Johan Cruijff: 'Nog nooit tegen zo’n sterke tegenstander gespeeld'

-johan-cruijff-nog-nooit-tegen-zon-sterke-tegenstander-gespeeld-
-johan-cruijff-nog-nooit-tegen-zon-sterke-tegenstander-gespeeld-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

De spelersbus van Ajax moet op weg naar het stadion van FC Twente door de Gasfabriekstraat en die is uitgelopen. Ondanks het vieze herfstweer staan de bewoners van de kleine arbeidershuizen op straat, onder de spandoeken waarmee zij de kampioenen uit Amsterdam warmpjes welkom heten: 'Al komen de heren uit ’t westen, de Twentse boeren zijn de besten'. Er is ook een zelfgemaakt verwijsbord: 'Naar de Hel van Diekman'.

Laconieke houding
De Ajacieden reageren laconiek. Wat heeft dat provincieclubje FC Twente, in 1965 ontstaan uit een fusie tussen Sportclub Enschede en Enschedese Boys, nou helemaal te betekenen?

Goed, trainer Kees Rijvers heeft er een homogene ploeg van weten te maken, die zelfs ongeslagen aan de leiding gaat in de Eredivisie, maar die Twentenaren weten zelf ook wel dat zij vroeg of laat weer op hun bescheiden plek worden gezet.

'So ein Tag so wunderbar'

Drie keer achtereen zijn de Amsterdammers kampioen geworden, in de Europa Cup hebben zij de kampioen van West-Duitsland, FC Nürnberg, afgedroogd, en in de competitie onlangs 9 goals tegen Telstar gemaakt. Ajax is in vorm en vol zelfvertrouwen, maar treft in de 10e competitieronde de verkeerde tegenstanders voor een laconieke houding.

De Tukkers zijn erop gebrand te bewijzen dat de koppositie in de Eredivisie niet op toeval berust. En in het Diekman weten zij zich gesteund door 26.500 geestdriftige supporters. Speciaal voor het duel met de regerend kampioen zijn in het stadion zelfs nog 2 extra tribunes bovenop de stadionring gezet.

Heel Twente wil de fusieclub van Enschede zien strijden met Ajax. De regio snakt naar wat positivisme. De Twentse textielindustrie is aan het instorten, de werkloosheid in Enschede torenhoog en over de stad hangt een deken van zwaarmoedigheid. Twente zucht, maar zingt op zondag 3 november 1968 uit volle borst de Duitse kraker 'So ein Tag, so wunderbar wie heute'.

'Nederland heeft er een topclub bij'

Ajax speelt in het kletsnatte Diekman niet slecht, maar wel wat hautain en raakt van zijn à propos wanneer keeper Gert Bals 10 minuten voor rust een zeldzame flater slaat door met een klunzige uittrap Dick van Dijk de 2-1 op een dienblaadje te geven. Vlak na rust maakt Van Dijk er met een wereldgoal (bal aannemen op de borst en daarna een ziedende volley) 3-1 van en vlak voor tijd tekent de schutter uit Gouda ook voor de 5-1.

Johan Cruijff verzucht na de zeldzaam grote Ajax-nederlaag nog nooit tegen zo’n sterke tegenstander te hebben gespeeld, waarop de langslopende clubarts John Rolink zegt: 'Dit is wel eens goed voor jullie, jongens'. De Telegraaf kopt de volgende dag: 'Nederland heeft er een topclub bij', en Dick van Dijk speelt het seizoen erop bij Ajax.

Fotobijschrift (boven): In het volgepakte Diekman (met extra tribune) probeert Ajax uit te verdedigen. Vanaf links Dick van Dijk (10), Theo van Duivenbode, Henk Groot, Bennie Muller, Eddy Achterberg en Barry Hulshoff.
B
eeld: SV Ajax/Guus de Jong

Ajax Jaarboek

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl