'Leuk dat je er bent Dennis, kijk goed om je heen, en geniet'

-leuk-dat-je-er-bent-dennis-kijk-goed-om-je-heen-en-geniet-
-leuk-dat-je-er-bent-dennis-kijk-goed-om-je-heen-en-geniet-

Socials

Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.

In de rust van DWS A1-Ajax A1 bast trainer Cor van der Hart tot ieders verbazing: 'Dennis eruit.' Wanneer iedereen de kleedkamer uit is, zegt de door de wol geverfde voetbalman vriendelijk lachend tegen de gewisselde aanvaller: 'Je zit morgen bij het 1e jongen.'

Over de Middenweg tot aan het hek van de Meer
De dag erop wordt de 'lekker nerveuze' Dennis Bergkamp door zijn ouders van de James Rosskade in Amsterdam-West naar Ajax gebracht. Vader Wim stuurt het gezinsautootje, een Datsun Cherry, over de Middenweg tot aan het hek van de Meer en moeder Tonny zegt tegen de suppoosten dat de jongen die achterin zit bij het 1e moet zijn: ‘Dennis Bergkamp'.

Er volgt overleg via de walkietalkie.

'Wie zegt u?’
‘Bergkamp, Dennis.’
‘Is goed, u kunt doorrijden.’

Cruijff laat een jong pikkie niet op de bank zitten

Dennis wordt afgezet voor het clubgebouw en zijn ouders rijden weer weg, want voor de familie Bergkamp is nog geen parkeerkaart beschikbaar. Het spelershome van de Meer is 3 uur voor Ajax-Roda JC, de nummer 1 in de Eredivisie tegen de nummer 4, een oase van rust.

Achter de bar staat tante Sien, een en al vriendelijkheid, ze wenst de nieuweling veel plezier. Dat doet iedereen bij Ajax, van de pas 24-jarige routinier Frank Rijkaard, tot aan Johan Cruijff, de coach die hem zal laten debuteren.

'Snuif 't op'
Want daar is de vwo-scholier Bergkamp van overtuigd, dat hij erin mag. Niet als het 0-0 staat, maar ergens in de tweede helft, bij en veilige voorsprong. Want zo is Cruijff, die haalt geen jong pikkie bij het 1e om hem vervolgens op de bank te laten zitten. 'Leuk dat je er bent', zegt Cruijff tegen Bergkamp, 'kijk goed om je heen, snuif 't op, geniet.'

'Dennis warmlopen'

Een kwartier na rust, het is inmiddels 2-0, kijkt Cruijff opzij en zegt: 'Dennis, warmlopen'. In de 66ste minuut verschijnt verzorger Pim van Dord met het wisselbord aan de zijlijn: nummer 11 eruit, 16 erin. Rob Witschge wordt gewisseld voor Dennis Bergkamp.

Op de Reynoldstribune zitten de ouders van de debutant te glunderen van trots. Hun programmaboekje vermeldt de reserves Boeve (nummer 12), Tiainen (14) en Scholten (15). Geen Bergkamp. Vader Wim zal er later met rode pen, en in keurige blokletters bijschrijven: 16 Bergkamp.

Een gouden toekomst tegemoet

Dennis mag spelen op de rechtsbuitenplaats van John van ’t Schip, die naar links verhuist. Hij doet een paar aardige dingen met de bal en geniet inderdaad volop. 'Ik voelde me als een vis in het water.'

Het blijft 2-0 en Bergkamp wordt overladen met complimentjes. De grootste krijgt hij wanneer hij met Rijkaard onder de douche staat. 'Frenk keek mij aan en zei: ''Hoe oud ben jij eigenlijk? 17? Dan ga jij een gouden toekomst tegemoet''.'

Fotobijschrift (boven): Johan Cruijff drukt Dennis Bergkamp op het hart te gaan genieten van zijn eerste Ajax-optreden. In het midden materiaalman Sjakie Wolfs en rechts in de dug-out zijn de assistent-trainers Tonnie Bruins Slot en Spitz Kohn (helemaal rechts zichtbaar).
Bron: Ajax Erfgoed

Ajax Jaarboek

De Ajax-blogs van Jaap Visser (Kick uitgevers) zijn ook terug te lezen in de digitale kranten van De Echo

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl