Jong Heracles Almelo - Jong Ajax

02 april 2012
Jong Ajax heeft de uitwedstrijd tegen Jong Heracles met ruime cijfers gewonnen: 1-4. Het was voor de derde keer op rij dat Jong Ajax met die cijfers won. Een week nadat Kolbeinn Sigthórsson zijn rentree in Jong Ajax maakte, was het deze maandagavond de beurt aan Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel. De linksbuiten luisterde zijn terugkeer op het voetbalveld op met twee goals.
De laatste wedstrijd die Boerrigter voor Ajax 1 speelde was op 19 november 2011. In de thuiswedstrijd tegen NAC Breda maakte hij een kwartier voor tijd zijn opwachting en maakte de aanvaller een doelpunt. Het zou tot vandaag bij die ene invalbeurt blijven, want Boerrigter bleef kampen met een rugblessure. Vooraf was afgesproken dat de linksbuiten één helft zou spelen. In die 45 minuten liet hij zich gelden met twee goals. In de 34ste minuut schoot hij prachtig binnen op aangeven van Yener Arica. Nauwelijks twee minuten later tikte hij de bal binnen voor 1-3. ,,Het is echt genieten om weer op het veld te staan,'' laat Boerrigter na afloop weten. ,,Om dan ook nog twee keer te scoren is helemaal lekker. Ik had wel pijnstillers gekregen, maar ik kon vrij spelen. Het was wel even wennen om de een-tegen-een acties op te zoeken, maar ik had mijn ritme snel gevonden. Ook fysiek gezien ging het goed. Ik wilde heel graag, maar het was verstandig om het bij één helft te laten."

Derk Boerrigter scoorde twee keer bij zijn rentree. Derk Boerrigter scoorde twee keer bij zijn rentree.

Jong Ajax kwam in de achttiende minuut op voorsprong toen Nicolás Lodeiro vanaf de rand van het strafschopgebied hard uithaalde en de bal laag in de linkerhoek belandde. Lang kon Ajax niet genieten van de voorsprong, want toen doelman Jasper Cillessen de bal naar Mitchell Dijks wierp, onderschepte Heracles de bal en schoot Ninos Gouriye raak, 1-1. Daarna braken de twee glorierijke minuten van Boerrigter aan, die Ajax op 1-3 zette. De linksbuiten was niet de enige selectiespeler die zijn rentree maakte.

Ook Gregory van der Wiel kwam dit kalenderjaar nog niet in actie voor het eerste van Ajax. Hij speelde op 18 december in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag voor het laatst. De rechtsback kwam een dik uur in actie. Direct nadat Ruben Ligeon op fraaie wijze - hij kapte vanaf rechts naar binnen en schoot met links in de rechter benedenhoek - Jong Ajax op 1-4 had gezet, kwam er een gepland einde aan het optreden van de international Van der Wiel. ,,Ik ben erg tevreden over vandaag. Het was leuk om weer naar een wedstrijd toe te leven en ik heb ook erg naar dit moment uitgekeken,'' vertelt de international van Oranje. ,,Op het kunstgras was het even anders, maar het ging goed. Het was heerlijk om er weer bij te zijn."

Acht minuten voor tijd beleefde nog een speler een sportief hoogtepuntje. Derwin Martina, speler van Ajax A2, maakte zijn debuut voor Jong Ajax. ,,Derwin viel zeer verdienstelijk in,'' complimenteerde trainer Gery Vink zijn jonge pupil. ,,Ik had hem erbij genomen omdat hij talentvol is en de spelers van de A1 kampen met de nodige vermoeidheidsverschijnselen."

Vink bereikte op de dag dat hij zijn contract verlengde bij Ajax de derde 1-4 zege op rij. ,,Heracles-uit is in de praktijk een lastige wedstrijd," reageert trainer Gery Vink na afloop. ,,In de eerste twintig minuten hadden we geen grip op het spel. Wij kregen twee grote kansen via Arica en Serero. Toen kwamen we door Lodeiro op 1-0 maar door foutief uitverdedigen op een dramatisch moment - we kregen net grip op de wedstrijd - werd het 1-1. Daarna hebben we het goed opgepakt en scoorde Derk prachtig 1-2 en 1-3 via een mooie aanval na een voorzet van Gregory van der Wiel, waarna de bal werd doorgetikt door Yener Arica en ingetikt door Derk. In de tweede helft moesten we wat omzetten doordat Derk eruit ging. Denzell Gravenberch ging in de spits spelen en Arica op links. Na de 1-4 was het niet zo heel goed meer en hielpen we nog wat kansen om zeep."

De volgende wedstrijd van Jong Ajax is op dinsdag 17 april tegen Jong De Graafschap, daarna volgt Feyenoord/Excelsior waarna de maand april wordt afgesloten met de bekerfinale tegen Jong Utrecht. Vink: ,,Het kunnen drie mooie wedstrijden worden."

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst