Cultuur
China is totaal anders dan Nederland, zo ervaart Engelkes, die deze week zijn contract met 1 jaar verlengde. "Je moet de cultuur begrijpen. Je moet leren denken als een Chinees. Wat vinden zij belangrijk en waarom handelen ze op een bepaalde manier? Dat is voor ons het grootste leermoment geweest. Zodra je dat doorhebt, wordt het gemakkelijker."
De oefenmeester merkt dat de hiërarchie een grote rol speelt. "We lopen voortdurend tegen kleine dingen aan. Alles is enorm hiërarchisch. De baas is hier ook echt de leider, daardoor komt er vanuit de medewerkers weinig initiatief. Ze krijgen dingen opgedragen en die voeren ze uit. Het klinkt heel makkelijk om een bepaalde filosofie uit te rollen in het buitenland maar dat gaat, mede door de cultuur, hier lastig. We moeten heel hard werken om dat voor elkaar te krijgen."
'Je moet voortdurend alert zijn, er gebeurt altijd wel iets'Hiërarchie
Zelf kan Engelkes prima omgaan met de hiërarchie in China. "Het is makkelijk omdat ik de baas ben over het voetbalgedeelte. Echter, boven mij zit ook nog iemand, namelijk de baas van de school. Uiteindelijk heeft hij het laatste woord en zijn wij met Ajax onderdeel van deze organisatie." Het contact tussen Engelkes en hem is prima. "Ik kan het goed met hem vinden en ik informeer hem voortdurend over de gang van zaken. Meestal volgt hij mijn advies, maar soms worden er toch dingen beslist zonder met mij te overleggen. Dat is iets waaraan ik moet wennen. Je moet voortdurend alert zijn, er gebeurt altijd wel iets. Het hoofd van de school is heel enthousiast, heeft grootste plannen en wil graag meedenken. Soms moet je hem daarin remmen, maar dat is alleen maar goed."
Ondanks de enorme verschillen zijn Ed en zijn collega’s niet afgeweken van het plan. "De ene keer gaat het in een versnelling en de andere keer gaat het niet snel genoeg. Dat heeft te maken met de structuur van de grote organisatie. Als we iets willen, moeten we een verzoek indienen. Nu heb ik een prima kantoor, maar toen ik hier aankwam was dat niet zo. Momenteel zijn we bezig met extra grasvelden, het plan is al 3 of 4 keer gewijzigd. Als er zakelijke besluiten worden genomen, gaat dat altijd gepaard met veel eten en drinken, zo wordt de een deal beklonken. De indeling aan de tafel is opvallend, degene die jou uitnodigt is de hoogste in rang. De persoon die daar tegenover zit is de minste in rang."
'We hebben een eigen kok en 2 appartementen'Chinese taal
De taal is onbekend maar Engelkes heeft geen Chinese les. "Ik doe alles in het Engels, en mocht ik echt iets willen, dan weet ik mezelf wel te redden. Van tevoren was ik bijvoorbeeld angstig over waar ik mijn toiletartikelen moest halen. Je kunt natuurlijk niks lezen. Maar achteraf kijkende gaat dat allemaal heel makkelijk hier. Op school praten we, waar mogelijk, Engels of zit er een tolk bij. Tuurlijk is op het veld staan met een tolk niet ideaal, je bent altijd een moment later. Daar zijn we aan gewend en het gaat goed." Engelkes ondervindt daarnaast de aandacht die hij als buitenlander krijgt. "In de stad lopen weinig Europeanen, mensen willen vaak met ons op de foto. Ze kijken ons aan en willen contact maken met ons, Chinezen zijn heel nieuwsgierig."
Goed leven
Engelkes kan wel wennen aan het leven in Azië. "We worden ’s ochtends om 07:15 uur opgehaald met de auto. Aangekomen op de voetbalschool gaat ieder zijn eigen weg. ’s Ochtends is er een sessie op het veld, die sessie wordt daarna tijdens de lunch besproken. De 2e sessie duurt van 4 tot half 6 om daarna te gaan eten. Rond 18:30 uur worden we weer netjes thuis gebracht. We komen niets te kort. We hebben een eigen kok en 2 eigen appartementen. 1 in de stad en 1 op de voetbalschool."
Toernooiwinst
De zaterdag is, in tegenstelling tot Nederland, heel verschillend. "Ze kennen hier geen competitiestructuur. Op ons initiatief spelen we veel toernooien en vriendschappelijke wedstrijden tegen lokale scholen. Soms gaan we ook verder weg, dan reizen we 30 uur voor een toernooi. Laatst was er een toernooi bij ons, dat wonnen we. Persoonlijk vind ik dat niet zo belangrijk, maar voor de school is het goed om een keer naar buiten te treden met een toernooiwinst."
Lager niveau
Het niveau is lager maar Engelkes ziet dat de jongens enorme stappen maken. "Kinderen hebben hier weinig zelfvertrouwen, er wordt tegen ze gezegd hoe ze dingen moeten doen en vooral wát ze fout doen. Wij nodigen ze juist uit om fouten te maken en zelf beslissingen te nemen. Dat zijn ze niet gewend. Creatief en dominant spelen kan alleen als je zelf beslissingen maakt. We zijn veel bezig met de Golden Moves van Ajax, de kinderen worden zo comfortabel aan de bal, verschaffen zichzelf meer tijd en krijgen hierdoor meerdere keuzes op het veld. Op toernooien zijn we ondertussen verreweg de best voetballende ploeg."
Ambitie
De ambitie van Engelkes en zijn team straalt er vanaf. "We willen binnen 5 jaar de beste voetbalschool van China zijn. Nu zijn we veel bezig met het coachen en ontwikkelen van de coaches en spelers. Maar ook de structuur binnen de school wordt behandeld."
Bekijk ook: Overmars zeker van vertrekken: 'Energie steken in nieuwe spelers halen'
Tekst: Ajax.nlBeelden: Ed Engelkes