Ajax wil talent laten bloeien, zowel binnen als buiten het veld en de club. De aantrekkingskracht van Ajax zetten we in om de jeugd te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. We hopen kinderen op die manier kansen aan te reiken die ze anders misschien niet zouden krijgen.

De club wil zich inzetten om van een heel brede maatschappelijke waarde te zijn. Ajax is namelijk van iedereen, ongeacht afkomst, religieuze achtergrond, geslacht, geaardheid of huidskleur.

De Ajax Foundation

De Ajax Foundation, opgericht op 18 maart 2010 als een onafhankelijke, maar aan AFC Ajax gelieerde stichting, gelooft en investeert in een samenleving waarin alle kinderen gelijke kansen krijgen. Een samenleving met uitzicht op een toekomst waarin zij hun talenten kunnen ontplooien en verder kunnen ontwikkelen.

Wij organiseren projecten en evenementen rond de thema’s sport & gezondheid, educatie en sociale integratie voor kwetsbare kinderen en jongeren onder 19 jaar, in (groot) Amsterdam en Kaapstad. Hiermee willen wij de weerbaarheid van kinderen en jongeren versterken door het verhogen van hun zelfbewustzijn. De normen en waarden van Ajax dienen hierbij als uitgangspunt en worden verwerkt in educatie- en voetbalprogramma’s.

 

Ajax Foundation Opleidingsprogramma

Het opleidingsprogramma van de Ajax Foundation loopt als een rode draad door de schoolperiode en is bedoeld voor kinderen en jongeren uit een sociaaleconomische achterstandssituatie. Het programma bestaat uit een aantal projecten.


Life Skills & Clinics
Een van de lesprogramma’s die de Foundation aanbiedt, is Life Skills & Clinics voor het basisonderwijs. Het lesprogramma leert kinderen spelenderwijs over normen en waarden, veilig gebruik van social media, bewust omgaan met geld en over gezonde voeding. En tijdens de voetbalclinic staan samenwerken, respect, discipline en plezier hoog in het vaandel.

Ajax Fair Play workshop
Voor leerlingen van het voortgezet onderwijs is er de Ajax Fair Play workshop. Het lesprogramma koppelt de belangrijkste waarden van de club aan maatschappelijke thema’s, zoals diversiteit, discriminatie, goed burgerschap en racisme. Ajax wil zijn voorbeeldfunctie inzetten om jongeren in Amsterdam bewust te maken van deze thema’s. Het lesprogramma is gekoppeld aan een voetbalclinic. Maar ook na de workshop gaan de leerlingen met elkaar aan de slag.

S’Cool
Vanaf seizoen 2020-2021 wordt voor leerlingen in het voortgezet onderwijs een scholencompetitie georganiseerd waar jongeren zelf aan de slag gaan met het bepalen van hun eigen normen en waarden en de sociale vaardigheden die daarbij horen. De waarden worden gekoppeld aan een voetbalprogramma.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

John Heitinga, trainer van Ajax O19, is ambassadeur van de Ajax Foundation.

Projecten

Ajax/Only Friends
Kinderen en jongeren met een beperking willen en kunnen met veel plezier bij Only Friends georganiseerd sporten. Ajax en de Ajax Foundation werken nauw samen met Only Friends en laat de voetbalteams spelen in het wereldberoemde Ajax-tenue. Zij presenteren zich als Ajacieden die vertrouwen en kracht uitstralen. Daardoor kunnen ze in een veilige omgeving hun talent ontwikkelen.

Deze spelers vertegenwoordigen Ajax en zijn een voorbeeld voor de vele sporters met een beperking. Speler van de jeugdafdeling en Ajax O19 zijn vaak te vinden op het Friendship Sportcentre. En is er jaarlijks de More than Friends day, een sport & spel dag gekoppeld aan een meet & greet met de spelers en speelsters van Ajax.

Emma Kinderziekenhuis
Kinderen en jongeren die (chronisch) ziek zijn verdienen medische en psychische topzorg. Ajax Foundation en Stichting Steun Emma bundelen hun krachten en zetten zich in voor talentontwikkeling, educatie en mentale support voor de kinderen van het Amsterdamse Emma Kinderziekenhuis. De spelers en speelsters van Ajax brengen meerdere malen per seizoen een ziekenbezoek aan de kinderen of trappen een balletje mee op de Ajax Playground.

De spelers van Ajax O8 tot en met O12 helpen mee door te doen wat ze het liefste doen: doelpunten maken. Met de jaarlijkse doelpuntenactie wordt per goal geld opgehaald voor cadeaus voor de kinderen van het Emma Kinderziekenhuis.


Wensverzoek

Dagelijks ontvangt Ajax vele wensverzoeken. We proberen zoveel mogelijk wensen voor (langdurig) zieke kinderen en volwassenen waar te maken. Hiermee hopen wij de patiënt in een moeilijke periode een positieve boost te geven. Door onderstaand formulier in te vullen kun je een aanvraag voor een wensvervulling indienen.

Gegevens patient

Steun de Ajax Foundation

CBF Keur
De Ajax Foundation is een Erkend Goed Doel. Dat betekent dat wij voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toezichthouder CBF controleert dit. Zo weet je zeker dat wij bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro en verantwoording afleggen. Meer weten over de kwaliteitseisen en de controle door het CBF? Kijk op geefgerust.nl.

ANBI-status
De Belastingdienst heeft de Ajax Foundation de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) gegeven. Bedrijven en particulieren kunnen daardoor gebruik maken van de fiscale voordelen die gelden voor een ANBI.

 

Bestuur Ajax Foundation.

Bestuur Ajax Foundation.

Bestuur

De Ajax Foundation hanteert een bestuursmodel waarin een vrijwilligersbestuur de rechtspersoon vertegenwoordigt en tevens eindverantwoordelijk is. Het bestuur delegeert de beleidsvoorbereiding, beleidsuitvoering en dagelijkse leiding van de stichting aan de manager. Het bestuur heeft 5 onbezoldigde leden die op basis van deskundigheid zijn benoemd.

Het bestuur van de Ajax Foundation bestaat uit: Edwin van der Sar (voorzitter), Sirik Goeman (penningmeester), Roderick Turpijn (secretaris), Susan Lenderink en Miel Brinkhuis.

Onderstaand de nevenfuncties van de bestuursleden:


Edwin van der Sar

 • Algemeen directeur Ajax NV
 • Vice-voorzitter ECA
 • Executive board member ECA
 • Fifa Football stakeholders committee member


Susan Lenderink

 • CFO AFC Ajax NV
 • Bestuurder Euro Shoe Group NV


Sirik Goeman

 • Registeraccountant/partner DKL Accountants BV
 • Docent BIV-IC (post-master Accountancy) aan Business Universiteit Nyenrode
 • Lid Kerngroep BIV-IC Nyenrode
 • Lid Raad van Geschillen van de NBA (Nederlandse Beroepsorganisatie Accountants)
 • Lid SRA IT Audit Expertkring


Miel Brinkhuis

 • Head of Communications & Media AFC Ajax
 • UEFA-club Media Forum member


Roderick Turpijn

 • Heart of Operations Wundermart

 

Fondsenwerving

De Ajax Foundation is afhankelijk van giften en donaties om alle projecten uit te voeren. Heb je vragen over doneren of wil je als bedrijf de Ajax Foundation financieel ondersteunen neem dan contact met ons op. Stuur een mail met jouw contactgegevens naar foundation@ajax.nl en wij nemen contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Stichting Ajax Foundation
ArenA Boulevard 29
1101 AX
Amsterdam Zuidoost

Bankrekening: NL98ABNA0511511515
Fiscaalnummer 8221.96.426

ABN AMRO is maatschappelijk partner van de Ajax Foundation.

Ajax Challenge

De Ajax Challenge is een project voor jongeren voor wie het niet vanzelfsprekend is om mee te kunnen doen. Jongeren en jongvolwassenen kunnen ervaren dat zij ertoe doen en onderdeel zijn van de maatschappij. Het programma is gericht op inclusie en kansengelijkheid. Door een educatief en sportief programma kunnen deelnemers op een actieve manier basisvaardigheden ontwikkelen die bijdragen aan een positief toekomstbeeld.

Het programma

Het programma begeleidt jongeren op basis van de 11 kernwaarden van “De Ajacied”. Tijdens het programma worden die klassikale lessen gecombineerd met sessies op het veld. We bouwen aan zelfvertrouwen, discipline en ambitie, maar ook creativiteit, samenwerken en plezier. Deze inzichten en kwaliteiten dragen bij aan het vergroten van het zelfbeeld en het vormen van een toekomstperspectief van de deelnemers. Niet alleen vergroot dit voor de deelnemers de kansen op de arbeidsmarkt en inburgering, ook helpt het hen bij het vinden van een plek in onze samenleving.

Doelgroep

De Ajax Challenge is er voor Amsterdamse jongeren van 16 tot en met 32 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken ten aanzien van het volgen van een opleiding of toegang tot / deelname aan de arbeidsmarkt. Het programma wordt op maat gemaakt voor de betreffende doelgroep. Voor deelnemers van Amsterdamse Plusscholen sluit het programma aan op het examenonderdeel Loopbaanoriëntatie en Begeleiding en Burgerschap. Voor statushouders is de Ajax Challenge onderdeel van de taallessen die zij volgen voor hun inburgering. In beide gevallen worden deelnemers uitgedaagd om zichzelf te ontwikkelen.

Het Team

Het team van de Ajax Challenge bestaat uit de volgende mensen:

 • Charlotte Hendrickx (Programmamanager)
 • Tjeerd de Leeuw (Projectcoördinator / Trainer)
 • Laurens ten Heuvel (Trainer)
 • Joost van Dam (Trainer)
 • Reda Ayou (Trainer)
 • Fred Schijffers (Beheerder)

De bestuursleden zijn:

 • Fred Voncken (Voorzitter)
 • Anneke Ruitenberg (Penningmeester)
 • Laurens van Vliet
 • Jolanda Hogewind
 • Jeannette Jongejans

Doneer

Wil jij de Ajax Foundation ondersteunen? Dat kan! Klik op de doneer button en maak via Tikkie een bedrag naar ons over. Je donatie wordt besteed om nog meer kinderen en jongeren te helpen bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl en sociale vaardigheden. Wil je meer weten over mogelijkheden om de Ajax Foundation te ondersteunen stuur dan een mail naar foundation@ajax.nl.

Doneer nu!

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl