoot voorlangs. Het slotoffensief van de Ajax Vrouwen bracht geen grote kansen, waardoor er twee keer vijftien minuten bijkwamen in de vorm van een verlenging.

Verlenging
Het was Grant die na twee minuten spelen in de verlenging met een uitstekende actie de Ajax Vrouwen in het zadel hielp. Ze speelde haar tegenstander door de benen en werd gevloerd in de zestienmeter. Spitse was vervolgens koelbloedig vanaf de stip en schoot de Ajacieden opnieuw op voorsprong: 2-1.

De gasten uit Rotterdam gaven zich in de slotfase niet zomaar gewonnen en doken enkele keren gevaarlijk op voor het Amsterdamse doel. Het leverde een grote kans op voor Feyenoord, maar Van Eijk redde knap op een inzet van Esmee de Graaf. De krachten vloeiden weg en de zege kwam niet meer in gevaar. Dankzij de overwinning plaatsten de Ajax Vrouwen zich voor de bekerfinale op maandag 20 mei.

Finale
De andere halve finale wordt woensdagavond gespeeld en gaat tussen Excelsior en Fortuna Sittard. De Ajax Vrouwen zijn met vijf bekers recordhouder in Nederland.

Ajax Vrouwen – Feyenoord 2-1 (1-0)
39. Hoekstra 1-0
67. Van Kerkhoven 1-1
93. Spitse 2-1 (pen.)

Ajax Vrouwen: Van Eijk; Kardinaal (104. Keijzer), Spitse, De Sanders, De Klonia; Van Gool, Van de Velde (104. Noordman), Noordam; Grant, Leuchter, Hoekstra (74. Keukelaar).