Pers en Communicatie

De afdeling Pers en Communicatie is verantwoordelijk voor alle perscontacten en de interne en externe communicatie van Ajax.

Vragen stel je via een e-mail naar: pers@ajax.nl. Kijk eerst bij veelgestelde vragen om te zien of je vraag hier tussen staat.

Vermeld in de e-mail altijd duidelijk de volgende gegevens:

  • Je naam
  • De reden van de vraag
  • De naam van het medium
  • Een telefoonnummer waarop je te bereiken bent
  • Het algemene telefoonnummer van het medium
  • Je registratienummer bij de NSP of AIPS
  • Het soort medium; radio, televisie, print of internet
  • Wanneer het een verzoek voor bijvoorbeeld een interview of fotosessie betreft, graag ook de (eventuele) deadline vermelden. 

Wij proberen onze dienstverlening altijd te verbeteren. Neem gerust contact met ons op als je een goede suggestie hebt.

Veelgestelde vragen

Interviewverzoek

Een interviewverzoek dien je in via onderstaand formulier. We gebruiken de NSP- en AIPS-kaart als richtlijn voor goedkeuring. Dus mail deze gegevens altijd mee. Geef verder duidelijk aan, wanneer je het interview wilt; de deadline is, het medium en datum. 

Persdagen
Pers en spelers spreken elkaar op persdagen. Deze zijn meestal op de laatste werkdag voor een wedstrijd.

Interviewverzoek

Wat is de naam en soort van media (krant, tv, social media etc?)


Wedstrijdaccreditatie

Een wedstrijdaccreditatie voor de Eredivisie verloopt via de website van de NSP. Europese wedstrijden en thuisduels voor de KNVB Beker vraag je via pers@ajax.nl aan. We gebruiken de NSP- en AIPS-kaart als richtlijn voor goedkeuring. Maar de kaart is geen garantie voor een accreditatie.

Aanvragen moeten uiterlijk twee werkdagen voor de wedstrijddag binnen zijn. Voor Europese en bekerwedstrijden ontvangen wij de accreditie-aanvraag graag een week van te voren. Ben je te laat? Dan behandelen we het verzoek helaas niet.

 

Beeldbank

Onze fotografen leggen alles vast wat er gebeurt rondom de club. Wedstrijden, trainingskampen en nog veel meer. Via de Ajax Beeldbank kunnen mediarelaties (na registratie) deze foto’s downloaden. De prijs per gedownloade foto (ongeacht of deze uiteindelijk voor publicatie wordt gebruikt) is EUR 30,- (ex. btw). Bronvermelding verplicht (zie beschrijving credits bij de foto). Vraag een account aan via een e-mail naar: pers@ajax.nl.

 

Voor fotografen

Rond een wedstrijd gelden speciale regels voor fotografen.

Tijdens en voor de wedstrijd
Mag je foto’s maken achter de doelen en in het gebied voor de hoofdtribune. Dit laatste deel loopt van de achterlijn tot aan de zestienmeterlijn. Maar alleen aan de kant waar de grensrechter zich niet bevindt.

Voor de wedstrijd
Kun je ook foto’s maken rond de dug-out. Maar alleen buiten de lijnen.

Fotografenruimte
Deze ruimte bevindt zich in kleedkamer acht en is bereikbaar via het parkeerdek van de ArenA. Loop voorbij de Ajax-receptie en de ingang ‘kantoren noord’. Je vindt de fotografenruimte dan aan de rechterkant.

Persdagen
Op persdagen kun je langs het veld foto’s maken van de training. Maar alleen op de aangegeven plek.

 

Televisie- en radiorechten

De televisie- en radiorechten zijn verdeeld onder verschillende partijen. Tijdens een wedstrijd mogen andere media geen opnames maken in het stadion.

Andere media kunnen beeldmateriaal kopen van Ajax TV. Na een wedstrijd mogen andere media wel opnames maken in de mixed zone en de perskamer.

Perstribune

De perstribune van de Johan Cruijff ArenA bevindt zich in de vakken 405 en 406. Je bereikt de tribune door met de roltrappen van het hoofdgebouw volledig naar boven te gaan. Op de zesde etage ga je door de deuren linksaf en neem je de gewone trap omhoog die je direct aan je linkerhand treft. Door de deur bevindt de perstribune zich pal tegenover je.

Perstribune sportcomplex de Toekomst
De perstribune op sportcomplex de Toekomst is gesitueerd in VAK C (bovenste twee rijen) en is herkenbaar aan de tafeltjes.

 

Mixed zone Johan Cruijff ArenA

Na een wedstrijd kunnen journalisten spelers interviewen in de mixed zone. Een interviewverzoek dien je eerst in bij de aanwezige persvoorlichter.

De mixed zone bevindt zich op dezelfde verdieping als de Ajax-receptie en het parkeerdek. Het gebied is ingedeeld in vakken. Zo heeft elke media-groep de ruimte om goed te werken.

Backdrops

In de mixed zone werken we met backdrops. Dit zijn borden met namen van sponsors. Stel je camera zo op dat de backdrops achter de geïnterviewde(n) in beeld zijn.

Perskamer en conferentie

Tijdens een persconferentie beantwoorden de hoofdtrainers van beide clubs vragen van de media. De trainers staan altijd eerst de houders van radio- en televisierechten te woord. Dit is een contractuele verplichting.

Perskamers
We hebben twee perskamers. Op wedstrijddagen gebruiken we de kamer in de ArenA en op persdagen de ruimte op de Toekomst. Voor andere bijeenkomsten staat de locatie in de persnieuwsbrief.

Route naar de perskamers
De perskamer in de ArenA bereik je via één roltrap. Op dat niveau verlaat je het hoofdgebouw en kom je op het parkeerdek. De perskamer bevindt zich rechts en staat aangegeven met een bordje boven de deur. Kun je de perskamer niet vinden? Vraag dan even de weg aan een steward.

De perskamer op sportcomplex de Toekomst bevindt zich onder de tribune van het hoofdveld (de Bob Haarms-tribune).

 

Sportcomplex de Toekomst

Wil je iemand interviewen? Dan moet je altijd een verzoek indienen bij de afdeling Pers en Communicatie.

Perskamer
De perskamer bevindt zich onder de grote tribune bij het hoofdveld (Bob Haarms tribune). Hier houden we de wekelijkse persconferentie.

Mixed zones
Op sportcomplex de Toekomst zijn twee mixed zones. Eén vind je in de hal van de kleedkamers. Deze gebruiken we na wedstrijden. De andere bevindt zich aan de achterzijde van het clubhuis. Hier kun je terecht op vaste persdagen.

 

Contact

Voor meer vragen kunt u contact opnemen via email: pers@ajax.nl

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl