De directie

Marc Overmars, Edwin van der Sar, Menno Geelen, Susan Lenderink.

 

Edwin van der Sar: algemeen directeur (statutair)
Van der Sar (Voorhout, 29 oktober 1970) keepte 311 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij kwam tijdens zijn professionele loopbaan tevens uit voor Juventus, Fulham en Manchester United. Van der Sar is met 130 interlands recordinternational van Oranje. Hij won ruim dertig individuele en teamprijzen, waaronder tweemaal de UEFA Champions League (1995 en 2008) en tweemaal de Wereldbeker voor clubteams (1995 en 2008) met Ajax en Manchester United. Als Ajacied won hij daarnaast vier landstitels (1994, 1995, 1996, 1998), drie KNVB Bekers (1993, 1998, 1999), de UEFA Cup (1992), de Europese Supercup (1995) en drie keer de Johan Cruijff Schaal (1993, 1994, 1995). Hij beëindigde zijn actieve voetballoopbaan in de zomer van 2011. Daarna richtte hij de Edwin van der Sar foundation op en haalde hij het diploma International Master in Sport Management aan de Johan Cruyff Institute of Sport Studies. Eind 2012 werd hij benoemd tot directeur marketing bij Ajax. Van der Sar is sinds 11 november 2016 algemeen directeur en tevens directievoorzitter. In de periode september 2015 - oktober 2017 was hij vanuit zijn rol als directielid ook twee jaar lang voorzitter van het technisch hart. Van der Sar blijft als algemeen directeur wel eindverantwoordelijk.

 

Susan Lenderink: financieel directeur
Susan Lenderink (Warnsveld, 30-08-1977) studeerde Accountancy aan de Universiteit van Amsterdam waar zij tevens de postdoctorale opleiding tot register controller heeft afgerond. Zij startte haar carrière in 2000 bij PricewaterhouseCoopers als accountant. In 2003 maakte zij de overstap naar de Bijenkorf waar zij diverse financiële en commerciële rollen vervulde om uiteindelijk in 2012 toe te treden tot de directie als CFO.

Per 1 juli 2019 trad Susan Lenderink toe als financieel directeur tot de directie van Ajax.

 

Marc Overmars: directeur voetbalzaken (statutair)
Marc Overmars (Emst, 29-03-1973) voetbalde tijdens zijn actieve loopbaan als profvoetballer voor respectievelijk Go Ahead Eagles, Ajax, Arsenal FC en FC Barcelona. Daarnaast kwam hij 86 keer uit voor het Nederlands Elftal en scoorde in die interlands 17 keer. Hij beëindigde in 2009 zijn spelersloopbaan bij Go Ahead Eagles, waar hij sinds 2005 werkzaam was als commissaris voetbalzaken. Vervolgens ging hij parttime in dienst bij Ajax als individueel techniektrainer. Sinds de zomer van 2012 is hij directeur voetbalzaken en lid van het technisch hart. Sinds september 2015 heet zijn functie directeur spelersbeleid.

 

Menno Geelen: commercieel directeur (statutair)
Menno Geelen (Huizen, 22-01-1982) studeerde Bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Geelen is vanaf de zomer van 2010 in dienst bij Ajax. Daarvoor is hij werkzaam geweest voor Eyeworks Sport en Sportmarketingbureau Trefpunt. Binnen Ajax is hij twee jaar werkzaam geweest als Hoofd Sponsoring en de laatste vier jaar als eindverantwoordelijke van de gehele commerciële afdeling.

Op 1 november 2016 trad Geelen als commercieel directeur (titulair) toe tot de directie van Ajax. Tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 16 november 2018 werd hij tot statutair directeur benoemd.

 

Annette Mosman, Danny Blind, Leen Meijaard, Ernst Ligthart, Peter Mensing

Annette Mosman, Danny Blind, Leen Meijaard, Ernst Ligthart, Peter Mensing

RvC

Annette Mosman, Danny Blind, Leen Meijaard, Ernst Ligthart, Peter Mensing.

 

Leen Meijaard (President-commissaris bij AFC Ajax NV)
Geboren: 25 mei 1961
Beroep: managing director bij BlackRock
Eerder bekleedde hij functies bij Ministerie van Financiën, Robeco Groep, Fidelity Investments, New Flag Asset Management en Merrill Lynch

 

Annette Mosman
Geboren: 23 augustus 1967
Beroep: bestuurder
Betrekkingen relevant voor de uitoefening van de functie van commissaris: CFRO bij APG ondernemingen waaraan reeds als commissaris verbonden: geen
nevenfuncties: bestuurslid NOCNSF, lid RvT Jeroen Bosch ziekenhuis, lid RvT KWF, bestuurslid stichting TBI

 

Ernst Ligthart
Geboren: 2 juni 1969
Beroep: advocaat
Overige relevante betrekkingen: lid van de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB, commissaris bij Stadion Amsterdam NV en actief lid van de vereniging AFC Ajax.

 

Peter Mensing
Geboren: 12 maart 1960
Beroep: Senior Advisor bij PwC en bij Bregal Freshstream
Daarnaast is hij commissaris bij Ksyos, Lunchgarden en Vascobelo. Hij is tevens lid van de Raad van Advies bij Ziggo en bij de Nederlandse Orde van Advocaten, voorzitter van de Stichting Stadsschouwburg Fonds en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

 

Danny Blind
Geboren: 1 augustus 1961
Beroep: trainer, niet in functie
Overige relevante betrekkingen: analist bij Ziggo, bestuurslid bij Spieren voor Spieren, ambassadeur Stichting Niet Blind

 

Vereniging

De vereniging AFC Ajax telt ruim 700 leden met stemrecht en bezit 73% van de aandelen van AFC Ajax NV.


Leden van de vereniging zijn:
Junior-, senior- en oud-voetballers van de amateurtak
Leden van verdienste
Ereleden
Buitengewone leden
Leden op grond van andere kwaliteiten
Alle spelers in Lucky Ajax

Bestuursraad
Frank Eijken (voorzitter)
Jan Buskermolen
Ruud Haarms
Wendy Nagel
Cees van Oevelen
Maarten Oldenhof
Marc Stuut

Algemene ledenvergadering
Alle leden zijn welkom op de Algemene ledenvergadering (ALV). Maar juniorleden en buitengewone leden mogen niet stemmen.

De vergadering wordt 4 keer per jaar gehouden. De voorzitter is Frank Eijken, de secretaris is Ed Lefeber.

Bordjesclub
De Bordjesclub is toegankelijk voor iedereen die langer dan 25 jaar lid is van de vereniging. De club werd opgericht in 1946 en telt 130 leden.

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl