Je kunt zien dat die Horst Blankenburg het ziet

je-kunt-zien-dat-die-horst-blankenburg-het-ziet
je-kunt-zien-dat-die-horst-blankenburg-het-ziet

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

Koud in Nederland doet Horst Blankenburg ineens mee aan Feyenoord-Ajax. Vrijwel niemand kent de blonde West-Duitser van 23 jaar, die eruitziet als een dertiger. Zelfs zijn medespelers hebben pas enkele dagen eerder kennisgemaakt met de mooi rechtop voetballende verdediger die zij op de training een paar keer stevig hebben aangepakt.

Rinus Michels had genoeg gezien van zijn tussentijdse aankoop

Blankenburg gaf geen krimp en slaagde voor de hardheidstest. Op zaterdag deed hij mee in de Klassieker voor B-elftallen, maar dat duurde niet lang. Bij de reserves maakte Blankenburg zoveel indruk dat hij al na 25 minuten door hulptrainer Han Grijzenhout werd gewisseld. Opdracht van Rinus Michels, die op de tribune zat en genoeg had gezien van zijn tussentijdse aankoop.

Verdedigende zet Michels
Op zondag neemt Blankenburg in een barstensvolle Kuip plaats op de reservebank. Van Michels moet hij extra goed op Willem van Hanegem letten. Ajax komt in Rotterdam op voorsprong en in de rust doet Michels een verdedigende zet.

Hij deelt mee dat Blankenburg de bewaking van Van Hanegem moet overnemen van Johan Neeskens. Sjaak Swart gaat eruit. Door zijn middenveld te versterken denkt Michels met een 0-1-overwinning uit de Kuip weg te kunnen komen.

Beuken met Van Hanegem
Horst Blankenburg begeeft zich kalm en geconcentreerd in het strijdperk en deelt meteen een beuk uit aan Van Hanegem die verrast en kwaad reageert. Maar even later krijgt hij een hand van zijn Duitse belager en dat kan De Kromme wel waarderen.

Ook al omdat Blankenburg niet gaat mekkeren wanneer hij hem met gelijke munt terugbetaalt. Na afloop is Van Hanegem voor zijn doen vol lof over Blankenburg. "Je kunt zien dat die gozert 't ziet. Hij kan wel wat, een goeie voetballer."

'Er gaat een bepaalde rust van Blankenburg uit'

De defensieve zet van Michels slaagt maar half. Feyenoord-Ajax, begin jaren '70 een krachtmeting tussen 2 Europese topclubs, eindigt in 1-1. Over de debutant is de coach tevreden. "Er gaat een bepaalde rust van Blankenburg uit."

Ook Horst zelf vond het wel lekker gaan. "Alhoewel ik denk dat het niet helemaal gelukt is om Van Hanegem uit te schakelen. Maar hij is ook zo’n goede voetballer, net Wolfgang Overath, dat is ook zo’n spielmacher, met net zo’n goeie linkervoet."

Onbetwiste ausputzer
Van huis uit is Blankenburg geen mandekker, ook geen middenvelder, maar ausputzer, een libero als Velibor Vasovic. Ajax' aanvoerder en veelvuldig inschuivende laatste man is bezig aan zijn laatste Amsterdamse seizoen. Blankenburg moet zijn opvolger worden en is daarom gekocht van München 1860, de gevallen Zuid-Duitse grootmacht die om geld verlegen zit.

Een half seizoen lang zal de veelzijdige Blankenburg voor Michels allerlei klusjes opknappen om daarna de onbetwiste, en stoïcijnse, ausputzer te worden van het beste clubteam ter wereld.

Fotobijschrift (boven): De bal scheert voorlangs het Ajax-doel. Vanaf links Horst Blankenburg, Ove Kindvall, Barry Hulshoff, Nico Rijnders, scheidsrechter Leo van der Kroft en Rinus Israël.
Beeld:
Kick images/Ton den Haan

Ajax Jaarboek

Lees ook: Start de kerstvakantie met het Winterfestival

De Ajax-blogs van Jaap Visser (Kick uitgevers) zijn ook terug te lezen in de digitale kranten van De Echo

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl