Dave Vos: 'Johan Cruijff en Pep Guardiola zijn mijn voorbeelden'

dave-vos-johan-cruijff-en-pep-guardiola-zijn-mijn-voorbeelden-
dave-vos-johan-cruijff-en-pep-guardiola-zijn-mijn-voorbeelden-

Socials

Jullie 1e wedstrijd tegen Vitesse werd met 3-2 gewonnen. Wat verwacht je van het duel van zaterdag?
"In deze competitie is dit één van de topwedstrijden. In de 1e seizoenshelft deed Vitesse tot aan de laatste speeldag mee om het winterkampioenschap. Het wordt zaterdag een interessante wedstrijd waarbij er veel van ons wordt gevraagd. Vitesse is een fysieke ploeg dus we kunnen aan de bak."

Je werd onlangs toegelaten tot de trainerscursus Coach Betaald Voetbal. Leg eens uit.
"Wanneer je deze cursus behaalt mag je zelfstandig als hoofdtrainer op nationaal én internationaal niveau aan de slag. Om toegelaten te worden tot de toelatingstest moet je al aan verschillende criteria voldoen. Zo moet je alle eerdere diploma’s met een goed cijfer hebben behaald en wordt je cv uitvoerig bekeken."

"Gedurende de dag krijg je een managementgesprek, een intelligentietest, een persoonlijkheidsgesprek en een voetbalgesprek. Bij het managementgesprek gaat het over de invulling van je staf, je leiderschapsstijlen en hoe je omgaat met bepaalde situaties."

"Tijdens het voetbalgesprek moest ik mijn voetbalvisie presenteren, de ontwikkeling van mijn speelwijze laten zien, maar ook zaken als periodisering werden besproken. Daar moet je dan weer voorbeelden bij geven."

Hoeveel waarde hecht je aan trainersdiploma’s?
"Ik hecht er veel waarde aan. Op mijn 16e merkte ik dat ik geen profvoetballer ging worden. Om alsnog zo dicht mogelijk bij het profvoetbal te komen besloot ik op die leeftijd met het trainerschap te beginnen. Vanaf dat moment heb ik bewuste keuzes gemaakt in mijn opleidingen. Zo heb ik de ALO en CIOS gedaan en op de Johan Cruyff University de Master of Coaching gevolgd. Sinds een jaar hebben ze de criteria iets aangepast om ook jongens met mijn achtergrond een kans te geven om toegelaten te worden."

'Ik heb nog nooit contact met Guardiola gehad, maar dat is iets wat hoog op mijn lijstje staat'

Wat voor type trainer ben je?
"Ik ben een aanvallend denkende trainer die het publiek wil vermaken. Dat probeer ik mijn spelers ook altijd mee te geven. Wij spelen op een niveau waarbij winnen is gekoppeld aan goed voetbal, dat is het allerbelangrijkste. Spelers moeten begrijpen waarom ze bepaalde dingen doen, zo kunnen ze beter invulling geven aan hun spel. Daar geloof ik heel erg in. Samen zorgen we voor een veilig klimaat waarin spelers vrij zijn om eigen keuzes te maken en vrij zijn om fouten te maken. Het is onze taak om spelers bij Ajax individueel verder te helpen en ze te begeleiden richting een eventuele stap naar Ajax 1."

Aan welke trainer neem je een voorbeeld?
"Mijn inspiratiebronnen zijn Johan Cruijff en Pep Guardiola. Deze trainers hebben mij het meest geïnspireerd. Als je gaat kijken naar de manier waarop zij voetbal hebben benaderd, ligt dat het dichtst bij mijn visie. Ik kijk alle wedstrijden van Guardiola bij Manchester City. Maar dat heb ik ook bij Bayern München en Barcelona gedaan. Ik heb al zijn boeken gelezen, hij is voor mij allesomvattend. Ik heb nog nooit contact met hem gehad, maar dat is iets wat hoog op mijn lijstje staat."

Wat zijn je ambities?
"Op het moment dat ik de cursus Coach Betaald Voetbal haal mag ik elke club trainen. Uiteindelijk hoop ik zelfstandig hoofdtrainer te worden. Dat is mijn droom. Maar wat ik nu doe, het helpen van spelers tijdens hun ontwikkeling, is het mooiste wat er is. Daarbij werk je bij Ajax met de beste spelers, dus dat maakt het nog mooier."

Lees ook: Ten Hag: 'Iedereen zondag inzetbaar, behalve Tagliafico'
Bekijk ook: Highlights Ajax - sc Heerenveen

Tekst: Ajax.nl
Beelden: Ajax.nl/Jasper Ruhé

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl