Moisander: 'Ajax heeft tegen Bayern laten zien wat het kan'

moisander-ajax-heeft-tegen-bayern-laten-zien-wat-het-kan
moisander-ajax-heeft-tegen-bayern-laten-zien-wat-het-kan

Socials

Ruim 6 jaar is het al geleden dat Ajax voor het laatst Real Madrid ontving. Ajax moest zien af te rekenen met de Spaanse grootmacht en zijn superster Cristiano Ronaldo. "Het waren mooie wedstrijden", herinnert Niklas Moisander zich. "Ik denk dat dit Ajax het Real Madrid moeilijk kan maken."

Het Ajax van Frank de Boer heeft die 3e oktoberdag in 2012 hoop op een goed resultaat. Natuurlijk, want je bij voorbaat neerleggen bij een zeperd is niets voor Amsterdammers in het algemeen en Ajacieden in het bijzonder. Al zijn de cijfers van de vorige 4 ontmoetingen tegen de Koninklijke ontluisterend te noemen met 0 goals voor en 12 tegen.

'Ik wilde wel eens merken hoe goed Ronaldo was. Nou, dat heeft hij laten zien'

Moisander, tegenwoordig bij Werder Bremen actief, weet nog precies de intenties van trainer Frank de Boer voor de wedstrijd: "We moesten hoog druk zetten, en ook tegen Madrid het echte Ajax-spelletje spelen. We speelden met veel vertrouwen, hadden veel balbezit en speelden bij vlagen goed. Maar Real was te sterk in de counter, ze hebben ons afgemaakt eigenlijk. Toch waren het mooie wedstrijden tegen Real met Ronaldo. Hij was toen al samen met Messi de beste speler van de wereld en ik wilde wel eens zien hoe goed hij was. Nou, dat heeft hij laten zien…"

Ruim verlies deed pijn
"Dat we in eigen huis 4 tegengoals kregen, was natuurlijk teleurstellend", beseft Moisander die de wedstrijd vrij eenvoudig uit zijn geheugen oprakelt. "Die goals deden pijn, maar we waren ook realistisch: Madrid had heel veel kwaliteit. Wij hadden zelf met onder andere Christian Eriksen ook goede spelers en probeerden alles. Zij waren echter zo snel met de bal dat het erg lastig spelen was tegen ze."

Hoopgevend doelpunt
Na 2 tegentreffers net voor en net na rust kopt Moisander de aansluitingsgoal binnen, 1-2. Daarmee gloort er hoop: "Ik weet nog dat ik direct terug rende naar onze eigen helft, dat ik nauwelijks heb gejuicht. We hadden echt de hoop dat we konden winnen. We bleven ook naar voren spelen en werden gesteund door de goede sfeer in de ArenA."

Het lukt niet. In 2 minuten scoort Ronaldo nog 2 keer en is de nederlaag best fors. Maar de Fin staat wel op het scorebord. "Als het 1-4 wordt, dan helpt dat doelpunt van mij niets. Maar nu achteraf is het toch mooi dat ik tegen Real Madrid in de Champions League heb gescoord. En daarna nog een keer tegen Manchester City. Het waren mooie jaren bij Ajax, zeker die seizoenen met Champions League-voetbal."

'Ajax kan het Real Madrid moeilijk maken'

En nu geniet Moisander als speler van Werder Bremen voor de tv van zijn voormalige club, die hij tegen Real Madrid kansen toedicht: "Als ze zo spelen als tegen Bayern München, met veel vertrouwen en hoog druk zettend, dan kunnen ze het ook Real moeilijk maken. Real heeft dit seizoen een mindere fase gehad en is zonder Ronaldo natuurlijk anders, minder sterk. Al blijft het een topteam."

De Fin kent de impact van goede wedstrijden tegen Real: "Die kunnen een boost geven voor de rest van het seizoen. Ik vond het ongelofelijk dat Ajax met 6-2 verloor van Feyenoord, maar Champions League is echt een andere competitie. De sfeer in de ArenA is ongelooflijk goed en de fans zullen het team steunen. Ik zal woensdagavond zeker gaan kijken. Misschien wel samen met mijn teamgenoot Davy Klaassen, die nog meer Ajacied is dan ik."

Lees ook: Ajax Vrouwen na thuiszege op koploper terug in titelrace

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Beeld: Ajax.nl/Gerard van Hees

Socials

Wil jij op de hoogte blijven van Ajax?

Ontvang meldingen bij updates op Ajax.nl