Directie

 

Menno Geelen: interim-algemeen directeur
Menno Geelen (Huizen, 22 januari 1982) studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geelen is vanaf de zomer van 2010 in dienst bij Ajax. Daarvoor is hij werkzaam geweest voor Eyeworks Sport en Sportmarketingbureau Trefpunt. Binnen Ajax was hij eerst twee jaar werkzaam als Hoofd Sponsoring en daarna eindverantwoordelijke voor de gehele commerciële afdeling. Op 1 november 2016 trad Geelen als commercieel directeur (titulair) toe tot de directie van Ajax. Sinds 16 november 2018 vervult hij deze functie als statutair bestuurder van Ajax.

Vanaf 10 mei 2024 heeft Geelen de rol van rol van interim-algemeen directeur op zich genomen, hem is gevraagd de periode te overbruggen totdat een nieuwe algemeen directeur benoemd en ingewerkt is.

Susan Lenderink: financieel directeur
Susan Lenderink (Warnsveld, 30 augustus 1977) studeerde Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam waar zij tevens de postdoctorale opleiding tot register controller heeft afgerond. Zij startte haar carrière in 2000 bij PricewaterhouseCoopers als accountant. In 2003 maakte zij de overstap naar de Bijenkorf waar zij diverse financiële en commerciële rollen vervulde om uiteindelijk in 2012 toe te treden tot de directie als CFO. Per 1 juli 2019 trad Susan Lenderink toe als financieel directeur tot de directie van Ajax. Sinds 15 november 2019 vervult zij deze functie als statutair bestuurder bij Ajax.

Alex Kroes: technisch directeur
Kroes (Utrecht, 23 september 1974) is afgestudeerd bedrijfseconoom en medeoprichter van Sports Entertainment Group, een groot internationaal opererend kantoor van zaakwaarnemers, met name in het voetbal maar ook in andere sporten. Van februari 2019 tot augustus 2022 was Kroes actief als (groot) aandeelhouder van Go Ahead Eagles en tussen december 2022 en september 2023 was hij werkzaam bij AZ als directeur International Football Strategy. Kroes heeft als speler vanaf zijn negende tot zijn negentiende jaar de jeugdopleiding van Ajax doorlopen. Inmiddels is hij meer dan dertig jaar lid van de vereniging Ajax en nog steeds actief als voetballer bij de zaterdagafdeling van Ajax.

Marijn Beuker: Director of Football
Marijn Beuker (Arnhem, 21 september 1984) studeerde onder meer aan de Cruyff University. In 2007 startte hij als coördinator talentontwikkeling bij AZ, om daarna van 2013 tot 2021 binnen de Alkmaarse club werkzaam te zijn in de functie van Hoofd Voetbalontwikkeling & Strategie. Eind 2021 trad hij als Director of Football in dienst bij Queen's Park FC, de club die na twee promoties momenteel uitkomt in de Schotse Championship.

Het contract van Beuker loopt van 1 december 2023 tot 1 juli 2028. Hij is verantwoordelijk voor de jeugdopleiding, alle direct daaraan ondersteunende disciplines en voor de afdelingen Scouting en Football Analytics.

RvC

Michael van Praag
Michael van Praag (Amsterdam, 28 september 1947) is vanaf 17 november 2023 voorzitter van de Raad van Commissarissen. De benoemingstermijn betreft drie jaar, tot en met de AVA van 2026. Hij was tussen 1989 en 2003 reeds als bestuurder aan Ajax verbonden. Onder zijn voorzitterschap won Ajax de UEFA Champions League en verhuisde de club naar de Amsterdam ArenA, inmiddels omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA.

Van Praag bekleedt ook nog verschillende nevenfuncties: moderator UEFA Academy, lid van de Raad van Toezicht van het Acibadem International Medical Center, bestuurslid Esther Vergeer Foundation, ambassadeur Nierstichting.

Leo van Wijk
Leo van Wijk (Amsterdam, 18 oktober 1946) was tussen 2012 en 2020 ook lid van de Raad van Commissarissen en van 2016 tot 2018 was hij tevens voorzitter van het bestuursorgaan. Van Wijk is op 17 november 2023 toegetreden tot de RvC met een benoemingstermijn van drie jaar. Van Wijk werd in 2021 nog benoemd tot erelid van Ajax. Hij was sinds 2000 al lid van verdienste.

De 77-jarige Amsterdammer bekleedde tevens verschillende topfuncties bij KLM. In 2003 werd de fusie tussen AirFrance en KLM vanuit de Nederlandse luchtvaartmaatschappij beklonken door Van Wijk. Verder was hij onder andere voorzitter van Skyteam, een samenwerking tussen twintig luchtvaartmaatschappijen.

Tussen 2007 en 2012 was Van Wijk nog actief als bestuurslid van sportkoepel NOC*NSF.

Danny Blind
Danny Blind (1 augustus 1961) was eerder als commissaris aan Ajax verbonden van 23 april 2018 tot 4 augustus 2021. De oud-voetballer stond tussen 1986 en 1999 onder contract bij Ajax als speler en bekleedde na zijn actieve voetbalcarrière diverse trainers- en bestuurlijke functies binnen de club. Blind is op 27 december 2023 toegetreden tot de RvC met een benoemingstermijn van vier jaar.

Blind is daarnaast bestuurslid en ambassadeur voor de stichting Spieren voor Spieren en tevens ambassadeur voor de Stichting Niet Blind en de Voedselbank. Verder is hij voetbalanalist bij Ziggo Sport.

Annette Mosman
Annette Mosman (23 augustus 1967)  is voorzitter van de Raad van Bestuur van APG. Zij is o.a. werkzaam geweest bij KPMG Accountants, bij KPMG Consulting (later Atos Consulting) en bij Generali Nederland.

Haar nevenfuncties zijn: bestuurslid NOCNSF, lid RvT Jeroen Bosch Ziekenhuis, bestuurslid stichting TBI en lid RvT Netspar

Cees van Oevelen
Cees van Oevelen (30 april 1971) is notaris en managing partner bij Greenberg Traurig. Als voetballer was hij actief in de jeugd en bij de zaterdagamateurs van Ajax. Hij vervulde in de loop der jaren meerdere vrijwillige bestuursfuncties bij de club, onder meer bij de Ajax Foundation. Hij was lid van de Bestuursraad, een functie die hij heeft opgegeven toen formeel toetrad tot de RvC

Georgette Schlick
Georgette Schlick (4 augustus 1971) is werkzaam als CEO Fremantle Nederland en België. Zij is o.a. werkzaam geweest als CEO van DutchView (nu NEP) en van SBS Nederland (nu Talpa Network). Een van haar nevenfuncties is dat zij als commissaris is verbonden aan SD Worx

AVA

 

Alle verslagen

Terugkoppeling KNVB licentiesysteem - Financial Rating System

Terugkoppeling Financial Rating System - jaarcijfers 2022/2023 en prognose 2023/2024

Bestuursraad 2023 900

Vereniging

De vereniging AFC Ajax telt ruim 700 leden met stemrecht en bezit 73% van de aandelen van AFC Ajax NV.


Leden van de vereniging zijn:
Junior-, senior- en oud-voetballers van de amateurtak
Leden van verdienste
Ereleden
Buitengewone leden
Leden op grond van andere kwaliteiten
Alle spelers in Lucky Ajax

Bestuursraad
Ernst Boekhorst (voorzitter)
John Busink
Marjon Eijlers
Giovanni Fränkel
Sirik Goeman
Pim van Dord
René Zegerius
Edo Ophof (adviseur)
Christian Visser (adviseur)

Algemene ledenvergadering
Alle leden zijn welkom op de Algemene ledenvergadering (ALV). Maar juniorleden en buitengewone leden mogen niet stemmen.

De vergadering wordt vier keer per jaar gehouden. De voorzitter is Ernst Boekhorst, de secretaris is Ed Lefeber.

Bordjesclub
De Bordjesclub is toegankelijk voor iedereen die langer dan 25 jaar lid is van de vereniging. De club werd opgericht in 1946 en telt 130 leden.