Frenkie de Jong treedt in voetsporen van grote namen

frenkie-de-jong-treedt-in-voetsporen-van-grote-namen
frenkie-de-jong-treedt-in-voetsporen-van-grote-namen

Socials

Johan Cruijff
De legendarische nummer 14 was in 1973 de 1e speler die door Barcelona van Ajax werd overgenomen. Cruijff werd in Catalonië herenigd met Rinus Michels, eerder ook al zijn trainer in Amsterdam. Hij speelde in totaal 5 jaar voor Barcelona en pakte in zijn 1e seizoen meteen de landstitel.

De als speler al zeer populaire Cruijff werd later ook heel succesvol als trainer van Barcelona, waardoor zijn reputatie steeg tot haast mythische proporties. In feite heeft Cruijff het DNA van het moderne Barcelona bepaald en de weg geplaveid voor de komst van vele Nederlanders. Cruijff won als trainer 4 opeenvolgende landstitels en bezorgde de club de 1e Europa Cup 1.

Johan Neeskens
Een jaar na Cruijff streek Johan Neeskens neer in Barcelona. Redelijk uniek, aangezien Spaanse clubs vanwege de regelgeving in die tijd weinig buitenlandse spelers hadden. Johan Segundo, zoals zijn bijnaam luidde, hield het net als Cruijff 5 seizoenen vol. Hij werd in 1976 speler van het jaar en vertrok in 1979 richting de Amerikaanse club New York Cosmos. Vlak daarvoor was door Barcelona de Europacup II gewonnen.

Richard Witschge
De huidige assistent-coach van Ajax werd in 1991 door Johan Cruijff naar Barcelona gehaald. Cruijff was op dat moment trainer van Barcelona. In Witschge's 1e seizoen werd door Barça voor het eerst de Europa Cup 1 veroverd, door de beroemde rake vrije trap van Ronald Koeman. De linkspoot kwam op Wembley niet in actie.

Ook in de jaren '90 mochten Spaanse clubs maar een gelimiteerd en beperkt aantal buitenlandse spelers onder contract hebben. Vanwege de moordende concurrentie met topspelers als Michael Laudrup, Christo Stoitsjkov en Ronald Koeman was het voor Witschge moeilijk om een vaste plek af te dwingen. Hij speelde in totaal 2 seizoenen voor de 'Blaugrana's en vertrok vervolgens richting Bordeaux.

Frank en Ronald de Boer
De gebroeders De Boer -of zoals ze in Spanje zeiden: Los Hermanos De Boer - stapten in januari 1999 gezamenlijk over naar Barcelona en pakten enkele maanden later direct de landstitel. Voor Ronald kwam het avontuur in Barcelona als eerste ten einde, na anderhalf jaar ging hij bij Glasgow Rangers aan de slag. Broer Frank bleef tot 2003 actief in Camp Nou en koos vervolgens voor Galatasaray. Prijzen werden er na de succesvolle start niet meer gepakt.

Jari Litmanen
Een half jaar later volgde ook Jari Litmanen. Hij werd in Barcelona niet alleen met de gebroeders De Boer herenigd, maar met nóg een aantal (oude) bekenden van Ajax: onder meer Michael Reiziger, Patrick Kluivert en trainer Louis van Gaal. Het hielp voor Litmanen niet mee dat Van Gaal, die hem had gehaald, nog voor het einde van het 1e seizoen opstapte en dat de Fin moest concurreren met Rivaldo. De middenvelder bleef 2 seizoenen in Barcelona, alvorens hij naar Liverpool overstapte.

Jasper Cillessen
De meest recente speler (voor De Jong natuurlijk) die de clubkleuren van Ajax voor Barcelona verruilde. Jasper Cillessen maakte de stap in de zomer van 2016. De Gelderlander moet zich in Camp Nou vooralsnog tevreden stellen met een reserverol. Hij is 2e keeper achter de Duitser Marc-André ter Stegen.

Cillessen zag zijn plek onder de lat in Amsterdam worden overgenomen door Andre Onana, 1 van de ruim 20 spelers met een verleden bij beide clubs. Andere bekende voorbeelden zijn Marc Overmars, Luis Suarez, Edgar Davids, Zlatan Ibrahimovic en Maxwell.

Er zijn ook spelers die rechtstreeks van Barça naar Ajax overstapten: Gabri en Oleguer. Michael Laudrup, Roger, Bojan en Isaac Cuenca kwamen na hun Spaanse tijd via omwegen in Amsterdam terecht.

Bekijk ook: 'Als Barcelona serieus is, is dat een droom'

Tekst en beeld: Ajax.nl

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl