Verslag | Jong Ajax rekent na rust af met tienkoppig Helmond Sport

Jaydonbanel1920

Jong Ajax heeft ook de tweede wedstrijd in vier dagen winnend afgesloten. Vrijdag pakte de ploeg van Dave Vos de volle buit tegen Top Oss (1-0), maandagavond werd Helmond Sport verslagen. Op sportcomplex de Toekomst werd het 4-1. Alle Ajax-goals vielen na rust. Helmond Sport speelde een uur lang met tien man.

Het eerste kwartier was duidelijk voor de bezoekers uit Helmond. De Brabanders werden tot driemaal toe gevaarlijk via schoten van Giannis-Fivos Botos (twee keer) en Joerie Schroijen. Jong Ajax-goalie Charlie Setford moest tot twee keer toe reddend optreden en deed dat met verve.

Bij de vierde kans van de wedstrijd was het wel raak voor Helmonders, al kwam die goal wat ongelukkig tot stand. Mika Godts verlengde een corner van de bezoekers per abuis richting de tweede paal. Daar was Setford niet echt op voorbereid. De goalie zag de bal over hem heen suizen. Hij probeerde er nog wel een handje tegenaan te zetten om de bal over of naast te krijgen, maar daarmee bokste Setford de bal helaas het eigen doel in.

Hoe ongelukkig de goal er ook uitzag, de tussenstand was op dat moment wel terecht. Ajax had tot dan toe wel regelmatig de bal in het bezit, maar qua kansen waren de bezoekers ruim in het voordeel.

Rood voor de bezoekers
De wedstrijd kantelde na een half uur spelen. Jaydon Banel was er aan de rechterkant vandoor toen hij een hand van Mees Kreekels op zijn schouder voelde. De aanvaller ging naar de grond en zag een paar tellen later dat zijn directe tegenstander een gele kaart kreeg. Het was voor Kreekels zijn tweede prent binnen korte tijd en daarmee zat de wedstrijd er voor de verdediger van Helmond Sport direct op.

Vlak na de rust leverde het momentum van Jong Ajax ook de gelijkmaker op. Banel bleef met wat kunst- en vliegwerk overeind in het strafschopgebied van Helmond Sport en haalde succesvol uit. In de korte hoek versloeg hij Wouter van der Steen: 1-1.

Jong Ajax zette daarna door. Eerst schoot Stanis Idumbo Muzambo nog over, maar nog voor er een uur was gevoetbald verdubbelde Godts de score aan Amsterdamse zijde. Net als vrijdag tegen Top Oss kreeg de Belg de kans om vanaf randje zestien uit te halen en ook nu schoof hij de bal geplaatst achter de doelman. Daarmee zette hij de Amsterdammers op 2-1.

Derde treffer blijft lang uit
Na die treffer van Godts hadden Idumbo Muzambo en de ingevallen Rida Chahid Jong Ajax al eerder in veilige haven kunnen schieten. Vooral Chahid had de 3-1 op zijn schoen. De middenvelder was samen met Idumbo Muzambo aan de verdediging van Helmond Sport ontsnapt. In plaats van af te leggen op de geheel vrijstaande Belg ging hij voor eigen succes. Dat leek niet eens hele slechte keuze, ware het niet dat zijn schot via de doelman van Helmond Sport op de lat eindigde.

Met nog een minuut officiële speeltijd op het scorebord viel de derde treffer alsnog. Na een afgemeten voorzet van invaller Raphaël Sarfo tikte Idumbo Muzambo bij de tweede paal de bal makkelijk achter Van der Steen.

In de blessuretijd maakte Banel het kwartet aan goals compleet. Opnieuw was rechtsback Sarfo de aangever. Daarmee nemen de Amsterdamse beloften steeds meer afstand van de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie. Vrijdag wacht de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. Dat duel begint om 20:00 uur.

Jong Ajax - Helmond Sport 4-1 (0-1)
21. Godts (eigen doelpunt) 0-1