Ideale avond voor Ajax in Heerenveen

ideale-avond-voor-ajax-in-heerenveen-
ideale-avond-voor-ajax-in-heerenveen-

Socials

Ajax-coach Erik ten Hag wijzigde zijn basiselftal noodgedwongen op een aantal posities. Vleugelverdediger Noussair Mazraoui (niet wedstrijdfit) en Nico Tagliafico (heupblessure) ontbraken.. Op de flanken koos Ten Hag voor Rasmus Kristensen en Daley Blind. Op het middenveld was weer een plek ingeruimd voor Frenkie de Jong, die tegen AZ (5-0) ontbrak door blessure.

De Ajacieden wonnen de laatste 9 ontmoetingen tegen Heerenveen en lieten er geen misverstand over bestaan die reeks graag uit te willen bouwen. Ajax kende een flitsende start in het Abe Lenstra Stadion en kwam al na 2 minuten op voorsprong. Lasse Schöne kreeg de bal halverwege de Heerenveen-helft en haalde vervolgens verwoestend uit: 0-1. Een juweel van een treffer, en de 1e Eredivisiegoal van Schöne sinds 18 maart 2018.

Niet veel later was Ajax dichtbij de 0-2. Van de Beek werd vrijgespeeld aan de linkerkant, legde de bal klaar voor zijn favoriete rechter, maar de poging ging net voorlangs. Na het goede begin ebde de Amsterdamse overtuiging wat weg en kwam het duel meer in evenwicht. Niettemin bleven de kansen voor Ajax komen, vooral voor Kasper Dolberg. De Deen mikte eerst met een afstandsschot een metertje naast en kwam later in de eerste helft net tekort om een voorzet van Dusan Tadic binnen te werken.

Cornervariant
Toch werd het vlak voor rust alsnog 0-2. Een cornervariant bereikte Frenkie de Jong op de rand van het zestienmetergebied. De middenvelder haalde uit, maar zag zijn inzet gekeerd door doelman Warner Hahn. De doelman bokste de bal echter voor de voeten van Ziyech, die met een harde knal voor de 0-2 tekende.

In het eerste kwartier na rust eiste Dolberg de hoofdrol op. In de 50e minuut werd de Deen gevloerd door Bulthuis, verdediger van Heerenveen. Dat gebeurde onreglementair, oordeelde arbiter Van Boekel, die naar de stip wees. De trap vanaf 11 meter was een kolfje naar de hand van Tadic: 0-3.

Niet veel later was Dolberg zelf doeltreffend, na een heerlijke Deense tandem. Kristensen stoomde op en bracht de bal strak voor. Dolberg wist met die voorzet wel raad en tekende voor zijn 3e seizoenstreffer: 0-4.

Consolideren in het laatste halfuur
Het was zijn laatste wapenfeit. Dolberg werd na 57 minuten spelen samen met Ziyech naar de kant gehaald. David Neres en Klaas Jan Huntelaar waren hun vervangers. Het laatste halfuur had niet veel meer om het lijf. Ajax hoefde niet meer zo nodig, terwijl Heerenveen niet echt kon. Tweemaal moest Andre Onana nog handelend optreden. De goalie stelde daarmee zijn 7e clean sheet van het seizoen veilig. In blessuretijd raakte Huntelaar nog de lat.

Lees ook: Liveblog sc Heerenveen - Ajax

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl