Mario Melchiot mist zijn leukste jeugdteam ooit

mario-melchiot-mist-zijn-leukste-jeugdteam-ooit
mario-melchiot-mist-zijn-leukste-jeugdteam-ooit

Socials

Tijdens het trainingskamp van Ajax 1 in Orlando in januari was Melchiot meerdere keren te zien tijdens activiteiten van Ajax. In deze aflevering van het Team van Toen kijken we met Mario Melchiot terug op het seizoen 1992-1993 waar hij actief was in de B1 van Ajax. Melchiot glunderde bij het zien van de teamfoto: “Mooi man, dit was echt een heel leuk team.”

Spitz Kohn: 'Man naar mijn hart'
Melchiot begint zijn verhaal vol lof over trainer Spitz Kohn. “Dat is een man naar mijn hart, hij heeft me heel veel dingen geleerd. Ik hield van hem, iedereen hield van hem. Kohn staat symbool voor een voor mij een gouden periode en ik ben hem super dankbaar. Ik was een jongen die wel hield van kattenkwaad. Maar bij hem deed ik niets, hij was een man die alles zag. Wat hij ook zei of deed tegen mij, het was altijd goed bedoeld."

"Zo iemand had ik nodig op die leeftijd. Iemand die me liet beseffen dat er meer dan talent nodig was om door te breken. Rolf Grootenboer was de assistent-coach en een heel serieuze man, maar ik kon het goed met hem. Hij waardeerde mijn leiderschap tijdens wedstrijden. Ik zei alles en dat waardeerde hij, ik was een soort 2e aanvoerder na Menno Willems. Hij en Spitz Kohn waren altijd eerlijk, dat vond ik fijn.”

'Tussen de 4 masten'

In zijn tijd bij Ajax speelde de Amsterdammer veelal in de laatste linie. Tijdens de jeugdelftallen fungeerde Melchiot echter vaker als verdedigende middenvelder. “Soms laatste man en soms op ‘4’, op dat moment was dat bij Ajax verdedigende middenvelder. Het lag aan de spits van de tegenstander. Als het een lastige spits was stond ik laatste man, was het een ‘makkelijkere’ speelde ik als verdedigende middenvelder. We speelden 3-4-3 en ik schoof door naar het middenveld. We werden dat jaar ook kampioen. Na dit elftal ging ik naar de A en dan wil je verder naar 1. Destijds speelde het 1e nog bij De Meer, iedereen had het altijd over ‘de 4 masten’. Dat moest je halen, dáár wilde je spelen.”

'Deze jongen gaat Ajax 1 met zijn ogen dicht redden'
Ajax B1 in seizoen 1992-1993 bestond uit ontzettend veel goede spelers. “Eli Louhenapessy was één van de grootste talenten met wie ik heb gespeeld. Hij had alles wat je als voetballer nodig hebt en deed waanzinnige dingen. In de jeugd dacht ik: ‘Deze jongen gaat Ajax 1 met zijn ogen dicht redden.’ Het enige wat hij miste was snelheid. En dat zag je uiteindelijk bij het 1e, dat vond ik verschrikkelijk jammer.”

'Nordin Wooter was dé man'
Net als Louhenapessy was ook Nordin Wooter een heel goede speler. Melchiot vond hem in de jeugd zelfs een groter talent dan Patrick Kluivert. “Alleen maakte Patrick de stap naar Ajax 1 beter. Nordin was in de jeugd pijlsnel en zeer wendbaar. Als we tijdens een wedstrijd in de problemen kwamen, gaven we de bal aan hem. Niemand kon hem stoppen, hij speelde op ‘10’ of in de spits en was dé man van het team.”

Verder kijkend naar de teamfoto springt Guillermo Edwards in het oog. “Guillermo was een sterke en aardige jongen uit Amsterdam-Noord. Hij had een body waarvan wij droomden. Je kon hem niet omver duwen en hij deed iets wat wij niet konden op dat moment: een bodycheck geven. In de A-junioren kreeg iedereen iets meer body en kracht waardoor zijn voordeel verdween. Zelf heb ik een pleintje in Noord, als ik een toernooitje heb, komt hij af en toe langs.”

Waar Mario destijds niets van begreep, was het vertrek van keeper Dennis Vos in de Ajax-jeugd. “Het was een topkeeper en een heel groot talent. Toen hij afviel kon niemand dat geloven. Het was de beste keeper die ik in de jeugd heb gehad. Gek genoeg heeft hij daarna geen profcarrière gehad dus misschien maakte Ajax toen een goede beslissing hem weg te sturen.”

Julien Emanuelson was de perfecte atleet
De broer van Urby Emanuelson, Julien, was ook onderdeel van het team. “Ik was heel close met hem. Julien was een talentvolle linksbuiten met een goed linkerbeen. Zijn vader bracht ons altijd naar de wedstrijden en bracht mij thuis, hij was schijnbaar heel erg goed. De ster van Suriname. Als we slecht hadden gespeeld, ging zijn vader altijd tekeer tegen ons in de auto. Hij was heel hard en ik luisterde altijd naar hem en nam de kritiek aan. Julien vond dat lastig en heeft het niet gered. Dat vond ik erg jammer want hij was de perfecte atleet die een beetje dezelfde loop had als Bryan Roy.”

Nog een vader die hard was voor Melchiot was de vader van Dennis de Haan, inmiddels jeugdtrainer bij Ajax. “Zijn vader was mijn trainer vóór dit elftal. Hij heeft me weleens weggestuurd, 1 keer moest ik zelfs huilen in de kleedkamer. Zijn vader kwam toen naar me toen en zei: ‘Je hebt zoveel potentie en ik weet zeker dat jij het gaat redden dus loop niet zo te klooien. Ik ben hard tegen je omdat ik het in je zie.’ Vanaf dat moment ben ik gaan beseffen serieus te gaan doen. Door Dennis zijn vader kon ik uitstekend omgaan met de harde aanpak van Spitz Kohn.”

Great wearing the jersey where it all started and playing football with my old teammates.
Thank you @afcajax #mmlove #amsterdam #ajax #boys pic.twitter.com/4VqpxMFqB3

— Mario Melchiot (@MarioMelchiot) 9 januari 2019

Tot slot benoemt Melchiot de aanvoerder van het elftal, Menno Willems. “Hij heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt in de jeugd. Hij wilde altijd winnen en deed daar alles aan, ik heb veel van zijn mentaliteit overgenomen. Ik had een over-mijn-lijk mentaliteit, maar hij nog meer. Het was een goede vriend van me.”

Met Louis van Gaal & Menno Willems heeft Mario nog wel eens iets grappigs meegemaakt. “Menno heeft het 1e van Ajax gehaald, maar het lukte niet jammer genoeg. Hij deed ooit eens een trucje en toen vroeg Van Gaal of hij daar goed in was. Nee, antwoorde Menno. Waarom doe je het dan zei Louis toen, haha!”

'Ik ben verbaasd dat sommige jongens het niet hebben gehaald'

Mario Melchiot vindt het vreemd dat er weinig spelers zijn doorgebroken. “Het was een super talentvol team. Er zat veel meer in dan dat er daadwerkelijk is uitgekomen. Ik ben verbaasd dat sommige jongens het niet hebben gehaald. Ik vind het zo ontzettend jammer.”

Zelf woont Mario in Los Angeles en zijn familie in Amsterdam. “Het leven is goed momenteel. Ik zou ontzettend graag een reünie hebben met dit elftal. Ik heb echt een wereldtijd meegemaakt met deze jongens. Het was het leukste team uit mijn Ajax-jeugd.”

Onderschrift teamfoto: Boven: v.l.n.r.: Rolf Grootenboer, Dennis Vos, Guillermo Edwards, Jerry van Haagen, Nordin Wooter, Mario Melchiot, Eli Louhenapessy, Danny Murphy, Donny van Pinksteren, Spitz Kohn, Edo. Beneden: v.l.n.r.: Dennis van de Berg, Dennis de Haan, Menno Willems, Julien Emanuelson, Casper Overduin, Joel Titaley.

Lees ook: Aras Özbiliz: 'Ik ben nog altijd bevriend met jongens als Daley'

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Socials

Luister live naar Ajax - Go Ahead Eagles