De directie

 

 

Edwin van der Sar: algemeen directeur en directievoorzitter
Van der Sar (Voorhout, 29 oktober 1970) keepte 312 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij kwam tijdens zijn professionele loopbaan tevens uit voor Juventus, Fulham en Manchester United. Van der Sar speelde 130 interlands voor Oranje. Hij won ruim dertig individuele en teamprijzen, waaronder tweemaal de UEFA Champions League (1995 en 2008) en tweemaal de Wereldbeker voor clubteams (1995 en 2008) met Ajax en Manchester United. Als Ajacied won hij daarnaast vier landstitels (1994, 1995, 1996, 1998), drie KNVB Bekers (1993, 1998, 1999), de UEFA Cup (1992), de Europese Supercup (1995) en drie keer de Johan Cruijff Schaal (1993, 1994, 1995). Hij beëindigde zijn actieve voetballoopbaan in de zomer van 2011. Daarna richtte hij de Edwin van der Sar foundation op en haalde hij het diploma International Master in Sport Management aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies. Eind 2012 werd hij benoemd tot directeur marketing bij Ajax. Van der Sar is sinds 11 november 2016 algemeen directeur en tevens directievoorzitter.

 

Susan Lenderink: financieel directeur
Susan Lenderink (Warnsveld, 30-08-1977) studeerde Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam waar zij tevens de postdoctorale opleiding tot register controller heeft afgerond. Zij startte haar carrière in 2000 bij PricewaterhouseCoopers als accountant. In 2003 maakte zij de overstap naar de Bijenkorf waar zij diverse financiële en commerciële rollen vervulde om uiteindelijk in 2012 toe te treden tot de directie als CFO. Per 1 juli 2019 trad Susan Lenderink toe als financieel directeur tot de directie van Ajax. Sinds 15 november 2019 vervult zij deze functie als statutair bestuurder bij Ajax. Daarnaast is zij toezichthouder bij Euro Shoe Group NV in België.

 

Menno Geelen: commercieel directeur
Menno Geelen (Huizen, 22-01-1982) studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geelen is vanaf de zomer van 2010 in dienst bij Ajax. Daarvoor is hij werkzaam geweest voor Eyeworks Sport en Sportmarketingbureau Trefpunt. Binnen Ajax was hij eerst twee jaar werkzaam als Hoofd Sponsoring en daarna eindverantwoordelijke voor de gehele commerciële afdeling. Op 1 november 2016 trad Geelen als commercieel directeur (titulair) toe tot de directie van Ajax. Sinds 16 november 2018 vervult hij deze functie als statutair bestuurder van Ajax.

Maurits Hendriks: Chief Sports Officer (CSO)
Hendriks (Amsterdam, 1 januari 1961) was ruim dertien jaar technisch directeur van NOC*NSF. Nederland ontwikkelde gedurende deze periode de ambitie om bij de beste sportlanden van de wereld te horen. Hendriks realiseerde deze ambitie door het versterken van het Nederlandse topsportklimaat en de vorming van TeamNL. Eerder was hij succesvol als hockeycoach met de Nederlandse mannen (Olympisch kampioen, Sydney 2000) en met Spanje (Europese titel, 2005). Hendriks was bij drie achtereenvolgende Olympische Spelen actief als Chef de Mission van Nederland.

Vanaf 19 september 2022 is Hendriks reeds begonnen als titulair directielid. De beoogde statutaire benoeming komt op de agenda van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) op 11 november 2022.

RvC

Leen Meijaard (President-commissaris bij AFC Ajax NV)
Geboren: 25 mei 1961
Beroep: Bestuuder en toezichthouder
Eerder bekleedde hij functies bij Ministerie van Financiën, Robeco Groep, Fidelity Investments, New Flag Asset Management, Merrill Lynch en BlackRock
Nevenfuncties: Voorzitter RvC Achmea Investment Managment, Voorzitter RvC Anthos Fund & Asset Managment, lid Raad van Toezicht Prins Bernhard Cultuurfonds

 

 

Annette Mosman
Geboren: 23 augustus 1967
Beroep: bestuurder
Betrekkingen relevant voor de uitoefening van de functie van commissaris: Voorzitter Raad van Bestuur APG
Nevenfuncties: bestuurslid NOC*NSF, lid RvT Jeroen Bosch ziekenhuis, lid RvT KWF, bestuurslid stichting TBI

 

Ernst Ligthart
Geboren: 2 juni 1969
Beroep: advocaat
Overige relevante betrekkingen: lid van de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB, actief lid van de vereniging AFC Ajax

 

Peter Mensing
Geboren: 12 maart 1960
Beroep: Senior Advisor bij PwC en bij Bregal Freshstream
Daarnaast is hij commissaris bij Ksyos, Lunchgarden en Vascobelo. Hij is tevens lid van de Raad van Advies bij Ziggo en bij de Nederlandse Orde van Advocaten, voorzitter van de Stichting Stadsschouwburg Fonds en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Georgette Schlick
Geboren: 4 augustus 1971
Beroep: bestuurder
Betrekkingen relevant voor uitoefening functie van commissaris: CEO Fremantle Nederland en België

Vereniging

De vereniging AFC Ajax telt ruim 700 leden met stemrecht en bezit 73% van de aandelen van AFC Ajax NV.


Leden van de vereniging zijn:
Junior-, senior- en oud-voetballers van de amateurtak
Leden van verdienste
Ereleden
Buitengewone leden
Leden op grond van andere kwaliteiten
Alle spelers in Lucky Ajax

Bestuursraad
Frank Eijken (voorzitter)
Ruud Haarms
Wendy Nagel
Cees van Oevelen
Marc Stuut
Sander Mallie
Mike Harman

Algemene ledenvergadering
Alle leden zijn welkom op de Algemene ledenvergadering (ALV). Maar juniorleden en buitengewone leden mogen niet stemmen.

De vergadering wordt 4 keer per jaar gehouden. De voorzitter is Frank Eijken, de secretaris is Ed Lefeber.

Bordjesclub
De Bordjesclub is toegankelijk voor iedereen die langer dan 25 jaar lid is van de vereniging. De club werd opgericht in 1946 en telt 130 leden.

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl