Betekent verbreken clubrecord ook plaatsing voor de CL?

betekent-verbreken-clubrecord-ook-plaatsing-voor-de-cl
betekent-verbreken-clubrecord-ook-plaatsing-voor-de-cl

Socials

De ploeg van Erik ten Hag staat voor de uitdaging om een 3-1-zege te verdedigen. Een scenario dat voor de Amsterdammers compleet nieuw is. Dynamo Kiev stond in de clubgeschiedenis 1 keer voor de opdracht om een 3-1-nederlaag goed te maken. Dat was in de UEFA Cup van 2002-2003 tegen het Turkse Besiktas. Het bleef toen in Kiev steken op een doelpuntloos gelijkspel.

Dynamo Kiev geeft bijna hele basis rust
Dynamo Kiev startte afgelopen weekend met een flink gewijzigd team aan de competitiewedstrijd tegen Odessa (1-1). Van de 11 basisspelers in Amsterdam begonnen alleen doelman Denys Boyko, Mykyta Burda en Viktor Tsygankov in de basis. De andere 8 spelers kregen rust op de bank.

Door het gelijkspel staat Dynamo Kiev 2 punten achter op FK Oleksandria en Shakhtar Donetsk. Met 1 wedstrijd minder gespeeld is er echter volop perspectief voor de mannen van Aleksandr Khatskevich. Maar in het heenduel in Amsterdam moest het toch zijn meerdere erkennen in Ajax: 3-1. Hoe kwam dit?

Ajax gevaarlijk uit tegenaanval, Kiev via standaardsituaties
Onderstaande heatmap toont dat Ajax in balbezit dominanter was dan Dynamo Kiev. Met 488 passes en een zuiverheid van 85% lieten de Ajacieden de bal van voet naar voet gaan. De uitploeg deed het met 437 passes en een zuiverheid van 81% minder.

Het verwachtingspatroon in de Johan Cruijff ArenA is vaak een afwachtende tegenstander, dat kansen ziet in de counter. Maar tegen Dynamo Kiev was het andersom. Ten Hag en co kwamen 6 keer tot een doelpoging uit een tegenaanval. Dynamo Kiev lukte dit geen enkele keer. De bezoekers kwamen tot 6 doelpogingen uit standaardsituaties.

Ajax kan clubrecord uit 1972/1973 verbreken
Het is voor Ajax te hopen dat het zo dominant kan blijven spelen, want de ploeg van Ten Hag heeft in de laatste 6 Europese wedstrijden iedere keer minstens 2 keer gescoord. Als dat nu weer lukt, dan verbreken de Amsterdammers het clubrecord dat tussen mei 1972 en maart 1973 werd behaald.

En nog belangrijker: het vergroot de kans op plaatsing voor de groepsfase van de Champions League!

Lees ook: Ten Hag houdt vast aan clubfilosofie: 'Daar zijn we goed in' 
Bekijk ook
: Ajax klaar voor de strijd in Kiev

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Pro Shots

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl