Ajax gelijk tegen Flamengo, maar ten onder in penaltyreeks

ajax-gelijk-tegen-flamengo-maar-ten-onder-in-penaltyreeks
ajax-gelijk-tegen-flamengo-maar-ten-onder-in-penaltyreeks

Socials

Bij Ajax zorgden Klaas Jan Huntelaar en Zakaria Labyad voor de doelpuntenproductie. Daarnaast tekenden Magallán, Lassina Traoré en Victor Jensen voor hun officieuze debuut en maakte Veltman na langdurig blessureleed weer zijn 1e minuten. Zaterdag speelt Ajax zijn 2e duel op de Florida Cup, dan tegen São Paulo.

In de kijker spelen
Ten Hag gaf in het 1e duel van het kalenderjaar spelers de kans om zich bij hem in de kijker te spelen. Het gros van zijn basiself zat op de tribune, om zich te richten op de wedstrijd van zaterdag tegen São Paulo. Spelers met over het algemeen wat minder minuten in Ajax 1 in de benen, mochten opdraven.

Het eerste bedrijf kende een zeer open karakter, al was de openingsfase nog wat vlak. Toen de wedstrijd eenmaal ontbrand was, stapelden de kansen zich in een rap tempo op. Ajax sloeg in de 16e minuut als eerst toe, via Huntelaar. De spits kreeg de bal aangespeeld van Vaclav Cerny en haalde de trekker over.

Snel antwoord van Flamengo
Lang kon Ajax niet van de voorsprong genieten, want 3 minuten was het alweer gelijk. Uribe werd door het hart van de Amsterdamse defensie weggestoken en haalde de trekker over: 1-1. Vervolgens waren de Brazilianen nog tweemaal gevaarlijk, maar tot opnieuw een treffer kwam het niet.

Ajax was even ontdaan door de gelijkmaker, maar herstelde zich sterk. De dreigende Cerny testte de vuisten van Diego Alves, die even later alsnog een treffer moest toestaan. Een heerlijke zaalvoetbal-aanval rond de vijandelijke 16 werd door Labyad afgerond. Ajax wilde meteen doordrukken, maar schoten van Rasmus Kristensen (net naast) en Cerny (gekeerd door de keeper) leverden geen goal op.

Een domper was daarom de 2-2 vlak voor rust. Kostas Lamprou kon een afstandsschot van Diego wel keren, maar niet onder controle krijgen. Uribe profiteerde in de rebound en tekende voor zijn 2e treffer van de middag.

In de tweede helft ging Ajax nadrukkelijk op jacht naar de winnende treffer. Het was eenrichtingsverkeer richting het doel van Diego Alves, de grote uitblinker. De keeper redde op afstandsschoten van Labyad (2) en Jurgen Ekkelenkamp. Laatstgenoemde kreeg 12 minuten voor tijd een enorme kans op de 3-2, maar Alves was met een katachtige reflex wederom spelbreker.

Het draaide uit op strafschoppen en daarin moest Ajax het onderspit delven. Flamengo benutte alle 4 de strafschoppen. Bij Ajax misten dus Veltman en Magallán.

Ajax - Flamengo 2-2 (2-2) Flamengo w.n.s. 16. Huntelaar 1-0, 19. Uribe 1-1, 34. Labyad 2-1, 43. Uribe 2-2.

Opstelling Ajax: Lamprou, Kristensen, Schuurs (46. Veltman), Magallán, Sinkgraven (76. Bakker), Eiting (88. Jensen), Gravenberch (61. De Wit), Labyad, Neres (61. Ekkelenkamp), Huntelaar (46. Traoré), Cerny (76. Lang)

Lees ook: 'Deze spelers hebben gezamenlijke missie'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl