Ajax doet goede zaken voor overwintering in Champions League

ajax-doet-goede-zaken-voor-overwintering-in-champions-league
ajax-doet-goede-zaken-voor-overwintering-in-champions-league

Socials

Bayern München versloeg AEK Athene met 2-0 en nam daardoor de koppositie in groep E over. De Duitsers hebben 10 punten, 2 meer dan Ajax. De Ajacieden gaan over 3 weken op bezoek bij het nog puntloze AEK Athene en kunnen dan de volgende ronde in het miljoenenbal veiligstellen. Dat had bij een overwinning in Estádio da Luz ook al gekund, maar zover kwam het helaas niet.

Tadic weer in de punt
Coach Erik ten Hag koos in Lissabon voor de Bayern München-variant. Dat betekende met Tadic in de punt. Het experiment met de Serviër als ‘valse’ spits was in de vorige Europese uitwedstrijd tegen Bayern München (1-1) goed bevallen.

Zo soepel als het ruim een maand geleden in München ging, zo stroperig was aanvankelijk het optreden op Portugese bodem. Ajax kwam het eerste bedrijf maar moeizaam in zijn ritme. Benfica kon er ook niet veel tegenover stellen, maar was in de beginfase wel het meest dreigend. Andre Onana redde na 6 minuten met z'n voeten op een inzet van Franco Cervi.

Onana eiste even later opnieuw een hoofdrol op, maar dan in negatieve zin. De Kameroener ging in de fout bij een verre ingooi van Benfica. Hij tastte mis, waarna Jonas dankbaar profiteerde: 1-0.

Gevaar via vrije trappen
Ajax kwam niet in zijn spel, maar leefde vlak voor rust wat op, tweemaal uit een vrije trap. Eerst vuurde Hakim Ziyech op de vuisten van Odisseas Vlachodimos. De inzet van Lasse Schöne op slag van rust leverde beduidend meer gevaar op. Wederom werkte Vlachodimos naar de zijkant weg, maar Tadic kon de bal net binnenhouden.

Tadic bediende op zijn beurt Van de Beek, die de bal voor het intikken had. De middenvelder schoot echter voorlangs. Frenkie de Jong baalde zichtbaar. De middenvelder stond volledig vrij, maar werd door Van de Beek over het hoofd gezien.

Ajax zet door
Na rust waren de 1e wapenfeiten opnieuw van Ajax. In de 58e minuut kwam Neres goed door over de linkerkant. De voorzet van de Braziliaan kon door Tadic echter net niet genoeg kracht en snelheid meegegeven worden.

Het bleek uitstel van executie, want 2 minuten later was het alsnog raak. Via een schitterende pass van Ziyech werd Tadic vrij voor de keeper gezet. De linkspoot werd in een moeilijke positie gedreven, maar bleef knap op de been en kwam vervolgens met een listige effectballetje op de proppen. Het leer caramboleerde precies het Benfica-doel binnen: 1-1!

Katachtige reddingen Onana
Ajax kwam daarmee in een gunstige positie. Het tegenovergestelde gold voor Benfica, dat moest winnen. De thuisploeg zette in de slotfase nog wel de jacht op de 2-1 in, maar Ajax hield stand. Daarvoor mocht het overigens Onana dankbaar zijn. De doelman redde in blessuretijd tweemaal katachtig op inzetten van dichtbij. Hij kon daardoor toch met een goed gevoel de wedstrijd afsluiten.

Lees ook: Liveblog Benfica - Ajax: Tadic maakt gelijk!
Lees ook:
Opstellingen en statistieken

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl